13 октомври 2013

8 по-малко познати (за някои) криптида

Заглавието на английската статия е точно такова - "8 по-малко познати криптида", но за мен повечето от описаните същества са добре познати. Не знам, може би за по-широката публика действително са непознати.

Монголският червей на смъртта

Твърди се, че този огромен ярко червен червей живее в най-изолираните кътчета на пустинята Гоби. Едни казват, че това същество убива жертвите си като плюе киселина по тях, а други твърдят, че използва електрически заряд.


Западняците за първи път научават за тази легенда от книгата "По следите на древния човек" (On the Trail of Ancient Man) излязла през 1926 година. Неин автор е американския палеонтолог Чапман Андрюс. Той лично не е виждал съществото, но разказва, че монголските официални лица с които е разговарял изглеждат изключително убедени в неговото съществуване.

Реален или не, монголският червей на смъртта продължава да впечатлява западната публика - той е вдъхновил създаването на филма "Tremors" (1990), който мисля, че на български е преведен като "Трусове".През 2005, 2006 и 2007 са проведени три криптозооложки експедиции в търсене на това митично същество, но без резултат.

Оранг Пендек

Оранг Пендек е примат ходещ на два крака за който се твърди, че живее в горите на остров Суматра.


За разлика от повечето други криптиди, които се наблюдават сравнително рядко, за Оранг Пендек се твърди, че е наблюдаван стотици пъти - от местни горски племена, от индонезийски селяни, от ранните холандски заселници, както и от съвременните изследователи.

Британската изследователка Деби Мартър е прекарала 15 години от живота си в търсене на това същество. Тя го описва като изключително силно.

"Изключителната физическа сила на Оранг Пендек е това, което най-впечатлява селяните" - пише Деби в статия от 1993 за BBC Wildlife - "те говорят с възхищение за неговите широки рамене, голям гръден кош и мощни ръце. То е толкова силно, че селяните нашепват, че то може да изтръгне от земята малки дървета".

През 2005 Нешънъл Джиографик спонсорира проект чиято цел е да представи фотографско доказателство за съществуването на този звяр. Той е прекратен след 4 години заради липса на резултат.

Инканиямба

Според легендата край водопада Хоуик Фолс в Южна Африка живее чудовищна змия с конска глава. Хората са и дали името Инканиямба и тя може да достигне до 6 и повече метра дължина. Пещерни рисунки подсказват, че местните племена вярват в нейното съществуване от много поколения и дори смятат, че тя може да влияе на времето. Изследователи предполагат, че легендата може да се дължи на известен вид змиорка, но местните настояват, че Инканиямба е нещо друго. През 1996 един вестник предлага солидна награда за фото доказателство за съществуването на това чудовище. Изпратени са две снимки, но те са отхвърлени като фалшификации.


Гръмотевичните птици

Скитащият албатрос държи рекордът за най-голям размах на крилата (между 2 и 3 метра). Но има легенди, че в Америка има птици с далеч по-голям размах.


През 2002 жителите на Тогиак и Манокотак (в Аляска) съобщават, че са виждали масивна птица която изглеждала като "нещо от Джурасик Парк". Един мъж първоначално я помислил за малък самолет с размах на крилата над 4 метра.

От години се разправят страшни истории за такива птици и в град Сан Антонио, като последното засега наблюдение е от 2007. Друга легенда твърди, че през 1977 гигантска птица сграбчила 10-годишно момче. През 2009 екипът на предаването "MonsterQuest" разследвал твърденията за нападения на тези така наречени гръмотевични птици, но не открил доказателства за такива.

Това същество идва от легендите на индианците, които са го нарекли така заради звукът произвеждан при пляскането на крилата им. Криптозоолозите спекулират, че наблюденията на такива птици в САЩ може би се дължат на оцелели до днес популации на птерозаври или тераторни, видове считани за отдавна изчезнали.

А тази снимка редовно се добавя в статиите в които се говори за гръмотевичните птици, но се смята за фалшификация:


Емела Нтоука

Емела Нтоука ("Убиецът на слонове") е земноводно същество наподобаващо носорог за което се твърди, че живее в плитките места на река Конго. Някои криптозоолози считат, че това е оцелял от древността трицератопс (вид динозавър), докато други се чудят дали Емела Нтоука и друг криптид от Кондо наречен Мокеле Мбембе всъщност не са едно и също нещо.

Според описанието на местните хора Емела Нтоука е с размерите на слон и има един рог на носа си с който убива слонове. За първи път легендата за това същество достига до западния свят през 1933 благодарение на книгата "18 години край езерото Бангвеулу" от Дж. Е. Хю. Той разказва как местно племе са убили един такъв звяр. Десетилетия по-късно д-р Рой Макал събира разкази на очевидци в книгата си "Жив динозавър" (1987) в която се разказва за този и други криптиди.


Скънк Ейп

За този криптид съм писал вече в тази статия:

10 по-малко познати американски чудовища и криптиди

Взимам текста директно от там, защото почти напълно се покрива с написаното и в настоящата оригинална статия на англисйки.

За този голям и космат двукрак бозайник се твърди, че живее в южните Съединени щати, но най-често е виждан във Флорида. Името му ("Маймуната-скункс") идва от неприятната миризма, която хората усещат при срещи с него. Повечето съобщения за него идват от 60-те и 70-те години на ХХ век, но най-известния случай е от 2000-та година. Жена изпраща писмо до шеририфа на Сарасота, заедно със две снимки. Твърди, че съществото три нощи е идвало в нейния двор и е вземало ябълки от верандата. През следващите нощи полицията неколкократно е наминавала, но не са видели нищо.


Трънко

Твърди се, че на 25 октомври 1924 жителите на Маргейт, Южна Африка наблюдавали битката на две косатки с непознато друго същество. Едни от свидетелите казали, че то приличало на гигантска полярна мечка, докато други твърдели, че прилича на слон покрит с бяла козина (от тук и името му - "трънк" на английски значи хобот). То се сражавало храбро с косатките, като можело дори да скача на 6 и повече метра във въздуха, но в крайна сметка било победено. След 10-тина дни тялото му било изхвърлено на брега.


Десетилетия на ред криптозоолозите са си мислили, че никой не е заснел изхвърлените на брега останки. Но през 2010 един изледовател, Маркус Хемлер, открил една такава стара снимка. След това още три снимки се появили. След като задълбочено изследвал снимките уважаваният криптозоолог Карл Шукър стигнал до извода, че това е сериозно разложен труп на един познат вид кит. Влакната на свързващата тъкан създавали илюзията за козина.


Атмосферните чудовища

Този вид криптиди вече съм описал в тази статия:

Атмосферните чудовища

Може би тези същества са виновни за някои от наблюденията на НЛО.


Източник: Mysterious Universe
Дата на оригиналната публикация: 4 октомври 2013
Връзка

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Тихи гърмящи змии. Еволюция пред очите ни?
5 гигантски криптида
Мамут заснет в Сибир през 1943?

Няма коментари:

Публикуване на коментар