12 ноември 2013

Истински животни серийни-убийци

Казват, че животните, дори и най-страховитите хищници, не убиват без причина - правят го само или за да си набавят храна, или когато се почувстват застрашени. Не е точно така, има случаи, когато диви животни започват да убиват само заради самото убиване, а не защото са гладни например. Тук са описани няколко такива случая, които са взети от сайта Cracked.com. Връзка към оригиналната статия:


Авторът явно има нещо срещу криптозоологията, защото на едно място подчертава, че това са новини излезли в сериозни новинарски агенции като Би Би Си, а не от някакъв "ляйнян блог посветен на Чупакабра". Да ме извинява, ама поне в два от случаите животните-извършители не са убедително идентифицирани, така че тези инциденти принадлежат към полето на действие на криптозоологията.

Дяволски хитрата пантера от Индия

През 1858 в централните провинции на британска Индия върлува страх сред населението - появил се е леопард - сериен убиец на хора. (Една забележка: ако се чудите защо в заглавието се говори за пантера, а в текста за леопард, следва да уточня, че пантерите не са животински вид, а животинско семейство. Към това семейство принадлежи и леопардът, дори и "черната пантера" е леопард). Този индивид се промъквал в къщите на хората и обикновено убивал своите жертви без да ги изяжда. Казват, че за една година убил около 100 човека (според други източници 150).

(Снимка за илюстрация, Sarah_Cheriton/iStock/Getty Images)

Този леопард получава названието "дяволски хитрата пантера". Проблемът е толкова сериозен, че британските власти изпращат един опитен ловец за да се справи с убиеца.

Ловецът решил да надхитри леопарда като поставил мъртвото тяло на една от неговите жертви като примамка в гората, самият той се качил на едно близко дърво със заредена пушка. Леопардът се повил посред нощ, когато било изключително тъмно. Ловецът все пак стрелял въпреки че нямало голям шанс да го отцели в мрака. Пантерата-убиец дори не се стреснала. Въпреки изстрелите, животното се приближило до трупа, нахранило се най-спокойно и си тръгнало (казват, че оставило само краката и ръцете).

Победен, ловецът се върнал в близкото село и решил останалата част от нощта да я прекара в сън...скоро обаче бил събуден от дращене по външната страна на палатката - леопардът късал материята за да влезе вътре! Ролите се били обърнали - ловецът вече бил плячка. За негово щастие селяните се развикали и леопардът все пак си тръгнал.

Историята приключва след месец, когато леопардът който измамил професионалния ловец, бил застрелян от обикновен пастир на кози. Кожата и лапите му били направени на сувенири.

Ужасът от Малави

Малави е малка африканска страна. През 2002 ужасяващ звяр започва да тормози местното население. Ето как го обрисуват виделите го:


Властите считат, че това е някаква хиена, но хората не са много съгласни с този извод. През 2002 звярът убива 5 човека и обезобразява повече от 20. Стреми се да им смачка черепа или да изяде лицата и интимните им части. Ето как изглежда една типична хиена:През август 2002 специално изпратени въоръжени части проследяват и убиват животното, което се оказва наистина хиена, но...през 2003 убийствата отново започват като почеркът отново е същият - смачкани черепи. Това говори, че или ловците не са убили правилното животно или че това поведение е заразително. Нови 3 убийства и 16 осакатявания на хора. В един момент те спират, но звярът не е никога хванат. Това поражда редица спекулации и колкото и да не им се иска на скептиците, случаят е типична криптозооложка история.

Мнозина местни селяни смятат, че през 2002 наистина е убит правилния звяр, но през 2003 това което убива е завърналият се негов дух, който е търсил отмъщение преди да се прехвърли окончателно на "онзи свят".

Вълците-човекоядци на Париж

Въпреки общоприетите представи, вълците сравнително рядко нападат хора, те предпочитат овце, кози и друг добитък. По средата на 15 век обаче край Париж са се появили именно такива вълци-човекоядци. Макар тогава градът да е бил далеч от днешните си размери, то появата на тези хищници пак е странна.

Алфа-мъжкарят на глутницата е наречен от хората Коуртуд, което може да се преведе като "късата опашка", защото действително опашката му била скъсена или отрязана. Жертва на вълците станали между 30 и 40 човека. 


Хората се опитали да проследят глутницата, но единствено открили една изоставена вълча бърлога. Тогава парижани изработили друг план. Те поставили храна-примамка, която водела чак до центъра на града, до катедралата Нотр Дам. Когато вълците се появили, населението им се нахвърлило с камъни, тояги и каквото намери под ръка.

