30 ноември 2013

Мъжете в черно - легенда породена от френски филм от 1934?

Сайтът The UFO Iconoclast(s) е изключително скептичен, а на моменти дори подигравателен към феномена НЛО и всичките му съпътстващи аспекти. Преди време бяха предположили, че всички от така наречените "отвличания от извънземни" се дължат на това, че "отвлечените" са се надишали с въглероден диоксид и други газове получавани при горене. Това водило до халюцинации. Малко несериозно звучи идеята, че хора са си палили печките на дърва, правили са барбекю на двора и дори са вдишали цигарен дим и това е довело до "виждането" на извънземни.

Въпреки това, след като представям налудничави теории на вярващите в извънземния/паранормалния характер на феномена НЛО, защо да не дам гласност и на налудничавите скептични теории?

В поредната си статия в сайта се твърди, че така наречения феномен "мъже в черно" е градска легенда породена от един френски филм "Liliom" (1934). Ето кадри от филма в който действително се виждат персонажи имащи прилики с типичните "мъже в черно":
Връзка към оригиналната статия

По принцип филмите и масовата култура като цяло влияят на хората (както и обратното). Често след премиера на даден филм с извънземни (като "Денят на независимостта"), съобщенията за наблюдавани НЛО се увеличава. Обикновено този ефект е непосредствен и краткотраен, а и не е съвсем сигурно дали на хората им се привиждат повече НЛО или просто по-често се осмеляват да съобщават за реални наблюдения след като се зашуми по темата покрай поредния филм. Повече по тази тема съм писал в един от най-ранните материали публикувани в МИСТЕРИКА:

Свързани ли са броят на наблюденията на НЛО с премиерите на фантастични филми ?

Да се върнем на френския филм. Първите случаи на "мъже в черно" се появят в края на 50-те години на ХХ век в САЩ. Твърде е спекулативно предположението, че те се дължат на един слабо познат европейски филм излязал преди повече от 20 години. Но кой знае, всичко е възможно, докато нещо не бъде доказано категорично. Мъжете (и жените) в черно може да са извънземни, тайни правителствени агенти (като Уил Смит в едноименната поредица от филми), може да са демони или наистина да са просто легенда. Но легенда породила се едва ли точно от споменатия филм.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Пряко свидетелство - НЛО над Долна Диканя (8 август 2013)
Триъгълно НЛО над Амитивил (29 септември 2013)
Летящ хуманоид и НЛО в Лансдейл, Пенсилвания

Няма коментари:

Публикуване на коментар