03 октомври 2013

Прокълнатият остров Гайола (Италия)

Гайола (на италиански Isola della Gaiola) е мини остров намиращ се в залива на Неапол на едва тридесетина метра от брега. Освен това е и насред защитена подводна зона (резерват) със същото име. Гайола се състои на практика от две островчета свързани по между си с изкуствен мост. На едното от тези островчета има изоставена вила, а на другото руини на малък храм посветен на Венера. Под водата край островите също има останки от римски постройки, което говори за това, че някога той е бил част от брега. Някои вярват, че древноримският поет Вергилий е изнасял беседи тук.

В началото на 19 век острова е обитаван от отшелник известен с прозвището "Магьосника". Следващият след него обитател изгражда вилата, която стои и до днес. На пръв поглед изглежда, че това е перфектното място за уединение, но според мълвата островът всъщност е прокълнат.

Бедите на притежателите на острова започват през 20-те години на ХХ век. Тогавашният собственик, швейцарецът Ханс Баун е намерен убит. Малко по-късно съпругата му се удавя в морето. Следващият собственик е германецът Ото Грунбак, който умира на острова от сърдечен удар. Друг притежател - фармацефтичният индустриалец Маурис-Ивес Сандос се самоубива в психиатрична клиника. След него друг индустриален магнат свързан със стоманодобива, германецът барон Карл Пол се разорява. Островът е принадлежал и на ръководителя на Фиат - Гиани Ангели, чийто единствен син се самоубива. След смъртта на сина си, Гиани решава да прехвърли Фиат на племенника си, който обаче умира от рядка форма на рак едва на 33 години. На друг собственик, мултимилиардерът Пол Гети му отвличат внука. Последният собственик Жанпаскуеле Грапоне е вкаран в затвора след като ръководената от него застрахователна компания фалира.
Източник: Amusing Planet
Дата на оригиналната публикация: 25 септември 2013
Връзка

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Мистериозните заселници на Фарьорските острови

Няма коментари:

Публикуване на коментар