09 септември 2013

Дали загадката на "летящите хуманоиди" е разрешена?

В НЛО средите с термина "летящи хуманоиди" се обозначават наблюденията на човекоподобни фигури, които летят в небето без някакви видими апарати или летателни средства. Наскоро попаднах на един материал от 23 август 2013 чиито автор е Антъни Брагалия (Anthony Bragalia). В него той твърди, че е разрешил тази загадка.


Брагалия започва статията си с това, че през последното десетилетие много хора от Мексико през Аризона, САЩ та чак до Китай са наблюдавали и дори заснели тези летящи хуманоиди. Продължава изложението си със следния леко ироничен параграф:

Какви са тези летящи същества, които са заснети? Извънземни, които пътуват в нашата атмосфера без тяхната чиния? Сектерен проект базиран на извънземна технология? Може би ангел без крила? Или летящите "супергерои" (със способности на супермен) са истински?

След което Брагалия най-категорично и безцеремонно заявява, че решението на мистерията е доста по-земно. Преди обаче да ни даде "категоричното си доказателство" авторът дава две връзки към клипове в YouTube, както и няколко сравнително малки снимки.

"Летящата вещица" от Монтерей, Мексико, 2007Сборен клип - Мексико Сити (2000) и Финикс, Аризона (2005)И ето го "великото" разкритие на Брагалия:

Това са радиоуправляеми модели с хуманоидна форма! Имало дори специални сайтове и форуми защитени с пароли в които ентусиастите занимаващи се с такива модели, се събират и обсъждат как да си правят шеги с хората като представят моделите си за НЛО, летящи хуманоиди, вещици и т.н. Защо ли Брагалия обаче не е дал връзка към тези форуми?

А ето го и "категоричното доказателство" в материала - две YouTube клипчета с действителни радио-модели:

Може би по начина по който преразказвам оригиналния материал, вече сте забелязали, че много не съм съгласен с Антъни Брагалия. Не съм съгласен нито с неговия извод, нито с начина му на изложение.

Основната му теза е, че понеже през последното десетилетие радио-моделирането и техниката много напреднаха, затова и започнаха да се появяват "летящи хуманоиди". Брагалия обаче никъде не е споменал, а не може да не знае, че съобщения за "летящи хуманоиди" има от повече от половин век (без да броим античните и средновековните летописи разказващи за летящи богове, демони, вещици).

В този материал Ник Редфърн разказва за такива по-стари случаи от 50-те, 60-те и 70-те години на ХХ век идващи от САЩ (хюстънския батман), Виетнам, Африка, Индия, Скандинавия. Представям си как по времето на най-върлия "комунизъм" във Виетнам, някой виетнамец не само, че ще има толкова напреднал за времето си летящ модел, но и ще се осмели да си прави шегички със съгражданите си и с официалните власти. Така че "летящи хуманоди" са наблюдавани много преди да се появят днешните превъзходни летателни радио-модели. Техниката наистина напредна, но не само на хвърчащите апарати, но и на телефоните - днес почти всеки има в джоба си телефон с камера и затова имаме бум на видеоклиповете на летящи хуманоиди, а не защото това е нов феномен.

Както казах, не ми хареса и стила на Брагалия. Не харесвам категоричните заключения като неговите. Звучи ми толкова нелепо колкото и някогашните твърдения при официалните разследвания на НЛО наблюденията в САЩ - че всички се дължали на познати обекти като птици, планети, че даже и на Луната. Със сигурност има много наблюдения на "летящи хуманоиди", които наистина са причинени от любителски радио-модели, за това не споря. Признавам и това на Брагалия, че е намерил добри демонстрационни клипчета в интернет (макар, че нали тези ентусиасти по думите на автора се криеха в тайни общности в защитени с пароли сайтове !?). Но да твърдиш, че ВСИЧКИ наблюдения са обяснени като покажеш две клипчета е несериозно.

Освен това Брагалия не е първият който споменава за възможния земен произход на "летящите хуманоиди". Всъщност никой сериозен автор не би отхвърлил идеята, че част от наблюденията имат такъв характер. В МИСТЕРИКА няма отделна голяма статия посветена този феномен, но дори аз съм споменавал за възможния земен произход в някои малки материали като тези:

10 октомври 2010
Комерсиални джетове скоро може да летят из небето

Персонални средства за летене се разработват от десетилетия. Но съвсем скоро може да започне масовото им производство с комерсиална цел. Поне това е целта на Martin Aircraft Company. Техният модел също се казва просто Martin.

Ако получат масово разпространение, случаите на видени "летящи хуманоиди" ще се увеличат многократно.

Връзка

29 септември 2010
Падащ човек ?

Няколко човека от Ню Джърси за съобщили, че са видели човек падащ от небето без парашут, но полицейското претърсване не е открило нищо.

Фигурата е падала надолу с главата.

Дали това е оптическа илюзия подобна на миражите или просто някой си е направил шега като е хвърлил от самолет кукла с размерите на човек ? Някои от свидетелите добавят още, че след като са видели падащата фигура са видели и малък самолет след това. Не е ясно дали той има връзка със случая.

Връзка

Накрая, след като прочетох материала на Антъни Брагалия, се замислих за самия него. Името му ми е познато, но до колкото помня никога не съм публикувал друг негов материал в блога. Зачудих се защо е така, защо имам десетки преводи на статии на автори като Ник Редфърн и Карл Шукър, но не и на Брагалия. Може би просто не съм попадал на негови статии, а може би просто нищо не ми е харесвало от написаното от него. Като чета настоящия му материал, си мисля, че е по-скоро второто. Потърсих повече информация за Брагалия в интернет и попаднах на някои нелицеприятни неща като това написано от Денис Балтазар:

Последният материал на Антъни Брагалия озаглавен "Офицер от Розуел говори от гроба: записано признание" от 6 демември 2012 е още една негова статия съдържаща невярна и подвеждаща информация, където по мое мнение той също така си присвоява заслугата, че пръв е разкрил определена информация. Предишният път хванах Брагалия (в лъжа) през Януари 2010, когато той беше написал материал за ранчото на Фостър, където са били намерени разбилите се останки от Розуел.

Връзка

Да...определено не е случайно, че материалите на Брагалия не са намерили досега място в МИСТЕРИКА.

ПОДОБНИ СТАТИИ:От архивите: НЛО от първата половина 2010

Няма коментари:

Публикуване на коментар