22 август 2013

Фолклорни същества: Домовой и Красуе

Домовой

Това е домашен дух от фолклора на редица славянски народи, който пази мира и реда у дома. Традиционно се смята, че всеки дом има домовой, който помага при скучните ежедневни работи или защитава членовете на семейството. Описанията на това създание се различават, но най-често е представен като малко и мускулесто същество покрито с козина и с дълга брада. Понякога домовоите могат да приемат формата на котка или куче или дори на собственика на дома. Живеят под печките или праговете.


Макар по принцип да са приятелски настроени, домовоите не трябва да бъдат ядосвани. Тогава той действа като типичен полтъргайст - хвърля предмети, тропа по стените и оставя кални следи по пода. Лошо отношение към дома, запуснатост и използването на груб език са причини, които могат да накарат домовоя да се ядоса

Карина Смирноф, звездата от шоуто "Dancing with the Stars" е с украински произход. Тя твърди, че веднъж е била нападната от домовой. Това не е единичен случай - и до днес много руснаци и украинци твърдят, че са виждали или дори заснемали домовои.

Източник

Красуе

Красуе е същество от фолклора на Тайланд, което се появява нощем. То е описвано като летяща глава на красива жена, чиито вътрешни органи се влачат от врата и. Освен това излъчва и зловещо сияние, докато лети наоколо в търсене на кръв и свежа плът. При други народи от този регион съществото е познато под други имена. Камбоджанците го наричат ап, в Лаос пък името му е касу. Подобни същества има в Малайзия, Индонезия, Виетнам и Филипините.


Според фолклора, красуе е голяма опасност за бременните жени. То се опитва да убие бебетата в утробите. Ако наоколо няма бременни, красуето се храни с каквото намери - крави, пилета, дори с изпражнения.

Преди да е изгряло слънцето, красуето трябва да се съедини с останалата част от тялото си, иначе ще загина в агония. Хората могат да се справят с едно красуе като намерят къде е оставило тялото си и го скрият или унищожат. Обикновено красуето крие тялото си на някое затънтено място, но по кървавите следи оставяни от главата, то може да бъде намерено.

Това същество е толкова популярно в тази част на Азия, че има поне 5 игрални филма посветени на него.

Макар много хора да смятат красуето за чиста фолклорна измислица, редица тайландци вярват в реалното му съществуване. Това е едно видео заснето от една тайландка. По други части на света биха решили, че виждат НЛО, но явно това сред каква среда си израстнал влияе на това какво си мислиш, че виждаш.Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Снимки на Бигфут от 4 юли 2013 + видео от неуточнена дата

2 коментара:

  1. Клипът, който сте ни показали е доста интересен. Радвам се че попаднах на вашият блог, не знаех, че красуе е същество от фолклора на Тайланд, което се появява нощем. То е описвано като летяща глава на красива жена, чиито вътрешни органи се влачат от врата и. Освен това излъчва и зловещо сияние, докато лети наоколо в търсене на кръв и свежа плът.Общо взето не е нужно и да го виждаме хахах всичко това звучи ужасно особено за вътрешностите й.Но е и малко мистично, защо е станала такава явно нещо й се е случило.....Сега се сещам, че май има и филм в който една такава глава преследва....

    ОтговорИзтриване
  2. домовоя е и домовник от славянската митология има го в един от моите материали които съм изпратил за чудовища от митологията .

    ОтговорИзтриване