06 октомври 2013

Томтато - хибрид между домат и картоф

В края на месец Септември базираната във Великобритания фирма "Thompson and Morgan" представи култивирано от тях растение наречено Томтато, което на практика представлява домат и картоф в едно. Дори името му "ТомТато" е сбор от имената на двете изходни растения (на английски: томато - домат, потато - картоф). Освен във Великобритания, растението се предлага вече и в Нова Зеландия, където е наречено "Потато Том" (Картофеният Том).

От компанията казват, че не са използвали ГМО технологии, а натурален процес наречен "графтинг".

Поинтересувах се какъв е този "графтинг" и доколкото схванах това е познатото в България "присаждане на калем". Всеки който е имал овощна градина вероятно знае какво е това - добавяне/слепване на клонка от един вид или сорт дърво към друг. Мислех си, че това е възможно само с овошки, но явно може и за други растения.

Колкото и е да странно доматът и картофът са сродни растения и затова хибридът между тях е успешен, и въпреки това на "Thompson and Morgan" им е отнело 15 години докато постигнат задоволителен резултат.Източник: CBSNEWS
Дата на оригиналната публикация: 26 септември 2013
Връзка

1 коментар:

  1. Ха.Това е яко.За съжаление повечето хора са тъпи/да не казвам и неграмотни/, за тях това ще е поредното ГМО, разработено от 'Нов световен ред',рептилите,зли корпорации и разни други, с цел да ги убие.Малко хора ще оценят това растение.
    П.П. Иначе томтатото ще е идеално за гледане на балкона на блока, заема малко място пък дава и картофи и домати.

    ОтговорИзтриване