06 септември 2013

Чума в Киргизстан

На 26 август 2013 публикувах следната статия:


Скоро след това дойде новината, че в Киргизстан един човек е починал в следствие на бубонна чума, а редица други са хоспитализирани.В интернет се появиха коментари, че ето чумата се завръща и дори, че този случай е доказателство за връзката и с ИСОН. Мисля, че тези коментари са прибързани. Първо, чумата никога не си е отивала за да се връща. Тази болест се причинява от бактерията Yersinia pestis (преди наричана Pasteurella pestis) /Wikipedia/. Тази бактерия никога не е изчезвала напълно, както и в самия репортаж се споменава, тя вирее в естествено състояние в части от Казахстан, Киргизстан и Русия, а си спомням за случаи от други части на света където е откривана в латентно състояние.

Всяка година се регистрират случаи на зараза с чума в споменатите бивши съветски републики. Спомням си, че още преди години съм чел за такива случаи, а тогава в небето не летяха никакви комети.

Добрата новина е, че днес, за разлика от средновековието, чумата може да бъде излекувана с антибиотици, ако лечението се започне на време. Така, че засега не бързам да изпадам в паника заради наближаващата ярка комета. Сами помните колко предсказания за "края на света" вече минаха без да се сбъднат. Не че няма опасности, но според мен когато ни връхлети някаква катастрофа, тя най-вероятно ще е внезапна и няма да има предварителни предвестници като древни календари или приближаващи комети.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Магнитните полюси на Слънцето ще се обърнат съвсем скоро

Няма коментари:

Публикуване на коментар