23 октомври 2013

Най-известните криптиди - за начинаещи

В блога съм публикувал редица статии за по-малко известни същества от света на криптозоологията, както и нестандартни теории за известните криптиди. Никога обаче не е имало статия посветена в детайли именно на тези най-популярни крипто-същества. Някак си, приемам че всеки знае какво е Бигфут, всеки е чувал за Неси, чудовището от Лох Нес и т.н. Вярвам, че за повечето от читателите на МИСТЕРИКА това действително са познати имена, и все пак реших да подготвя материал и за тези (колкото и да са малко), които тепърва се запознават с криптозоологията.

Другата причина да подготвя този материал, е това, че ми хареса как е структурирана оригиналната статия на английски от където съм превеждал - местообитание, клас, външно описание. Вярвам, че статията ще е интересна и за тези, които добре знаят какво е Бигфут и къде плува Неси.

Терминът "криптозоология" се дефинира като "изучаването на неизвестни животни" (така наречените криптиди) - разнообразие от същества за които се говори, че съществуват, но това поне за момента не може да бъде доказано. Криптозоологията не е част от официалната наука.

1. Бигфут


Местообитание: Забелязван е по целия свят
Клас: космат хуманоид
Външно описание: Голям, ходещ на два крака човекоподобен примат покрит с козина

Терминът "Бигфут" (Голямата стъпка) се е появил през 1958, но съобщения за наблюдения на това същество има поне от един век преди това (а ако отчетем и легендите на северноамериканските индианци, то от много по-рано). Преди да се използва думата "бигфут" са го наричали "дивият човек", "косматият човек" и т.н.

Най-често това същество се наблюдава във северозападната част на Северна Америка, но има случаи идващи и от други части на света - Южна Америка, Австралия, Азия, Малайзия, Индонезия. В другите части на света Бигфут се нарича по различен начин - Алма (Русия), Хибагон (Япония), Мапингуари (Бразилия), Саскуоч (Канада), Йерен (Китай), Йети (Индия, Непал, Тибет), Йоуи (Австралия).

Теориите за неговия произход са най-разнообразни - неизвестен вид примат, оцелял неандерталец, даже и паранормално същество.

2. Чудовището от Лох Нес


Местообитание: Езерото Лох Нес, Шотландия
Клас: езерно чудовище
Външно описание: Водно същество със змиеподобна глава и гърбица, сиво на цвят и дълго от няколко метра до няколко десетки метра

Това безспорно е най-известното езерно чудовище. Първото известно наблюдение датира от 6 век, когато ирландски монах е наблюдавал странен воден звяр на брега на Лох Нес. През 1930 година, съществото придобива световна слава, след като в рамките на 6 месеца са съобщени повече от 20 отделни наблюдения.

Теориите са него включват оцелял от древността динозавър, гигантски змиорки, видри, тюлени, плаващи пънове, необичайни вълни, сеизмичен газ (каквото и да значи това), оптическа илюзия.

Неси не е единственото сладководно чудовище. Други забележителни същества от този клас включват - Чамп (езеро Чамплейн - Ню Йорк, Върмонт и Квебек), Огопого (езеро Оканаган, Британска Колумбия, САЩ), Тези (езеро Тахо, Калифорния), Мораг (Лох Мораг, Шотландия), Болнеси (езеро Уиндърмиър, Англия), Лагарфлиотския речен червей (реки и езера в Исландия).

3. Йети


Местообитание: Хималаите
Клас: космат хуманоид
Външно описание: Голям, ходещ на два крака човекоподобен примат покрит с козина

Макар Йети често да е смятан за местна разновидност на "Бигфут", заради неговата репутация и световна слава, това същество заслужава отделно споменаване. Всъщност именно Йети първо придобива световна популярност и едва по-късно това прави и Бигфут. През 1899 британски изследовател вижда големи следи в Тибет, като неговите водачи му казват, че те са оставени от голямо маймуноподобно същество. През следващите години и десетилетия следват нови наблюдения на следи и на самото същество.

Много изследователи вярват, че тези следи са оставяни от мечки или сиви вълци, но местните хора не са съгласни с тези обяснения.

Твърди се, че в будистки манастир има запазени ръка и скалп от това същество. Тяхната автентичност е оспорвана.

4. Чупакабра


Местообитание: предимно Латинска Америка и южните Съединени щати
Клас: непознат хищник
Външно описание: Латинска Америка - двукрако същество, високо около метър, изпъкнали очи, големи зъби, шипове. САЩ - кучеподобно четирикрако същество с дълга опашка и сивкава кожа, тук-таме козина на кичури и ясно видим гръбнак

Чупакабра е сравнително ново попълнение към менажерията от криптиди, но бързо придобива международна слава. През март 1995 в няколко области в Пуерто Рико зачестяват необяснените убийства на домашни животни, в същото време се съобщава за наблюдения на мистериозно двукрако същество високо около метър с изпъкнали очни луковици, сива кожа и шипове по гърба. Наричат го Ел Чупакабра.

