26 ноември 2013

Научно изследване за произхода на "Червената шапчица"

Време е отново за една от любимите ми теми - фолклорът.

Всички знаем, че Малката червена шапчица от едноименната приказка е тръгнала към къщата на баба си, но антрополозите искат да разберат от къде идва и как самата история се е разпространила.

Не за първи път се правят изследвания върху фолклора, но сега учените от тази област са приложили математически модел, който по принцип се използва от биолозите за проследяване на еволюцията на видовете. Така за тази приказка е създадено нещо подобно на "еволюционно дърво".

Проектът, ръководен от Джейми Терани (Jamie Tehrani) - антрополог от университета Дюрам в Англия, е показал, че "Малката червена шапчица" има древен общ корен с друга популярна приказка - "Вълкът и седемте козленца".

"Това е същото както при биолозите - те посочват, че хората и маймуните имат общ прародител, но са се развили в различни видове" - казва Терани.

"Вълкът и седемте козленца" се е появила първа - някъде около 1 в. от н.е. Тази история е популярна в Европа и Близкия Изток.

"Червената шапчица" се появява след 1000 години. Тя е разказана в съвременната си версия от братя Грим през 19 век, но е съществувала във фолклора на Франция, Австрия и северна Италия.

Различни варианти се срещат и в Африка и Азия, включително "Тигровата баба" разказвана в Япония, Китай и Корея.

Антрополозите са приложили филогенетичен анализ върху 58 варианта на приказката, фокусирайки се върху 72 белега като например - дали главният герой е момиче или момче или дори групичка деца, дали злодеят е вълк, тигър или нещо друго, каква измама използва злодеят, дали главният герой е спасен или не.

Според тези признаци на подобие се съставя "дърво" на вариантите и може да се предположи кой вариант от кой е възникнал.

Терани продължава:

"Съществува популярна (сред антрополозите) теория, че архаична древна версия на "Червената шапчица" е съществувала в Китай и се е разпространила на Запад. Нашия анализ показа, че всъщност европейската версия е навлязла в Китай, а не обратното".

Той още допълва, че прилага същата техника и към други фолклорни приказки и се надява информацията да хвърли повече светлина върху древните миграции на хората.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар