19 септември 2013

Предсказания, прогностика, съвпадения

Първоначално тази статия щеше да е просто превод на този материал на руски:


Но както и друг път се е случвало, аз се вдъхнових от темата и реших да я доразвия. Тук поднасям моите виждания и наблюдения върху различните видове пророчества и предсказания - кои по-скоро отричам и в кои вярвам, че може да има истина. Много хора със сигурност няма да са съгласни с мен, това е нормално - всеки си има мнение.

1. Библейски и други подобни религиозни пророчества

Много хора търсят в Библията и в други свещени текстове предсказания за бъдещето. Има множество фанатизирани групи, които отдават целия си живот в чакане на "второто пришествие" и т.н. Интернет е пълен с твърдения за разкрити закодирани пророчества съдържащи се в редица религиозни писания. От години чета тези "прозрения" и досега нито едно не се е сбъднало.

Един пример. Помните ли когато през 2010 се случи тежкия инцидент с петролната платформа Deepwater Horizon в Мексиканския залив? Това беше изключително сериозна катастрофа при която морето стана червено-черно от разлелия се нефт. Тогава четох в интернет, че това било предсказано в Библията с някакъв пасаж в който се казвало, че когато водата в морето стане на кръв, тогава ще настъпи края на света. Нефтът изглеждал като тъмна кръв и ето това значи, че Библията отново е познала събитие от бъдещето и че това е края на света.Да, ама не. Вече 3 години след онзи инцидент светът не е свършил.

Втори пример. Според календара на маите светът трябваше да свърши през 2012. Отново нищо не се случи.

Така че аз се отнасям със скептицизъм към всякакви подобни религиозни пророчества.

2. Великите пророци

От рода на Нострадамус и Ванга. Лично мнение - добри шмекери или самозаблудени хора, мислещи си, че имат пророческа дарба. Това е крайно мнение и много хора ще скочат, но ще дам и примери. Всеки има право да не се съгласи с мен.

Нострадамус е като библейските пророчества - неясен и алегоричен - всеки може да го тълкува както си иска. И за това бил "познал" какво ли не - просто хората тълкуват безсмислиците му както им е удобно.


За Ванга има много книги, какво била познала, но обикновено са писани много след смъртта и, така че е трудно да се провери какво е истина и какво добавено и до-украсено. Защо не покажат някой неоспорим документален източник като стар брой на вестник или телевизионно предаване, в който да е казала нещо и след това то наистина да се е сбъднало?

В Wikipedia е казано много добре:

Сред най-популярните твърдения, приписвани на Ванга са смъртта на цар Борис III, разпадането на Чехословакия и на Съветския съюз, връщането на Симеон Сакскобургготски, но не като цар, потъването на подводницата „Курск“ и атентатите от 11 септември. Тези предсказания изведнъж излизат на бял свят, едва след като събитията са се случили, но няма доказателства те да са съществували преди това. В повечето случаи, неясната формулировка на „предсказанията“ дава възможност на поддръжниците на Ванга да правят двояки тълкувания, нагаждайки казаното към наистина случилото се.

Рядко се говори за неизпълнените предсказания на Ванга, което е показателно за неоправданата склонност да се вярва на предсказанията ѝ. В крайна сметка, много повече се вярва на нейните предсказания защото така заръчват известни в публичното пространство авторитети, отколкото защото тези предсказания наистина се сбъдват. Пример е несбъднатото предсказание че през 2011 „В резултат на ядрените оръжия в северното полукълбо няма да остане нищо живо. Затова мюсюлманите ще започнат война срещу всички европейци, обвинявайки ги за унищожението“.

В отговор на въпроса дали България и Република Македония пак ще бъдат заедно, Ванга казва: „Там, където е текло, пак ще тече“ и „Един народ — една държава“.

Аз самият си спомням за едно предсказание на Ванга от славната за българския футбол 1994-а, което гласеше, че на финала на световното първенство една срещу друга ще се изправят две държави започващи с буквата "Б". По това време в играта бяха останали само два отбора на държави започващи с тази буква - Бразилия и България. Ванга отново не позна - до финала достигнаха Бразилия и Италия.

Така че към великите "пророци" имам дори по-скептично отношение отколкото към "библейските предсказания".

Ето един по-стар материал от миналата година:

Лама от Тибет: На 21 декември напуснете големите градове!

3. Днешни гадатели и предсказатели

Тези пичове и лелки, които се рекламират по вестници и телевизии са просто мошеници, които искат парите ви, да не говорим, че може да са много опасни. Ето една новина от миналата година:

Екстрасенската Мая Попова на прокурор

Кметът на Перник Росица Янакиева поиска прокуратурата да се самосезира спрямо гадателите, които дават "прогнози" за бъдещи трусове, след като истерия, страх и ужас разтресоха жителите на Перник и областта.

Причината за паниката бе предсказанието на екстрасенската Мая Попова, че в близките дни в региона се очаква силен трус, което вестник "Труд" първи публикува.

Жената-сензор твърди, че преди всяко предстоящо разлюляване, без значение в коя точка по света, получава болки по тялото си.

„Опасявам в следващите няколко дни и до две седмици най-късно на територията на страната да има СИЛЕН ТРУС, съпоставим с досегашните стойности. Вероятни дати - до четири-пет дни 27-28-29-30-31 МАЙ...И НЕ ПО-КЪСНО ОТ 5-10-15-ти ЮНИ. Оставям ви с надеждата че всичко ще се размине с по-малки осезаеми трусове и скоро ще си отдъхнем". Това е написала Попова в 00:38 часа срещу понеделник на сайта си.

Жителите в областта, уплашени от подобни информации, подадоха стотици жалби до кмета на Перник. Хората обявили, че са готови да подведат Попова под съдебна отговорност заради публикациите й.

Самата Росица Янакиева се е обърнала днес към прокуратурата да се самосезира спрямо хора, които дават предсказания за бъдещи трусове.

Преди четири години астрологът Емил Лещански паникьоса Хасково с прогнозите си за разрушително земетресение по Великден. Той бе обвинен за разпространяване на невярна информация.


Източник: 24 часа

Един сърцераздирателен пример от САЩ, който буквално ме потресе бе свързан с изчезването на 3 момичета между 2002 и 2004 в Кливланд, Охайо. Никой не знае каква е съдбата им до 2013, когато се разбира, че те са били отвлечени от човек на име Ариел Кастро, който ги държи на сила в къщата си и редовно ги изнасилва. Преди няколко седмици отрепката Кастро се самоуби в килията си. Сега обаче темата не е за него, а за една не по-малко отвратителна жена - известната американска гадателка Силвия Браун (Sylvia Browne).

През 2004 майката на Аманда Бери, едно от отвлечените момичета, се обажда в телевизионно шоу в което Силвия демонстрира своите "способности" за да пита за съдбата на дъщеря си. Силвия и отговаря: "Съжалявам, тя е мъртва, скъпа". Майката има нещастието да повярва на тази измамница и рухва психически, след няколко години умира, неспособна да понесе мисълта за смъртта на детето си. Не доживява до 2013 за да разбере, че дъщеря и е жива, заради глупостите на Силвия Браун.

Източник:


Ето я и самата "велика предсказателка", защо ли думата "вещица" сама изниква в ума ми? У Ариел Кастро поне е останало малко съвест и си е сложил въжето, тя обаче няма такива намерения.


След всичко написано, може би сте си помислили, че имам крайно отрицателно мнение към предсказанията и предсказателите, но не е точно така - аз имам такова мнение само към изброените по-горе три типа. Има обаче и други видове.

4. Прогностика

Не е нужно да имаш някакви свръхестествени дарби за да направиш точна прогноза. Всъщност някои от най-точните предсказания са направени от хора, които са седнали примерно с лист и молив, чертали са диаграми, мислили са върху тенденциите, които се забелязват в съвременното развитие на човечеството, сравнявали са с предишни исторически периоди и т.н. И в крайна сметка дават изключително точна прогноза за нещо. В споменатия руски материал, който ме вдъхнови за тази тема, повечето сбъднали се предсказания са именно такива прогнози. Дали има нещо паранормално в това? Не! Но това не прави тези предсказания по-малко забележителни, все пак не всеки е способен да улови едва забележими в днешно време тенденции и да прогнозира, че те ще се развият в нещо по-голямо.

5. Невероятни съвпадения

С отявлените скептици съм на едно мнение за "библейските пророчества", "великите оракули" и днешните гадатели, но не мога да се съглася с тях, че в случайните предсказания няма нищо странно.

Под случайно предсказание разбирам нещо казано на шега, описано в книга, филм, игра и т.н. тоест нещо което не е имало за цел да предсказва каквото и да било, но в крайна сметка става точно така. Има такива примери и в руската статия.