За 1995 в Пуерто Рико му се приписват повече от 1000 убийства на кози, овце, крави, прасета, кучета, че даже и на коне. Скоро след това съобщения за съществото изсмукващо кръвта на жертвите си започват да идват и от Мексико, Бразилия и САЩ.

През следващото десетилетие в южните щати на САЩ (основно в Тексас) зачестяват наблюденията на четирикрако, подобно на куче същество, което е наречено също "Чупакабра" макар описанието му да се различава драстично от това на съществото от Пуерто Рико.

И двете разновидности продължават да се наблюдават и до днес, като за кучеподобното същество като доказателство за съществуването му се представят редица снимки, видео клипчета и дори трупове на кучета. Американската версия на чупакабра започва да се обозначава и с термина "Сини кучета".

Теориите за това, какво представлява чупакабра включват напълно непознат земен вид хищник, мангуста, извънземно същество, научен експеримент, крастав койот. За някои от представените трупове е доказано, че това са тела на койоти или на вълци страдащи от кожно заболяване.

5. Мотман


Местообитание: Пойнт Плезънт, Западна Вирджиния, САЩ
Клас: летящ хуманоид
Външно описание: Хуманоидно същество високо около 2 метра, големи светещи в червено очи, огромни крила

Мотман е най-известният представител на така наречения от криптозоолози и паранормални изследователи клас "летящи хуманоиди". За първи път е видян през 1966 на север от град Поинт Плезънт от две двойки пътуващи с автомобили. Местността в която е забелязан се нарича от местните жители "зона ТНТ" заради намиралата се там през Втората световна война фабрика за амуниции. Четиримата свидетели наблюдавали високо човекоподобно същество с големи криле и светещи очи. Те съобщили за това на полицията. През следващите дни още хора съобщили, че са го видели. Съществото било наречено "Мотман" (Човека-пеперуда).

Наблюденията продължават до 15 декември 1967-а, когато се случва ужасна трагедия. Вечерта на тази дата мостът "Силвър Бридж" над река Охайо се срутва в резултат на което загиват 46 души. Мнозина считат, че появата на Мотман е било поличба за предстоящата трагедия.

Цялата история е популяризирана от класическата паранормална книга "Предсказанията на Мотман" (The Mothman Prophecies) от Джон Кийл. Много изследователи в последствие започват да свързват Мотман не само с рухването на моста, но и с редица други събития случили се по това време в района като наблюдения на НЛО и посещения от мистериозните "мъже в черно". През 2002 излиза филмът "Предсказанията на Мотман" донякъде базиран на книгата на Кийл.

Единични наблюдения на съществото продължават да се случват тук и там, но никой досега не е успял да го фотографира. Скептиците смятат, че наблюденията на Мотман може да се дължат на нечии шеги, ниско летящи самолети или долетели нетипични за района птици като жерави например. Светещите червени очи се обясняват с отражение от автомобилните фарове.

6. Човекът-гущер


Местообитание: Бишъпвил, Южна Каролина, САЩ
Клас: рептилоиден хуманоид
Външно описание: двукрако човекоподобно същество високо около 2 метра, зеленикава кожа, трипръстни крайници

Това люспесто хуманоидно създание е забелязвано най-вече около тресавището Скейп Ор през 80-те и 90-те години на ХХ век. Има няколко странни инцидента при които съществото е нанасяло щети на различни автомобили. Последният такъв инцидент е от 2008 година.

Най-известният случай е от 29 юни 1988. Тинейджър на име Кристофър Дейвис сменял гума край споменатото блато между 2 и 3 часа през нощта. Той разказва, че същество със светещи червени очи се опитало да го нападне. Било зелено на цвят, мокро и с три пръста.

Описанията дадени от други очевидци при други случаи леко се различават от неговото. Някои го описват като кафяво на цвят, други дори с козина като маймуна. Само някои са забелязали то да има опашка.

Отново имаме множество теории за неговият произход - мечка, фермер преоблечен в костюм, Бигфут чиято козина е била покрита с водорасли, някои дори казват, че това е бил представител на древна рептилоидна раса живееща в пещери под Земята.

7. Мокеле-мбембе


Местообитание: Басейнът на река Конго, Африка
Клас: жив динозавър
Външно описание: същество наподобяващо бронтозавър и дълго близо 10 метра

На местен език Мокеле-мбембе означава "този който спира реките". Местните хора казват, че това същество живее в реките и езерата като повечето пъти е почти изцяло потопено във водата, единствено проточва дългата си шия за да пасе от крайречните растения.

Може би пръв западняк, който е видял това същество е криптозоологът Айвън Т. Сандерсън - това се случило през 1932. През годините са го търсили множество експедиции. През 1987 японски екип твърди, че го е заснел на видео.

