11 септември 2013

Барман-робот

Редовните читатели сигурно са забелязали, че макар и да превеждам материали от къде ли не, аз имам и няколко предпочитани източници на информация. Един такъв е американският блог "Who Forted?". За мое съжаление обаче в началото на август екипът внезапно спря всякакви дейности както по самия блог, така и по страничните си проекти като каналът им в YouTube например. Бях готов да ги отпиша, но ето че така внезапно както прекратиха своята дейност, така внезапно и се активизираха. Оказа се, че не са загубили интерес към странното и паранормалното, нито пък им се е случило някакво нещастие (като например да са ги изяли "децата с черни очи" за които и те са писали). Поводът за отсъствието на Грег и Дана (основните двама от екипа) е по-скоро добър. Местят се в друг американски град - Синсинати, а причината за преместването им е че са им предложили работа която малко или много е свързана с увлеченията им по странното. Roadtrippers е компания която поддържа приложение за iPhone чрез което хората могат да планират своите пътувания в САЩ, както и да отриват забележителни места. Сега, като част от екипа на тази фирма, Грег и Дана хем ще получават добри пари, хем ще популяризират местата в Америка с паранормална слава. Какво по-хубаво от това - да работиш това, което ти е и хоби! Иначе след активизирането си в интернет, екипът публикува редица нови статии в блога - за призрак на снимка, за НЛО наблюдения и др. Реших обаче като първи нов материал от "Who Forted?" да не превеждам някоя от статиите с "обичайни" теми, вместо това избрах материалът им посветен на Карл...бармана-робот.

От години и дори десетилетия редица специалисти от редица области прогнозират, че в близкото бъдеще роботите ще заменят хората в абсолютно всички трудови дейности - от производството и обработката на данни (което вече се случва) през управлението на автомобили и охраната (което се експериментира) та чак до гледането на деца и писането на театрални пиеси. Едно време малко се съмнявах, че в абсолютно всички професии може да бъде заменен човекът, но все повече примери идват от различните краища на света. И наистина е твърде възможно да доживеем до времето, когато само роботи ще работят, а хората ще си щракат с пръсти и ще правят само това, което искат....освен ако роботите не решат да ни унищожат като непотребни същества разбира се.

Бен Щейфър (Ben Schaefer) е инженер със специалност мехатроника, който е създател на Карл, роботът-барман. Това чудо на техниката се намира в заведението "Roberts Bar and Lounge" в град Илменау, Германия.


Карл може да смесва напитките по желание на клиентите и като всеки добър барман дори може да завърже кратък разговор с посетителите. Той е конструиран от останали непотребни части от индустриални роботи, които са взети от германската компания KUKA.

Карл е туристическа атракция, хора идват от близо и далеч за да го видят. Освен това в реална работна атмосфера е много по-лесно машината да бъде подобрявана, отколкото ако се изпитва в техническа лаборатория.

Със сигурност има едно голямо преимущество пред хората-бармани - не очаква да му оставяте бакшиши.Източник

3 коментара:

  1. След като ни заменят, ние какво ще работим? Как ще прехранваме семействата си?

    ОтговорИзтриване
  2. Добър въпрос, който се задава от десетилетия и отговор ще му се даде евентуално едва в бъдеще. Надявам се оптимистичния вариант да се окаже верен.

    ОтговорИзтриване
  3. ето и фестивал по темата http://roboexotica.org/?acra

    ОтговорИзтриване