07 август 2013

Някои съвременни удобства, които са съществували и в древносттаПерсийците са имали климатични системи

Е, климатиците им не са изглеждали по този начин:

Jupiterimages/Photos.com/Getty Images

Но са вършели добра работа. Долната диаграма показва принципа на действие на една такава климатична система от преди 1000 години. Първо се започнало с това, че персийците започнали да прокопават подземни канали за вода с цел да не умрат от жажда в горещините. След това се сетили, че могат да използват тези канали с течаща студена вода за да охлаждат и въздуха в помещенията си.


В иранската пустиня все още могат да се видят останки от подземните водни канали и отверстията през които се е охлаждал въздухът.


Като допълнителен интересен факт може да се посочи това, че империята на персите имала развита пощенска система, която много наподобявала съвременните пощи. Определено това е била една напредничава империя за времето си.

Римляните са имали молове и вериги за бързо хранене

Мислите си, че консумеризмът е съвременно явление и че шопинг-терапията се е появила едва неотдавна? Всъщност древните римляни са обичали да прекарват времето си в пазаруване, не по-малко отколкото съвременните хора. През 113 г. от н.е. е построен Траяновият пазар в Рим. За времето си това е била забележителна сграда - с 4 етажа и повече от 150 магазина, складове и помещения за услуги. Много прилича на мол, нали? Ето какво е останало от тази древна сграда в днешно време:


В Траяновият пазар римляните са можели да купят злато, сребро, украшения, платове и готови дрехи, сапуни и други козметични средства. Това са същите стоки, които можем да купим и в един съвременен мол. И за да е приликата още по-пълна, имало е дори заведения, които много приличат на съвременните вериги за бързо хранене.


Някои от тези "заведения за бързо хранене" са добре запазени и до днес:


В южна Азия е имало зъболекари още преди 9000 години

Археологически открития от Пакистан говорят за факта, че още преди 9000 години зъболекарските практики са били познати. Твърди се, че по това време още не били познати никакви обезболяващи и дори алкохолът не бил открит (нещо в което аз обаче се съмнявам). Ако обаче наистина е така, представям си колко е боляло да ти вадят зъб без упойка.


Преди около 2500 години пък древните индианци от Америка започват да украсяват зъбите си със скъпоценни камъни. Същото го правят някои съвременни певци и знаменитости - явно въобще не са оригинални.


Древните египтяни също са поназнайвали разни неща за зъболекарското дело. Освен това, те са имали паста за зъби, за която се оказва, че някои от съставките и се използват и в днешните пасти.

Гърците са имали часовници-аларми

Много хора си представят древните гърци като едни безгрижни индивиди разхождащи се наоколо в тоги и имащи цялото време на света да разсъждават върху философски въпроси. Всъщност, те също са ценели това да са точно на време за нещо и да не закъсняват. Разказват, че през 4 век пр. н.е. философът Платон (същият от когото тръгва митът за Атлантида) имал малък проблем - учениците му се успивали за лекциите. Водните часовници били познати от векове - времето се измервало с бавното изтичане на вода от един съд в друг.


Тези часовници обаче не вършели работа, ако човек е заспал.Платон модифицирал един такъв механизъм, така че, когато водата в единия от съдовете стигне до определено ниво, тя се излива всичката в трети почти изцяло затворен съд - той е имал един малък отвор през който въздуха е излизал със силно свистене при постъпването на водата.

Ескимосите са имали слънчеви очила

Инуитите живеещи около Беринговия проток още преди 2000 години са имали приспособления с които да намалят постъпващата към очите им светлина. Не приличат на съвременните модни аксесоари, но са вършели достатъчно добра работа.Източник: cracked.com
Дата на оригиналната публикация: 28 юли 2013
Връзка

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Забележителни банкноти
Един друг поглед върху Тибет - проклето място и зли лами
Китайски музей пълен с фалшификати

2 коментара:

  1. В частта за водните часовници, може би става дума за философа Платон, а не Плутон =)

    ОтговорИзтриване
  2. Да, грешката е моя, естествено, че е Платон :)

    ОтговорИзтриване