Потърсих въпросното видео в интернет. Оказа се, че има разминаване в годината - във видеото се казва, че японците са заснели мокеле-мбембе през 1992.Скептиците казват, че няма как такова голямо животно да е избегнало масовото измиране на динозаври. Някои твърдят, че причината за наблюденията са просто доста големи хипопотами. Обаче когато на местни хора се покажат рисунки на динозаври, те винаги казват, че това е "мокеле-мбембе".

8. Тасманийски тигър


Местообитание: Тасмания, Австралия
Клас: изчезнал реално съществувал вид
Външно описание: двуотробно същество от рода на кучетата с големи челюсти, тъмна козина и черни ивици по гърба (вижте на реалната снимка)

Научното название на тасманийският тигър е Тилацин (Thylacinus cynocephalus), а на български е по-известен като "тасманийски вълк". Видът е унищожен в началото на ХХ век защото фермерите хвърляли вината върху него за убийствата на овцете им, макар че по-късни изследвания предполагат, че отговорни всъщност са били дивите кучета.

Последният известен екземпляр от вида умира на 7 септември 1936 в зоологическата градина "Хобарт" (дадената снимка е от там).

След 1936 стотици непотвърдени свидетелски наблюдения предполагат, че видът някак си е оцелял. През 1973 Гари и Лиз Дойл заснемат 10-секундно видео на което сякаш се вижда как тасманийски тигър пресича път в Австралия.Ханс Наардинг, изследовател към Службата за тасманийските паркове и дива пророда, наблюдава в продължение на 3 минути животно, за което той смята, че е тилацин. Стотици други хора също са имали подобни наблюдения, но твърди доказателства за това, че видът е оцелял няма, затова тасманийският тигър продължава да е обект на криптозоологията, а не на официалната зоология.

9. Звярът от Ексмур


Местообитание: Деймън и Съмърсет, Великобритания
Клас: фантомна котка
Външно описание: голяма котка със сива или тъмна козина

Това същество е огромна хищна котка за която се твърди, че обитава някои местности в югозападна Англия. Няма местни видове диви котки, които да отговарят на описанието и, затова така нареченият "звяр от Ексмур" е обект на криптозоологията.

Мистериозни убийства на селскостопански животни започват да се случват още от 60-те години на ХХ век. Едва обаче в края на 70-те години се появяват съобщения за наблюдения на голяма черна котка - това се явява потенциално обяснение на убийствата. А те зачестяват - през 1983 един фермер твърди, че е загубил 100 овце за 3 месеца. Това кара властите да вземат мерки и военни сили са разположени по хълмовете на Ексмур. Някои от войниците твърдят, че са виждали тази фантомна котка и дори са произвеждали изстрели, но никой не е успял да убие един такъв екземпляр.

Обясненията за "Звярът от Ексмур", както и за много други фантомни котки наблюдавани във Великобритания попадат в две категории. Според някои това са неразпознати месни котки, според други това са избягали екзотични домашни любимци като пуми и ягуари. Мнозина обвиняват приетия през 1976 година закон, който задължава собствениците на такива животни да плащат. Много от тях са предпочели просто да пуснат любимците си на свобода, отколкото да платят.

Ако действително наблюденията на фантомни котки се дължат на зародила се стабилна популация на пуми или ягуари, то тя изключително добре успява да се изплъзне от засичане.

10. Дяволът от Джърси


Местообитание: гората Пайн Берън, Ню Джърси, Великобритания
Клас: непознат хищник
Външно описание: същество с тяло на кенгуру, глава на козел, криле на прилеп, копита, заострени нокти и извита опашка

Това същество има митичен и уникален външен вид. Най-известната негова скица е от 1909 и е публикувана във "Филаделфия Ивнинг Бюлетин" (даденото по-горе изображение)

За разлика от повечето криптиди за които се гадае какъв е произходът им, това същество идва с "история". Макар да има вариации в тази легенда, най-популярната версия е следната:

Живяла жена на име Мадър Лийдс. Тя била считана на вещица и имала 12 деца. Когато разбрала, че е бременна с 13-тото, тя била сигурна, че това дете е от дявола. Родила в една буреносна нощ през 1735. Детето се родило нормално, но бързо се преобразувало в същество с копита, козя глава, крила и опашка. То убило майка си и излетяло през комина. След като кръжало над местните села, то отлетяло в гората.

Съществото било видяно отново едва след век. Няколко отделни човека съобщили че са видели странно същество с копита и крила край споменатата гора - един от очевидците бил Жосеф Бонапарт, най-малкият брат на Наполеон. През 1909 има голяма вълна от стотици наблюдение на съществото - именно затова е направена скицата във споменатия вестник.

Скептиците отдават наблюденията на масова истерия, халюцинации и детски приказки разказвани на децата. Предвид необичайния му от биологическа гледна точка външен вид и поради историята са произхода му, това същество попада в областта на фолклора. Това обаче не го спира да е тема и в криптозоологията.

Източник: Rue Morgue
Дата на оригиналната публикация: 11 октомври 2013
Връзка

Няма коментари:

Публикуване на коментар