22 ноември 2013

Съвременни български предсказатели (епизод 1)

Ако сте чели следната статия в блога предполагам сте разбрали, че отношението ми е по-скоро негативно към всички тези, които излизат по вестници и телевизии и твърдят, че могат да предскажат бъдещето:


Въпреки личната ми неубеденост, все пак се опитвам да бъда обективен и затова започвам нова рубрика в МИСТЕРИКА. Ще следя за всякакви "гадателски" изказвания и ще оценявам дали са се сбъднали.

Реших това още преди близо месец когато при Люба Кулезич в студиото на Нова ТВ се появи представящият се за ясновидец Божидар Караджов. Заинтригува ме това, че водещата твърдеше, че при предишна тяхна среща, той бил предсказал, че Боевски ще се завърне в България през 2013 и че Люба ще има проблем с очите. Кулезич бе бита от неизвестен нападател, който я рита в главата и е можел да и увреди очите и това тя тълкува като сбъднало се предсказание.

Опитах се да намеря стари статии, които да потвърдят, че наистина Божидар Караджов е казал тези неща. Не намерих потвърждение на тези думи на Кулезич, но намерих други неща. Като това например:


Но да оставим тези му прояви настрана, да се съсредоточим на предсказанията му. Този материал показва какви предсказания е направил през Февруари:


Ето отделните твърдения:

На предсрочните избори партия ГЕРБ ще спечели отново най-много гласове (ВЯРНО)

Следващото правителство на България ще е експертно (СПОРНО)

До две седмици протестите ще постихнат, но стачките ще продължат (Февруарските протести стихнаха, но започнаха нови протести през лятото, а стачки като цяло няма, следователно ГРЕШНО)

Ще има понижение на цената на тока за потребителите у нас с около 10% в следващите месеци (понижението бе 5%, следователно ГРЕШНО).

Не вижда да се стигне до Велико народно събрание, нито до промени в Конституцията в близко време. (какво значи "близко време", но да кажем ВЯРНО)

Ангел Семерджиев ще бъде разследван сериозно, но поне за момента не виждам да понесе някакво наказание (това е бившият шеф на ДКЕВР, не съм чул да бъде разследван, следователно ГРЕШНО).

Има информация за готвен атентат срещу Борисов, но поръчката не е от Ахмед Доган (типично за предсказателите - нещата са леко завъртяни, към днешна дата няма извършен атентат срещу Бойко, но няма как да разберем дали се е подготвял, но не е извършен или въобще никой не се е канил да убива бившия премиер, затова СПОРНО)

“Никой сега не смее да поеме отговорност, да оглави служебното правителство. Но няма да е Йорданка Фандъкова”, прогнозира Караджов. “Съвсем друго лице, не от тези ,които сега се споменават, ще оглави страната до изборите” (не е много трудно да предскажеш, че Фандъкова няма да е служебен премиер, но да кажем ВЯРНО).

********************

Както се вижда предсказанията му са пъстра смес от твърдения. Някои са се оказали верни, но не е и толкова трудно да ги познаеш. Други са доста завъртяни и се оставя възможност за интерпретиране. Затова все още не съм убеден, че човекът има дарба.

Но да видим най-скорошните му предсказания изказани при гостуването му при Кулезич. Интересно, но не намерих една статия в интернет в която да са събрани всичките му твърдения изказани в студиото на Нова ТВ. Затова съм ползвал следните няколко материала:


Политиката, която ще се прави от това управление занапред, ще се съобразява с исканията на протестиращите. Това е голям успех за тях. (Това всеки може да го каже, не е нужна дарба, затова няма да вземам в предвид тези думи при преценката на гадателските му умения).

До март догодина двама министри ще бъдат сменени, но кои точно ще стане ясно през декември. (Чакаме да видим какво ще се случи до Март 2013) (Х)

Избори за парламент ще има през 2015 година.(Х)

ГЕРБ спират с роенето.  (Х)

Те ще влязат в новия парламент, но вече няма да са първа политическа сила.(Х)

Виждам Бойко Борисов като президент.

Във връзка със студентския протест той каза, че ще се стигне до развръзка без инциденти. „До средата на ноември ще приключи в полза на тези, които са окупирали сградата“, каза той като посочи, че един от възможните варианти е протестиращите да променят исканията си. Според него младите хора ще постигнат успех. Аз не обвързвам техните искания с оставка на правителството, разкри Караджов.  (Х)

До февруари бежанците, които заливат България, ще бъдат препратени към други държави. Междувременно ще успеем да получим европейска помощ.  (Х)

********************

Действително имаше развитие в студентската окупация:


Но студентите не постигнаха успех, никакви техни искания не бяха изпълнени. За мен това е грешно предсказание, но се намериха хора, които да ми твърдят, че "ето той бил познал" като казал, че окупацията ще бъде прекратена. Няма такова нещо, не е познал - обвърза падането на окупацията с успех на студентите, което не стана. А и може да се спори дали окупацията е прекратена - все пак една аула от университета продължава да е окупирана. Освен това в цитираните статии в интернет се споменава "средата на ноември", а това което помня като негови думи в предаването бе "15 ноември", а новината за отварянето на СУ дойде на 18 ноември. Така че, аз не смятам, че тази му прогноза се сбъдна. Но така се създават легендите за "истинските пророци" като Ванга и т.н. Кажат нещо, донякъде може да се направи паралел с действителността, след време се забравят детайлите, които същност са от съществено значение - и ето хората започват да твърдят, че имаме сбъднало се предсказание.

Но има още предсказания направени от Караджов, може пък те да се окажат по-точни - бежанците се махат през февруари, двама министри биват сменени до март, избори през 2015 и Бойко президент. Ще поживеем и ще видим.

Обновление:

С (Х) съм отбелязал несбъдналите се предсказания, обяснил съм защо тук:

Съвременни български предсказатели (епизод 3)

Съвременни български предсказатели (епизод 4)

Няма коментари:

Публикуване на коментар