15 октомври 2013

Вероятно нападение от същество край село Свидня, Софийско

Това е една история получена по скайп. Моите въпроси и уточнения са в зелено.

Случи се зимата на 2010-та година, точно след завършването ни на гимназията и решихме да се съберем на хижата на леля ми в с.Свидня.

Свидня е село в Западна България. То се намира в Община Своге, Софийска област.

Бяхме 9 човека, всичко си беше нормално, празнувахме и се веселихме и след това седнахме до огъня, а аз и 2 момчета и едно момиче решихме да се разходим в гората тъй като няма нито мечки нито вълци. Беше тъмно, ние бяхме с фенерчета и всичко вървеше по план, но след разходката решихме да се връщаме, защото стана студено. На път за хижата реших да прекарам тези хора край стара изоставена хижа за която има легенда в моето село да ги уплаша малко. Но както вървяхме момичето започна да крещи и да плаче и като питахме какво е станало каза, че чула шум зад себе си и видяла голям човек със светещи тъмно сини очи. Веднага помислих че може да знае легендата и да се шегува, но няма от къде да я знае защото тя е там за 1-ви път.

Решихме аз и едното момче да се върнем да огледаме, но нямаше нищо или поне аз не видях и докато се усетя той бягаше някъде назад. Аз се стъписах - сам в гората в 2-3 вечерта - и аз побягнах. Настигнах другите, но това момче, Мартин се казва, не беше при тях, уплашихме се, извикахме другите да го търсим, но след като не го намерихме, се обадихме на горски патрул. В 6 и 30 мисля го намерихме с разкъсани дрехи и рани по гърба и кръста, стои седнал до дърво и говори някакви странни работи за човек или същество със сини очи, дълги ръце и огромна коса - как се появил зад него след като се изгубил в гората и той припаднал. След като се свестил изпаднал в шок и не мръднал от мястото докато не сме пристигнали ние. Близо 3 седмици не продума нищо в софийската болница.

Това е легенда по принцип за това село, но това момче остана с психични проблеми оттогава и оттогава никои не ходи на тази хижа, честно казано оттогава имам страх и аз.

А каква точно е легендата?

Легендата е за семейство от мъж и жена който са живели в хижата покрай която исках да минем. Мъжът излязъл до града да напазарува защото няма магазини наблизо, а жената останала сама в хижата. Но след като се прибрал в хижата намерил само петна от кръв и сините очи на жена си. Тръгнал да я търси в лудостта си, но никой повече не го видял. Някой твърдят че още търси тялото на жена си и напада всеки и всичко което се доближи до хижата. Имало е случай на хора който са го виждали. Лично аз се радвам че не съм. Доколкото знам го наричат синеокия демон.

Приятеля ти възстанови ли се по-късно или и до днес е така?

Възстанови се, изписаха го след като започна да говори, но не иска и да си спомня за този ден. Още има белези от нокти по гърба. Но странното е че никои не може да оцелее повече от 2 часа навън вечерта температурата пада до -20.

Може би съществото все пак му е спасило живота?

Да и го докара до лудост.

Това е доста сериозен случай, с нападение над човек - дали местните вестници са писали за него или не знаеш?

Не знам ние бяхме в шок от случката.

****************************************

Аз се пробвах да намеря повече информация както за тази случка (примерно бюлетин на спасителната служба в която се съобщава за провеждане на издирване в местността), така и за самата легенда. За жалост, ударих на камък. Искам обаче да подчертая - това обаче не значи, че случката или легендата не са истински - просто няма лесно достъпна информация. Спорил съм с хора, които твърдят, че в интернет има всичко. За жалост продължава да не е така - интернет е невероятно средство за осведомяване, но все още там не може да се намери всичко.

Ето и конкретен пример - това че няма (поне към този момент) описани в интернет легенди за с. Свидня, не значи, че няма въобще такива. В тази страница в българската Wikipedia попаднах на следното изречение:

Писателят Христо Малинов живее повече от 30 години в селото и събира легендите за Свидня и нейните околности в книгата си "Светлини от Сталин кон - саги".

Значи все пак има местни легенди, жалко че не мога да намеря книгата в никоя онлайн книжарница - дори не съм сигурен дала заглавието и е точно, защото в страницата в Wikipedia посветена на самия Христо Малинов се говори за краеведческия летопис "Светлини под Сталин кон".

Тази история остава открита. Ще се радвам ако има още читатели запознати с легендата от това село, които биха желали да разкажат повече.

1 коментар:

  1. http://misterika.blogspot.bg/2014/10/blog-post_16.html
    Често към нещо изоставено се измислят легенди. Ако това е изгубено дете отгледано от животни всичко се връзва, НО в историята се казва че в гората няма големи месоядни животни. А и хората със сини очи са рядкост. Все пак може да е някакъв полудял маниак.

    ОтговорИзтриване