15 септември 2013

5 гигантски криптида

(Повечето от илюстрациите в този материал са дело на художника Рикардо Беса (Ricardo Bessa))

Гигански паяци

Най-големият паяк официално признат от науката е един вид открит в Лаос през 2001 - там е намерен индивид с размери 30 см (включително и краката). Сред криптозоолозите обаче се носят слухове, че в горите на Африка (и по-специално в Конго) има паяци, които достигат до размери от метър и половина. Обикновено са кафяви на цвят и се хранят с птици, антилопи и други малки животни. Твърди се, че през 1938 двама британски изследователи са видели такъв грамаден паяк.


Сладководни октоподи

В океаните могат да се срещнат октоподи със сравнително големи размери. До сега обаче няма нито един официално открит от науката сладководен октопод - бил той голям или малък. Това не значи, че няма такива видове, може би просто не са открити.

Оклахома е американски щат, който не граничи с никое море или океан. Едва ли точно тук се очаква да намерим разкази за гигантски октоподи. Но както се казва - "очаквай неочакваното". Съществуват стари индиански легенди според които в поне три от езерата в щата живеят чудовища с множество пипала. В по-нови времена не са регистрирани такива наблюдения, но напоследък много хора се питат дали тези същества от легендите нямат нещо общо с постоянно нарастващия брой на необяснени удавяния в щата.


Гигатски прилепи

Най-големият известен вид прилеп тежи 1.1 килограма и има размах на крилата от 1.5 м. В Индонезия обаче съществуват легенди за съществото известно като "ахул" (ahool). То често е описвано като гигантски прилеп с размери достигащи до 3.7 метра.

Криптозоолозите спорят по между си какво може да е това същество, ако приемем, че е реално. Едни застъпват тезата, че това действително е прилеп, други смятат, че е оцелял от древността птерозавър, някои дори мислят, че може да е вид летяща маймуна.


Чудовищни стоножки

Най-големият официално признат вид стоножка е scolopendra galapagoensis, която достига до 38-43 сантиметра (на снимката). Тя се храни с всичко, което може да убие включително змии, гущери, жаби и прилепи.


Дали обаче това наистина е най-голямата стоножка съществуваща днес? Има много легенди от целия свят за чудовищни стоножки, включително от Южна Америка, САЩ и Япония. На науката е известно, че в предишните ери от историята на Земята е имало стоножки с размери достигащи до метър. Дали не е възможно някой вид да е оцелял до днес?

Най-голямата от всички митични стоножки е японската Омукаде, която според легендата живее в планините и обича да яде хора.


Гигантски змии

Най-голямата известна на наука змия е зелената анаконда от Южна Америка. Тя може да достигне до тегло от 270 килограма и близо 9 метра дължина. Мнозина обаче твърдят, че са виждали там и доста по-големи змии, достигащи до 30 метра. Дали "на страха очите са големи" или това са реално съществуващи змии?


Източник: Mysterios Universe
Дата на оригиналната публикация: 6 септември 2013
Връзка

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Няколко криптозоологически/паранормални случая от 2010

1 коментар:

  1. За змиите, имало е вид праисторическа анаконда живееща в Амазонка и достигаща до 35 метра дължина. Разбрах за това от предаване на National Geographic.

    ОтговорИзтриване