29 август 2013

Два житни кръга в Уилтшър, югозападна Англия

Графство Уилтшър в Англия е дом на прословутия Стоунхендж, но и областта в кралството в която се появяват най-много от така наречените "житни кръгове". Почти 90 процента от всички такива творения са появяват именно тук, обикновено през летните месеци. Обаче този сезон е доста по-беден на житни кръгове от когато и да било. Едва две наистина забележителни формации са се появили в началото на месец август.
Спадът на броя житни кръгове тази година е наистина драматичен. Спред "Дейли експрес" в началото на август 2012 е имало повече от 50 формации, докато тази година са едва 15.

За да разберат на какво се дължи това от изданието са се свързали с Матю Уилямс, известен творец на житни кръгове. Той е и първият осъден по закона от 2001, който криминализира създаването на житни кръгове. Осъден е да заплати глоба която се равнява на 125 английски лири. Ироничното е, че това което го спира да прави нови кръгове не е заплахата от закона, а това, че развива сенна хрема, която го възпрепятства да ходи по полето.

Ето как Уилямс обяснява спада в броя на житните кръгове:

"Двама от моите колеги се отказаха. Става все по-трудно, фермерите стават все по-ядосани, почитателите изискват все по-сложни форми, а и продължава да не се изкарват никакви пари от това. Джулиан Ричардсън, един от най-добрите творци, вече прави пясъчни кръгове вместо житни. Жалко е, защото аз и много други хора добре се забавлявахме с житните кръгове през годините".


Уилямс макар и да признава, че много житни кръгове са дело на човешка ръка, също така вярва, че някои са продукт на паранормална дейност:

"Аз съм виждал малки кълбета светлина в полето, като веднъж при един случай дори ни преследваха. Виждал съм ги да преминават над нас. При два случая пък съм виждал черни сенчести фигури. Има много неща като тези."

Според Уилямс, той не е единствения творец на житни кръгове, който вярва, че паранормални сили действат в полетата на Уилтшърт.

"Ние сме много различни като хора, но странното е, че всички екипи са имали паранормални преживявания докато са правили житни кръгове".

Източник: OpenMinds.tv
Дата на оригиналната публикация: 20 август 2013
Връзка

Няма коментари:

Публикуване на коментар