Най-известното такова случайно предсказание е за терористичното нападение на 11 септември и рухването на кулите близнаци. 6 месеца преди това събитие в епизод от сериала "Lone gunmen" терористи отвличат самолет и се готвят да го забият в Световния търговски център. Във филма не успяват да го сторят, за разлика от действителността.

Спомням си, че няколко дни след атаката гледах предаване по една българска телевизия, не помня точно коя - може би БНТ, може би bTV. В него един студент, ако не се лъжа от Югозападания университет в Благоевград, изучаващ международни отношения или нещо подобно, говореше какво упражнение имали в университета. Трябвало да разиграят терористична атака и той изказал идеята за отвличане на няколко самолета и удрянето им в важни сгради (макар и не точно в кулите-близнаци). Преподавателят му отхвърлил идеята като нереална, но ето че и този студент на практика направил случайно предсказание.

Освен това тези дни попаднах да едно полу-шеговито видео което развива идеята, че компютърните игри предсказват бъдещето. Видеото съм го дал по-надолу, а самият факт, че го намерих точно сега, когато се канех да пиша тази тема е доста странен, но това е отделен въпрос. Интересното в него е, че има една компютърна игра, която се е появила няколко години преди 2001 и в която кулите близнаци липсват от пейзажа на Ню Йорк - унищожени след терористично нападение. Самите създатели на играта казват, че не са включили прословутите кули в играта поради това, че щели да отнемат много памет.


Скептиците ще кажат - случайни съвпадения, нищо необичайно. Но аз не съм съгласен - поне три случайни предсказания за паденето на кулите близнаци и няма нищо странно? Напротив - има.

(Забележка. Към трите случайни предсказания не добавям това:


защото е по-скоро от типа "нагласация" и тълкуване на фактите, както е удобно)

За това на какво се дължат така наречените "случайни предсказания" имам две обяснения.

А] Колективният интелект на човечеството

Освен на съзнателно, всеки от нас възприема света и на подсъзнателно ниво. Понякога усещаме дадени тенденции без да го разбираме. Не случайно има израз "усеща се напрежение във въздуха".

Тероризмът става все по-голяма заплаха през годините и е нормално да е тема във все повече книги, филми, игри. Интуитивно чувстваме, а като се замислим ще го разберем и съзнателно, че сме най-застрашени на обществени и емблематични места. Терористите няма да ударят кокошарника на баба Пена, ще се целят в обществени сгради, жп гари, търговски центрове. Затова в "Lone gunman" целта са кулите-близнаци като един от символите на американската цивилизация. Те са и толкова известни, че макар да е трябвало да бъдат премахнати от компютърната игра поради една прозаична причина като ограниченията в компютърната памет, то не е могла липсата им да остане без обяснение. И като се замислиш не са толкова много причините поради които могат две такива големи сгради да изчезнат напълно. Едното е терористично нападение, а другото е извънземна атака. Създателите на играта са избрали първата възможност, понеже ако бяха избрали втората, играта им щеше да е от съвсем друг тип.

Също така е видимо, че техниката се развива все повече през последните години. Тази тенденция е по-добре осъзната от по-младите хора. Чували сме новини по телевизията за какви ли не нови устройства, които засичат експлозиви, скенери които не позволяват да се внасят оръжия в сградите и т.н. Забравяме конкретните новини - къде и кога сме ги чули, но те се наслагват в паметта ни на подсъзнателно ниво. Предполагам затова когато онзи български студент е трябвало да разиграе терористично нападение, той е избрал самолети, знаейки, че в днешно време е все по-трудно да извършиш "класически" терористичен акт - с внасяне на експлозиви в куфарче и т.н.

Така че колективният интелект на човечеството е нещо съществено. Самите индивиди обикновено имат прозаично/случайно обяснение (липса на компютърна памет) или въобще нямат обяснение защо са избрали точно определен вариант, а не друг, защо разиграват точно определен филмов сценарий и т.н. Но като се съберат тези "случайни" съвпадения, може да се види една по-голяма картина, която да ни подскаже какво "мисли" колективният интелект на човечеството.

Говори се, че има поне няколко специално разработени програми, които следят кои ключови думи се споменават по-често от другите в интернет и така да се предскаже какво се "очаква" да се случи от колективния човешки интелект. Има слухове, че тези програми дори са предсказали някои събития, но аз досега не съм срещал стопроцентно потвърждение на това.

Б] Шегите на съдбата

Какво е съдбата? Уж всеки знае, но е трудно да се намери общоприето определение. Има две крайни мнения - според едни "всеки човешки живот е написан предварително в книгата на съдбата", а според други "всеки сам кове съдбата си". Аз съм някъде по средата, но по-близо до второто виждане, че съдбата е в нашите ръце.

Обаче понякога имам чувството, че макар животът ни да не е описан от край до край, някъде "там горе" или "там долу" или "в центъра на вселената" или де да знам къде, има една голяма шегаджийка (все пак "съдба" е от женски род), която много обича да си прави шеги с хората. И само чака някой да каже нещо за да си направи шега с него като направи да се случи нещо свързано с думите му.

Ето конкретни примери от друга статия в МИСТЕРИКА:


6. Хора с истинска пророческа дарба

Аз лично не съм срещал такива, поне не и такива които да са достатъчно убедителни. Но съм чувал от познати, че те са срещали. Подозирам, че може да има хора, които наистина да са способни на това, но те не се рекламират във вестника и по телевизиите. Не афишират своите способности. При тях трябва да те заведе, човек на който те имат доверие. Нямат тарифа за "услугите" си, колкото сам решиш им оставяш, а и въобще не гледат на това което правят като на "услуга" в комерсиалния смисъл на думата, а по-скоро като помощ. Те не се издържат от тези си способности, също както някои от гениалните велики художници от Средновековието не са продали една своя картина приживе. Дали такива хора наистина съществуват или са просто градска легенда, не мога да твърдя със сигурност. Ако някога срещна истински предсказател и ако той даде разрешението си, ще разкажа за него. Ако пожелае да запазя тайната му, ще се съобразя с молбата му.

7. Лична интуиция и предчувствия

Всеки го е изпитвал. Чувството, че след малко ще се случи нещо, което наистина се случва. Мисълта за човек, за който не си се сещал от години и след 5 минути той ти се обажда по телефона. Какво е това? Случайни съвпадения? Или фантастична способност на подсъзнанието ни да "скочи" няколко мига напред в бъдещето и да ни предупреди за нещо? Или може би има научно обяснение?

В едно американско издание един войник служил в Ирак разказваше за личната си история. При един патрул усетил, че буквално след няколко мига ще избухне бомба край пътя и залегнал точно секунди преди това да се случи. Това го спасило. Но как е разбрал за бомбата? Според някои психолози подсъзнанието му го е предупредило. Той ден след ден е патрулирал по този маршрут и на подсъзнателно ниво е запомнил множество дребни детайли от пейзажа. При поставянето на бомбата със сигурност са останали следи като разместени камъчета например. Ако войникът съзнателно е трябвало да каже дали определено малко камъче е било там или не предишния ден, той никога не би успял да се сети. Но подсъзнанието му знае отговора и веднага е изкрещяло "ОПАСНОСТ".

Тази теза звучи логично, но не може да обясни всички случаи. Все пак телефонът ни не става малко по-черен или малко по-бял мигове преди да ни се обади човекът за когото сме си помислили.

Иначе съм съгласен, че подсъзнанието и интуицията могат да ни кажат много неща за които още не мислим на съзнателно ниво. Те до голяма степен стоят и зад картите Таро (аз също имам, но рядко ги ползвам), подсказват ни неща, които знаем, но още не сме напълно осъзнали.

А сега ето и примерите от споменатата руска статия:

Присаждане на органи (1660)

В ръкописи от 1660 година на знаменития физик, химик и богослов Робърт Бойл е казано следното:

"Ще настане време, когато на хората ще бъдат присаждани вътрешни органи от едно тяло в друго"

Няколко века преди първата трансплантация! Бойл е живял във време в което вярата в магията и суеверията все още е била силна, мислите са му опасно прогресивни. Освен това е описал и устройство с което ще може да се измери точна дължина - изглежда е предсказал и появата на GPS системите.

Студената война (1840)

Алексис дьо Токвил е френски политически мислител и историк. В свое произведение той е написал следното:

"На Земята сега има две велики нации, които тръгват от противоположни позиции и изглежда се движат към една и съща цел - руснаците и англо-американците ... отправните точки са различни и те напредват по различни пътища, обаче, всеки от тях тайно мечтае да вземе в свои ръце управлението на половината свят"

По нататък в творбата си, французинът счита, че двете велики сили ще влязат в борба за власт една с друга и това ще повлияе на целия свят.

Неизвестните химични елементи (1863)

По това време са известни едва 60 химически елементи. Тогава обаче руският химик Дмитрий Менделеев създава прословутата си таблица и предсказва съществуването на още няколко десетки елемента.

Полет до Луната (1865)

Може би сте се сетили, кой е предсказал този полет - писателят-фантаст Жул Верн. Неговата книга излиза дълго преди "Аполо 11" и не само, че предлага идеята за полет до Луната, но и го описва в съвсем верни детайли. Как се е досетил французина за безтегловността?

Гибелта на Титаник (1898)

В новела от тази година на писателя Морган Робъртсън се разказва за огромен кораб на име "Титан", който се сблъсква с айсберг. 14 години преди потъването на Титаник! Удивително!

Безжичните персонални устройства (1909)

Никола Тесла дава интервю през 1909 за "Ню Йорк Таймс" и предрича появата на безжичните устройства.

Много теории на конспирацията твърдят, че той не само е предсказал тяхната поява, но дори ги е изобретил, но естествено всичко било потулено от властите.

Атомната бомба (1914)

Предсказана от Хърбърт Уелс в произведението му "Освобождението на света" (The World Set Free).

Обучението по интернет (1988)

Айзък Азимов прави предсказание, че ще дойде време в което няма да е нужно да посещаваме лекционните зали на университетите, а ще се обучаваме дистанционно чрез интернет.

Таблетите (1993)

По времето, когато върхът на компютърните технологии е да разнасяш дискети и тук там някой от първите CD-ROM, компанията AT&T пуска серии от реклами за устройства, които още не съществуват реално, но които визионерите от фирмата очакват да се появят в близко бъдеще. Предсказват таблетите и редица други днес вече обичайни устройства.Финансовата криза (2006)

На 16 май 2006 Питър Шиф, генерален директор на Euro Pacific Capital, заявява по Fox News, че пазарът на имоти в САЩ е балон, който ще се спука скоро. По това време повечето останали аналитици мислят, че икономиката на САЩ е в отлична форма и няма никаква опасност.

Ето и майтапчийското видео в което се говори за това, че компютърните игри предсказват бъдещето:Шега, шега, ама да не се смее съдбата последна...

ПОДОБНИ СТАТИИ:SMS от бъдещето?Кометата ИСОН ще донесе на Земята нова чума?

3 коментара:

 1. Една забелешка. Маите никога не са предсказвали края на света. Колкото до баба Ванга, аз днес съм жив благодарение на нея. Доколкото са ми разказвали майка ми, и баща ми, бил съм много болен от рядко срещана и трудно откриваема болест. и нито един лекар не е знаел какво точно ми има? Закарали са ме при баба Ванга и тя е казала е на родителите ми че трябва да се направи спешна операция казала е точно кой доктор ще открие болестта след операцията баща ми и майка ми отново са отишли при нея за да и благодарят тогава баба Ванга е казала на баща ми че трябва да благодари на баща си тоест на дядо ми. Дядо ми е починал в автомобилна катастрофа още преди да се родя, поне така са си мислили всички до този момент. Но истината била че получил инфаркт докато шофирал и починал преди да се забие в дървото. Баба Ванга също е споделила на родителите ми че като порасна ще вляза в затвора! Тук също е била права. Лежах 6-ст месеца в испански затвор, излязох преди година и половина така че изобщо не ме интересува кой какво говори за баба Ванга? Aз днес съм тук и пиша това в момента благодарение на нея. B мен няма никакво съмнение че тя е светица. Колко ли много хора на които е помогнала има като мен можем само да гадаем?

  ОтговорИзтриване
 2. Съдбата си знае работата!!!

  В статията споменавам за Силвия Браун и това, че е отговорна за смъртта на една жена. Ето, че на 20 ноември 2013 самата Силвия е "ритнала камбаната" на 77-годишна възраст.

  Интересното е, че през 2003 прави предсказание за собствената си смърт - щяла да почине на 88 години. Явно и това е поредното и грешно предсказание.

  http://www.huffingtonpost.com/2013/11/21/sylvia-browne_n_4317470.html?ref=topbar

  ОтговорИзтриване
 3. Има писан жизнен път, аз като абсолютен скептик до 33г.уви не вярвах че има писан житейски път,моята наглост явно вбеси гледачката и тя надникна в съкровенния ми свят , бях настроена психологически , че няма да се хващам на обмен на информация , на 33 разбрах , че нямам право да отхвърлям това в което не вярвам и не виждам , всеки има някаква дарба , а моята определено не е ясновидство, характерно явно за виждащите е -че нямат тарифа , няколко пъти съм ходила , определено поне нервната ми система се стабилизира / не потъвам в неизвестност/, каквото ми е казано за хубаво или за лошо се случва

  ОтговорИзтриване