Някои дори смятат, че заради тази битка, най-знаменитият музей на Париж - Лувърът е кръстен по този начин (от латинското название за вълк).

Гигантският мутирал сом от река Кали

През 1998 селяните живеещи покрай индийската река Кали започват да се притесняват от сом-убиец (не е ясно точно за коя река става въпрос, понеже в Индия има няколко с това име). Къпещи се хора са завличани на дъното и изяждани. Вероятно този сом е придобил вкус към човешкото месо заради погребалните практики на индийците. Мъртвите се поставят на плаващи клади, които се запалват, често пъти телата падат във водата без да са напълно изгорели.

В продължение на 9 години местните хора безуспешно се опитват да уловят чудовището. Нещо повече, то дори се научило по кое време на деня, хората се къпят в реката и ги чакало.

През 2007 там пристигнал Джереми Уайд - водещ британски билог, риболовец и телевизионна знаменитост.

През 1858 британският ловец не успял да хване леопардът-убиец, но век и половина неговият съгражданин се справил със сома, дори използвал същата тактика. Джереми използвал примамка - истинска погребална клада. Когато рибата се появила, той хвърлил най-обикновена въдица и я хванал. Звучи невероятно, но има кадри от това събитие. Освен ако разбира се всичко не е телевизионна постановка. Пък и уловеният сом макар да е грамаден, пак според мен не е толкова голям, че да изяжда цели хора, може би ги е поглъщал на части.

След като този сом е хванат, убийствата спират незабавно, което все пак говори, че е хванат именно истинският извършител.

Звярът от Жеводан

Класически случай описан и в криптозооложката литература.

През 18 век във френската област Жеводан (Gévaudan) някакъв звяр убива повече от 100 човека. И досега се спори какво всъщност е било това същество. Някои стигат до там да твърдят, че това е бил истински демон, други пък казват, че е бил хибрит между вълк, хиена и мечка (не е ясно как ще се получи една такава кръстоска).


Смята се, че чудовището за 4 години е убило 113 души предимно жени и деца. Крал Луи XV пратил един от капитаните на драгуните предвождащ 20 000 войници, но те не успели да издирят звярът. След това кралят пратил друг виден офицер - Франсоа Антоан, който убил огромен вълк, но убийствата не спрели, което значи, че не е ликвидирал истинския извършител.

В крайна сметка убийства спират след като човек на име Жан Кастел убива...нещо. Мъртвият звяр е изпратен на краля. За жалост в нито един исторически източник не е описано какъв е бил звярът, това едва ли се дължи на небрежност, по-скоро не са могли да го идентифицират.


Една от най-вероятните теории, около която се обединяват мнозина съвременни историци и зоолози, е, че това е била хиена доведена от Африка от неназован френски аристократ, който "не е бил с всичкия си" и е обучил животното да убива хора. Хиената не е много познато животно във Франция по това време и затова не са могли да я идентифицират.

Оригиналната статия в Cracked.com свършва до тук, но аз искам да разкажа какво знам от други криптозооложки източници. Легендата разказва, че споменатият Жан Кастел, когато се изправил "лице в лице" със звярът, първо извадил Библията и прочел един пасаж от нея. През това време чудовището вместо да го нападне, го чакало най-спокойно. След като свършил с цитирането на "божието писание", Жан вдигнал пушката си и със сребърен куршум убил звярът. От тук тръгват и спекулациите, че си имаме работа с демон. Но тази легенда дава повод и за едни по-вероятни спекулации - че самият Жан Кастел е бил този, който е отгледал и тренирал съществото да убива. Защо иначе ще стои мирно? Знаете, че дресираните животни се подчиняват обикновено безприкословно на звероукротителя си (вижте лъвовете в цирка). Така Жан е можел спокойно да разиграе сценката в която уж призовал божията помощ. Защо му е да го прави? Може би е решил, че е крайно време историята да свърши, за да не би да разберат хората, че той всъщност е отговорен за появата на звяра - ясно е какво е щяло да му се случи ако го бяха разкрили. Освен това вероятно е получил и много награди за това, че е отървал съгражданите си от този звяр. Разбира се всичко това са само спекулации, но си струва да се замислим.

1 коментар:

  1. Интересна статия.А по последната история има и филм /много добър/ "Братството на вълците".

    ОтговорИзтриване