02 септември 2013

Мистериозните заселници на Фарьорските острови

Фарьорските острови (наричани също Ферьорски и Фарерски) се намират на север от Великобритания и на половината разстояние между Дания и Исландия. Това са едни от първите колонизирани острови от европейците в Атлантическия океан, важна стъпка по пътя на овладяването на този огромен басейн - път който в крайна сметка ще доведе до откриването на Америка. Досега се е смятало, че първите хора, които са колонизирали тези острови са били викингите и това се е случило през 9-ти век. Нови археологически разкопки обаче предполагат друго - доста преди викингите на това място е имало други неизвестни заселници.

Археолозите са открили пепел от изгорен торф примесен със семена ечемик. Ечемикът не е местно растение за Фарьорските острови, което значи, че е донесен от хората. Пепелта е датирана някъде между 3 и 5 век, доста преди пристигането на викингите. Размесването на крайбрежния пясък с изгорена пепел е практика характерна за северна Европа по онова време. По този начин се е целяло стабилизиране на дюните. Следователно тези заселници също са били европейци. Има различни предположения - религиозни отшелници от Ирландия, скандинавско племе от ерата преди викингите, шотландско племе от края на желязната ера.

След пристигането на викингите обаче, повечето следи от тези мистериозни ранни заселници са заличени и затова сега е толкова трудно да се възстанови древната история на островите. Тези нови археологически открития повдигат въпроса, дали и други острови от северния Атлантик не са заселени за първи път много преди това време което се приема за официално от науката.


Източник: NBC News
Дата на оригиналната публикация: 22 август 2013
Връзка

В книжната поредица "Тайни и загадки" под номер 104 е публикувана книгата "Загадките на Канадска Арктика" от Фарли Моуът. В нея той твърди именно това - че още преди викингите други народности са достигнали до северните острови, Исландия, Гренландия, Нюфаундленд и чак до Северна Америка. Моуът е писател, не е професионален археолог и твърденията му са посрещнати от научната общност несериозно. Дали новите археологически открития от Фарьорските острови, колкото и незначителни да са на пръв поглед, не потвърждават тезата на канадския писател? Самата книга е доста интересна, Моуът не просто твърди, че викингите не са първите, ами отива и доста по-далеч в спекулациите си. Посочва кои точно са въпросните "мистериозни" заселници - според него това са албаните, етническа група, която не се потвърждава от историците, но към която според Моуът принадлежат редица племена от Шотландия, части от пиктите, армориканите и други действително съществуващи етноси. Не само това - според автора тези "албани" са били високо-културни и образовани, те са били изтласкани от британските острови от другите келтски племена и в последствие от викингите, но са се заселили на остров Нюфаундленд, където са образували нова високоразвита държава с градове, каменни постройки и т.н. Засега археологията не потвърждава тези твърдения на писателя. Той твърди, че едно време съществуването на тази държава е било добре известно на Римокатолическата църква, която дори е пращала кораби да събират годишния данък към папата. Със сигурност в архивите на Ватикана има много тайни, дали това е една от тях или е чисто и просто писателска измислица засега можем само да гадаем.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Някои съвременни удобства, които са съществували и в древността
Археолози са намерили фигури за игра на 5000 години

Няма коментари:

Публикуване на коментар