20 юли 2013

Инвазия на тропически плевел в украинска река

От началото на лятото няколко десетки километра от реката Северски Донец са се покрили с необичайна растителност. В началото, тя кара хората да проявяват любопитство понеже в тези места те не са виждали такова нещо. Но когато "зелето", както го наричат местните жители, започнало да се разпространява с невероятна скорост и да покрива почти цялата водна повърхност, хората започнали да задават въпроси.

Как се е появило? Дали е опасно за здравето? Някой занимава ли се с въпроса?


След направено проучване, биолозите били удивени от това което се установило - това е вид тропическо растение! Как е попаднало в украинската река е загадка.

Това растение често се отглежда като декорация в рибни аквариуми. Дали някой човек просто не си е изсипал аквариума в реката?

Биолозите са обезпокоени - тропическият плевел нарушава крехката местна екосистема. Да се премахне е почти невъзможно. Учените се надяват, че с падането на температурите през зимата, инвазивният вид ще загине. Но и това само по себе си създава проблем защото голямо количество мъртва растителна маса ще падне на дъното и ще почне да гние.Източник: Paranormal-news.ru
Дата на оригиналната публикация: 13 юли 2013
Връзка

Няма коментари:

Публикуване на коментар