05 ноември 2013

Златото все пак расте по дърветата

Една от най-популярните поговорки казва, че "парите не растат по дърветата". Е, в Австралия все пак пари под формата на злато могат да бъдат намерени по евкалиптови дървета.

Наскоро екип от учени са били на експедиция в район в западна Австралия известен с богатите си залежи на злато. Проблемът е, че тези залежи е много трудно да бъдат открити понеже се намират на голяма дълбочина.

Учените решили да изследват евкалиптовите дървета в района, този растителен вид е известен с корени, които са способни да стигат на голяма дълбочина. Причината да се насочат към тези дървета, е разпространяваният от години слух, че златният отблясък на листата на евкалипта се дължи на златото в тях. Изследването показало, че има истина в тази градска легенда! В дървета, които са поникнали над залежи от злато, се откриват малки следи от този метал.


Идеята, че растенията извличат различни минерали от почвата съвсем не е нова, но това откритие е забележително с това, че златото не е минерал, който е полезен за дърветата, дори е токсичен. Затова именно евкалипта депозира този метал в листата си - за да се отърве от него.


Все пак учените подчертават, че количествата злато в дърветата са изключително ниски. За да се събере достатъчно от този благороден метал за един пръстен е необходимо да се отрежат стотици дървета.

Източник: Gizmodo
Дата на оригиналната публикация: 22 октомври 2013
Връзка

Това, че трябва да отсекат стотици дървета за да съберат едва няколко грама, не би спряло някои хора. Хората са алчни.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Томтато - хибрид между домат и картоф
Да се напиваш от...хляб и сода

Няма коментари:

Публикуване на коментар