20 ноември 2013

Разнородни новини: ИСОН, земетресения, ураган, Фукушима

Вчера и онзи ден над италианския остров Сардиния се е разразила силна буря, която е отнела минимум 9 живота. Други 10 души се водят за изчезнали.Предишната седмица имаше силна буря в Хърватия, да не забравяме и тайнфуна Хаян преминал над югоизточна Азия. Зачестилите бури и урагани могат да се обяснят с това, че "сега им е сезона". Няма как обаче с това да бъдат обяснени няколкото земетресения случили се в рамките на 48 часа на Балканския полуостров. Вчера прочетох, че е имало земетресение с магнитуд около 4 в Сърбия, което е усетено и в България. От един западен сайт обаче научих, че то не е единствено. Имало е и в Хърватия (4.8), Гърция (4.2) и Румъния (3.2).

Източник

Междувременно във Фукушима започва операцията по изваждането на прътите с радиоактивно гориво от авариралата централа. Това е доста рискована процедура и ако нещо се обърка, може да стане страшно. Не случайно на няколко пъти операцията бе отлагана. Засега всичко върви по план.

Източник

И накрая няколко думи за кометата ИСОН. Още от древността кометите са се свързвали със зли поличби и природни бедствия. Аз не твърдя, че горните новини имат връзка с ИСОН, но и няма да кажа като някои, че кометите не представляват никаква опасност за Земята. Един сблъсък би имал лоши последици за нашата планета. Уж тази комета няма да се удари в Земята, дано изчисленията да са точни и да са взети в предвид всички възможни влияния върху орбитата и.

Иначе от около седмица ИСОН вече трябва да е видима с просто око от Земята. За жалост аз не мога да потвърдя това, засега не успявам да я забележа на небето, но и напоследък времето не е много добро - дъждовно и валежно и небето не е ясно.

Ако все пак искате и вие да се пробвате да я намерите, може да се ориентирате за местоположението и от този сайт:


По подразбиране е зададена космическа перспектива, за да превключите на "изглед от Земята" е необходимо да натиснете бутона "Switch to Earth", който се намира горе в дясно на страницата. Сайтът ще се опита да намери точните ви координати по IP адреса - на мен ми дава, че съм в София, което не е съвсем точно, но е приемливо. Ако все пак е допуснато сериозно отклонение, може и ръчно да настроите координатите на вашето селище (като ги вземете от Wikipedia). Часът също може да се променя. Ето къде е кометата на 19 ноември в 11:20, ако се наблюдава от София.


Тоест според тази графика, кометата трябва да се търси на Юг. За жалост в малкото ясни дни през изминалата седмица не можах да я намеря на небето, мисля, че Слънцето я "скрива", твърде близо е, а тя не е още достатъчно ярка. Явно най-добре ще е да се търси в ранните часове на сутринта, когато Слънцето е под линията на хоризонта, а кометата не е. Ако и самата комета е под линията, то няма как да я видите в този момент - тя е видима за хората от другата страна на Земята.

Ако сега не я видите, не се притеснявайте. След няколко дни Исон ще достигне Слънцето и ще го заобиколи, през това време пак няма да е видима с просто око, но веднъж заобиколила нашата звезда, тя отново ще е видима през Декември. Тогава не само, че ще е по-близо до Земята, но се очаква и да е много по-ярка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар