07 ноември 2013

Хиляди хора виждат един и същ човек в сънищата си

Виждали ли сте този човек в сънищата си през последните 5 години? Ако да, то значи вие сте един от хилядите от целия свят, които са срещали на сън "този човек". Има дори интернет страница посветена на него - http://www.thisman.org/.


Според информация от споменатия сайт:

През януари 2006 в Ню Йорк, пациентка на добре известен психиатър нарисува лицето на човек, който постоянно се появява в сънищата му. В повече от един случай, този човек дава съвет на жената за личния и живот. Пациентката се кълне, че никога не е срещала мъжа в живота си.

Портретът лежи забравен на бюрото на психиатъра в продължение на няколко дни. Тогава обаче друг пациент разпознава лицето и казва, че този човек го посещава в сънищата му. Отново твърди, че не го е срещал никога в реалния си живот.

Психиатърът решава да изпрати портрета на някои от своите колеги за да го покажат на свои пациенти оплакващи се от повтарящи се сънища. В рамките на няколко месеца, четирима разпознават лицето като редовен посетител в сънищата им. Всички разказват за него като "ТОЗИ ЧОВЕК".

От януари 2006 до днес поне 2000 човека твърдят, че са виждали този човек в сънищата си. Хората са от различни градове по целия свят - Лос Анджелис, Берлин, Сао Пауло, Техеран, Пекин, Рим, Барселона, Стокхолм, Париж, Ню Делхи, Москва и др.

Ето още няколко портрети от пациенти:
Ето един типичен сън:

Първият път, когато сънувах този човек, аз имах трудности в работата. Сънувах, че съм се изгубил в голям и изоставен мол. Внезапно се появи този човек и аз започнах да бягам от него. Той ме преследваше в продължение на час, докато не бях притиснат до стената в детския кът. В този момент той се усмихна и ми посочи пътя към касите и аз се събудих. От тогава този човек се появява във всички мои сънища и винаги ми дава указания как да изляза от съня и да се събудя.

Други са разказвали, че "този човек" е летял с тях, успокоявал ги е след тежък ден, завеждал ги е на вечеря и дори е правил секс с тях.

Има различни теории описани на споменатия сайт. Една теория дори твърди, че това е реален човек, който има способността да влиза в сънищата на другите. Някои смятат, че този човек изглежда в действителния живот точно така, както и в сънищата на хората, докато други мислят, че на живо има съвсем различен външен вид. За трети пък всичкото това е план на някоя могъща корпорация.

Тази история се появи в няколко от информационните канали които следя. Поне на едно място забелязах, че историята приключва до тук. Разбирам ги, изкушаващо е и аз да спра до тук - така всичко изглежда като реален загадъчен феномен. Но понеже смятам, че истината е по-важна от "евтините сензации", следя много и различни източници. И ето какво са открили журналистите от io9:

Сайтът thisman.org е създаден от Андреа Натела (Andrea Natella), социолог и маркетингов експерт от Италия. Той има компания наречена "Guerriglia Marketing" (в превод - Партизански маркетинг), занимаваща се с "подривни измами" и странни арт проекти разглеждащи теми като порнографията, политиката, рекламата. Изглежда "този човек" е най-успешния проект на Натела до този момент.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар