08 ноември 2013

Разнообразни технологични новини

Гигантски огледала ще осветяват норвежки град

Рюкан е град в Норвегия с 3500 жители, който е разположен на 160 километра от столицата Осло. Той е ограден от високи хълмове, които не позволяват слънчевата светлина да осветява директно града от септември до март.

Сега обаче на един от хълмовете, на 450 метра над града са разположени 17 метрови огледала. Те са контролирани от компютър и следват слънцето по небосклона. Огледалата ще насочват оскъдните слънчеви лъчи през зимата към градския площад.
Източник

Хакери предизвикват улично задръстване в Израел

Тази новина за разлика от предишната съвсем не е положителна. На 8 и 9 септември хакери са успели да ударят системата от камери, които контролират един натоварен тунел в град Хайфа. Това е довело до задръстване - през първия ден за 20 минути, а през втория за 8 часа.

Източник

Някак си приемаме, че задръстване на пътя може да бъде предизвикано от пътен инцидент или ремонтни дейности, но за много хора е все още изненада да разберат, че и някакви хакери щракащи на компютри могат да предизвикат същото. Обикновено си представяме нещата извършвани от хакерите като такива оставащи във виртуалното пространство - да ти изтрият всички данни на компютъра, да ти откраднат паролата за фейсбук и т.н. Но чак да повлияят на реалния свят!? Всъщност за това се говори от доста време в различни материали - от сериозни анализи до фантастични филми и игри. Все повече системи преминават към автоматизирано и компютърно управление. И все повече действията на компютърни злосторници ще имат отражение в реалния свят.

Китайците вече правят жилищни блокове с фалшиви прозорци

И докато някои усъвършенстват технологиите в полза на хората (огледалата в Норвегия), други използват новите технологии за да правят зулуми (пътното задръстване в Израел), то трети развиват технологиите на правене на ментета. А както знаем, хората считат Китай за първенец по производството на ментета. Вече стигнаха до там част от прозорците на новопостроени блокове да са просто нарисувани, вместо реални такива.
Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар