29 октомври 2013

Йети - наследник на древна полярна мечка?

Дали мистерията на постоянно изплъзващия се от наука хималайски криптид Йети е разрешена? Според генетично изследване на водещ учен от Великобритания, това е така.

Браян Сайкс (Bryan Sykes) е професор от университета в Оксфорд. Преди една година той призовал всеки който желае да му прати козина или друга тъкан от предполагаеми криптиди. Получил повече от 30 проби от целия свят. Подложил ги на анализ и получил някои интересни резултати.

Две от изпратените проби били от две различни хималайски области отдалечени на повече от 800 мили една от друга (над 1200 километра). Ученият бил изключително изненадан, че те дали 100% съвпадение с ДНК-то на полярна мечка живяла някъде между 40 000 и 120 000 години. ДНК-то на тази древна мечка е извлечена от челюстна кост намерена в Норвегия.

Звучи невероятно! Нима малка популация от древен вид мечки е оцеляла до наши дни? И не само че видът е оцелял, ами си е намерил ново местообитание в Хималаите, на хиляди километри от първоначалните полярни зони в които са живели. Все пак Сайкс е предпазлив (като повечето учени) в заключенията си:

"Трябва още работа да се свърши по интерпретирането на резултатите. Не мисля, че те означават, че древни полярни мечки се разхождат сега из Хималаите".

Сега учените са отправили запитване към хората които са изпратили за анализ двете хималайски проби - ако може да дадат повече информация къде и кога са ги намерили.

Източник: CNN
Дата на оригиналната публикация: 17 октомври 2013
Връзка

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Насекомо изгражда сложна защитна структура?


Няма коментари:

Публикуване на коментар