09 октомври 2013

Да се напиваш от...хляб и сода

Интересен медицински случай станал известен наскоро.

61-а годишен мъж пристигнал в тексаска бърза помощ с оплакване, че се чувства замаян. Сестрите тествали дъха му за алкохол и открили 3.7 промила в неговата кръв. Само, че човекът твърдял, че не е близвал капка алкохол през този ден, макар да е известен с това, че си прави бира в домашни условия.

От известно време се случвало той внезапно да се чувства пиян, неговата съпруга дори закупила дрегер за алкохол.

Някои медицински лица предположили, че човекът просто тайно си попийва, но двама доктори Барбара Кордел и Джъстин Маккарти искали да разберат какъв точно е случая.

Те го поставили под 24-часово болнично наблюдение. Периодично му правили изследвания, в един момент алкохолът в кръвта му скочил на 1.2 промила. Накрая изглежда докторите открили причината - свръхналичието на бирена мая в червата на човека. По този начин той се превръщал в ходеща пивоварна.

Човекът се бил инфектирал с едноклетъчните дрожди на Saccharomyces cerevisiae, съдържащи се в маята. Така че, когато той поемал тестени изделия или дори само пиел сода, в червата му се извършвала фермантация и захарта се превръщала в етанол, а човекът започвал да се чувства пиян.

Двамата специалисти съобщили за този синдром на авто-напиването в Международния журнал по клинична медицина.

Но как е възможно това, маята се съдържа в редица храни и и напитки - хляб, вино и естествено бира (от където идва и името и). Обикновено минава през тялото ни без да причини никаква вреда. Някои хора дори приемат Saccharomyces като пробиотична хранителна добавка.

Изглежда обаче в редки случаи е възможно Saccharomyces cerevisiae да остане за дълго в тялото и да доведе до проблеми.

Учените претърсили медицинската литература и действително открили още няколко подобни случаи на този от Тексас, включително случаи от 70-те години от Япония. В повечето от тях хората са взимали антибиотици, които са унищожили част от обичайните чревни бактерии и по този начин изглежда се е отворило място за Saccharomyces да се настани. При други случаи, хората са били болни от някаква друга болест, която е отслабила имунната им система.

Източник: npr
Дата на оригиналната публикация: 17 септември 2013
Връзка

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Барман-робот

1 коментар:

  1. Не е лошо като идея- като бях студент в общежитията, имах познати, които не искаха да изтрезняват, но не им се даваха много пари за алкохол. Точно това щеше да им свърши работа :D

    ОтговорИзтриване