17 август 2013

Мистериозният кратер Патьомски в Русия

През месец август 1949 година младият руски геолог Вадим Колпаков се намирал в северен Иркутск. Местните хора, така наречените якути, му били разказали една история за злото място скрито в горите, което те наричали "Гнездото на огнения орел" и до което дори сърните и елените не смеели да се приближат. Ако някой човек дръзнел да посети това място, то той започвал да се чувства зле, мнозина от смелчаците изчезвали, някои били намирани мъртви в последствие, а други сякаш се изпарявали без следа.

Тези легенди не изплашили Колпаков и той решил да погледне въпросното място. Това са част от неговите записки:

"Когато го видях за първи път, си помислих, че ми се привижда. Твърде невероятно откритие бе този перфектно оформен конус с отрязан връх насред гората, висок колкото 25-етажна сграда. От далеч изглеждаше като шахта на мина, дори се запитах къде са хората, но на близо не знаех да има трудов лагер, освен ако не е бил някой много, много секретен. Следващата ми мисъл бе, че това е древна археологическа постройка. Но местните евенки и якути, с цялото ми уважение към тях, не са древните египтяни. Не е известно да са строили каменни пирамиди, а и нямат нужните знания и достатъчно ресурси в човешка сила."Колпаков тръгнал към странния обект.

"Когато се приближих по-близо, разбрах, че това не е дело на човешка ръка. Изглеждаше като вулкан с височина 70 метра, но в района не е имало действащи вулкани от няколко милиона години. А кратерът определено изглеждаше доста нов. Дървета все още не бяха израсли по неговите склонове, вятърът не беше навял почва. Прецених, че възрастта на аномалията е между 200 и 250 години. И още една мистерия - в центъра на кратера имаше сферична форма с диаметър 15 метра. Такива образувания няма във вулканите, дори и да са изгаснали."

По-късно обектът е наречен "Кратерът Патьомски".

(Снимка от 1971 година)


(Вадим Колпаков)

От откриването на кратера до днес, постоянно се изказват различни теории за неговия произход - резултат от подземна експлозия, падане на метеорит (включително и част от Тунгуския метеорит), дори дело на НЛО.

През 2005 към кратера тръгва поредната научна експедиция водена от опитния геолог Евгени Воробиев. Когато са близо до крайната си цел, внезапно Воробиев се свлича на земята. Неговите колеги се втурват да му помогнат, но той вече е мъртъв. В последствие медицинските експерти ще заключат, че причината за смъртта е инфаркт, но не можем да не направим асоциация с легендите на местните хора според които мястото е прокълнато.

(кратерът, поглед от вътре)

През 2006 друга експедиция засича магнитна аномалия в обекта. Александър Дмитриев от Държавния технически университет в Иркутск смята, че на 150 метра под кратера има желязо или някакъв материал с голяма плътност.

Биолозите пък са открили друга аномалия. Изследвайки пръстените на дърветата край кратера, те стигат до заключението, че някъде около 1842 се проявява голям растеж, който спира след 40 години. Това може да се дължи на няколко причини. Едната е внезапен прилив на хранителни вещества и минерали, което се отхвърля от учените, от къде тази сибирска гора ще получи толкова много тор...Друг вариант е, че част от дърветата са били премахнати и останалите са получавали повече слънчева светлина. Това е възможно, но този ефект отшумява бавно и плавно, а в случая растежа спира внезапно след 40 години.

Докторът по биологическите науки Виктор Воринин казва следното:

"Виждал съм подобно нещо само при един друг случай. След катастрофата в Чернобил, нарастването на дърветата се ускори драматично. Дали нещо подобно не се е случило и тук? Сега нивата на радиация са ниски, но може би преди години от някъде се е повил бързо разпадащ се радиоактивен изотоп."

Радиоактивен метеорит? Или дори космически кораб с атомен двигател на борда? Ето как може да се е развило всичко, макар че описаното е просто спекулация. Преди няколкостотин години пада космически кораб в района, като при ударът се образува самият кратер. Извънземният обект се забива дълбоко в земята. След години атомният му двигател избухва и така се образува сферичната форма в центъра на кратера.

Редица учени отхвърлят извънземната хипотеза. Според тях това е нетипичен вулкан, като вместо лава в него е имало газ. Именно газова експлозия е причинила сферичната форма в центъра. Това е добра теория, но и тя не е подкрепена със солидни доказателства.

Може би нещата ще се изяснят, когато някой ден кратерът се разкопае. До тогава можем само да гадаем.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Мистичният камък край Плещеевото езеро

Няма коментари:

Публикуване на коментар