02 август 2013

Транспортни привидения

Полет "401 Eastern Air Lines"

На 10 декември 1972 реактивен пътнически самолет се разбива в блатото Евърглейс във Флорида. В инцидента загиват 101 души, включително пилота Боб Лофт и бордовият инженер Дон Репо.

За катастрофата веднага тръгват ужасни слухове. Като например, че здравите части на разбитата машина са сложени на други самолети и на тях започват да се наблюдават странни явления. От време на време в тях се появяват призраците на Лофт и Репо и дори разговарят с членовете на екипажа. Образите на мъртвите са невероятно реалистични. И те се появяват там, където са били поставени или се използват части от разбилия се самолет.


Черната Волга

На този феномен вече има посветена отделна статия в МИСТЕРИКА:

Градската легенда за черната волга

Silverpilen

В столицата на мирна и просперираща Швеция има нещо страшно. Казват, че в метрото понякога може да се види призрачният влак "Silverpilen" (Сребърна стрела). От време на време той дори спира на различни станции.

Понякога няма никой вътре, понякога е пълен с призрачни силуети на пътници. Ако се излъжете и се качите в него, можете да видите станцията "Kimling" (тя съществува в действителност, но отдавна е изоставена). След това, вероятно повече никой няма да ви види жив. В най-добрия случай ще успеете да излезете от влака след няколко седмици, месеци или дори години.

Действително някога е съществувала такава композиция. Това е експериментален модел, състоящ се от осем вагона клас C5. Никога не е преминал към серийно производство.


Лондонският призрачен автобус

През 1934 г. лек автомобил внезапно се отклонява от пътя, блъска се в крайпътна стена и експлоадира. Шофьорът загива. Никой не е в състояние да обясни какво се е случило. Въпреки това, мнозина считат, че това е поредната жертва на призрачния автобус. Говори се, че често е срещан в периода между тридесетте и деветдесетте години на миналия век.

Това е червен автобус на два етажа с номер 7. Появява се точно в 01:15 ч. през нощта и с рев се втурва към уплашените шофьори. Поради тъмнината в кабината, не е възможно да се разбере кой е зад волана. Когато водачите на насрещно движещите се автомобили се опитват да избегнат сблъсъка, се оказа, че автобус няма.

Призрачният влак на Ейбрахам Линкълн

За тази легенда съм писал в друг сборен материал в блога:


На това видео от YouTube, група ентусиасти чакат влака да се появи в нощта, но за жалост това не се случва:Прокълнатият автомобил на Франц Фердинанд

Преди избухването на Първата световна война автомобилите "Graf & Stift" се продават успешно, а сред клиентите на компанията са добре известни и богати личности.

В една от тези машини е бил застрелян ерцхерцог Франц Фердинанд. Неговото убийство поставя началото на Първата световна война. Всеки е запознат с историческите и политическите последствия, но не много хора знаят за странната история, която е свързана с неговия автомобил.


През следващите дванадесет години колата сменя петнадесет собственици и е причина за тринадесет нещастия. Австрийски генерал, например, полудява и постъпва в психиатрична болница. Друг шофьор, девет дни след покупката на автомобила, се забива в дърво. Друг собственик се самоубива.

Последният собственик има най-лош късмет - колата внезапно излиза от контрол, докато той отивал на сватба с петима свои приятели. Според легендата, всички те загинали в катастрофата.

Днес автомобилът се намира в австрийски музей.

*************************************************

За описаните случаи съм черпил информация от тази статия на руски език:


Там са описани и други градски легенди като например тази, че автомобилът в който загива актьорът Джеймс Дийн също се смята за прокълнат.

Като допълнително четиво по темата мога да ви предложа следната статия в блога:


Една от описаните мистерии е посветена на така наречените "призрачни самолети".

Няма коментари:

Публикуване на коментар