07 юли 2013

Легендата за Човека в сиво от Пулейс Айлънд

Пулейс Айлънд (Pawleys Island) е остров и курортен град намиращ се в Атлантическия океан до брега да Южна Каролина. Това е най-старият летен курорт на източното крайбрежие на САЩ. Историята му е пълна с разкази за призраци и мистерии. Най-известната легенда обаче е за Човека в сиво, който предпазва виделите го от бури.

Пет урагана са връхлитали Пулейс Айлънд за последните 200 години, включително Хейзъл през 1954 и Хюго през 1989. Според легендата Човекът в сиво се е появявал преди всяка смъртоносна буря. Тези, които го видят, не само оцеляват, но и тяхното имущество остава почти незасегнато.

Джим и Клара Мур срещнали тази загадъчна фигура едва два дни преди да връхлети Хюго. Както разказва Джим:

"Ние се разхождахме в късния следобед покрай брега, както обикновено правим. По това време на деня се срещат много хора там. Но в този следобед, видяхме само един човек, който идваше към нас. Тъкмо вдигах ръка за да го поздравя и той изчезна."

Хюго нанесъл тежки поражение в квартала на Джим и Клара, но техният дом бил засегнат слабо.

Макар, че има различни разлики в разказите на различните очевидци, повечето хора описват тази тайнствена фигура като човек изцяло облечен в сиво - и от тук идва и името му. Обикновено го виждат на брега, изчезва пред очите на слисаните очевидци без да каже и дума. Има обаче и случаи при които е забелязван извън острова. Един рибар забелязал Човека в сиво в Мурелс Инлет (Murrells Inlet), крайбрежен град на континента на няколко километра от Пулейс Айлънд.

"Аз бях цял ден навън с моята лодка и слънцето вече залязваше" - разказва рибарят. "Мислех да мина още веднъж покрай Инлет в лов на скариди, когато забелязах човек на брега, който ми махаше. Когато се приближих по-близо видях, че той махаше "отвътре на вън" все едно ми казваше да спра. Беше облечен целият в сиво и приличаше на старовремски пират. Не можех да повярвам на това, което виждам. Буквално си разтърках очите и когато погледнах отново, той беше изчезнал."

След няколко часа мощна буря удря град Мурелс Инлет със силен вятър и обилен дъжд. Рибарят вярва, че Човекът в сиво го е предпазил от наближаващата опасност.

Произходът на Човека в сиво

Никой не е сигурен за неговия произход, но това не пречи да има предостатъчно драматични теории. Според една легенда влюбен мъж отивал към любимата си, но потънал в подвижни пясъци и загинал. Скоро след този инцидент, той се появил пред своята възлюбена на брега и и казал да напусне острова незабавно. Тя, заедно с нейното семейство, го послушала. Скоро след тяхното заминаване, смъртоносен ураган ударил острова. Не само, че семейството се спасило, но и плантацията им оцеляла. Други смятат, че Човека в сиво е някогашният пират Черната брада, който е имал къща на острова (сега превърната в кръчмата "Пеликан Ин").

Източник: Mysterious Universe
Дата на оригиналната публикация: 27 юни 2013
Връзка

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Свръхестествено художествено изкуство
Прословутият призрачен хотел Стенли в Колорадо
Поредна научна теория за духовете - инфразвук

Няма коментари:

Публикуване на коментар