15 юли 2013

НЛО и гъбите

Феноменът НЛО е породил множество теории и хипотези, коя от коя по-странни. В този материал предлагам част от разсъжденията изказани от Райчъл Хоукс (Richelle Hawks) преди няколко години. Тук-таме съм доразвил леко размислите. Мисля, че твърде малко внимание се обръща на тази хипотеза, а тя има над какво да ни накара да се замислим.

Ботаническата страна на НЛО феномена е малко позната, но примерите свързващи по един или друг начин неидентифицираните летящи обекти и "извънземните" с растителния свят не са никак малко. Да почнем първо с това, че често пъти тези непознати "апарати" са виждани сред или над гори и поля. Често пъти екипажите на НЛО-тата са виждани да събират образци от почвата и от растенията наоколо. Има случаи в които "извънземните" напълно игнорират хората-очевидци и продължават да изучават с интерес растителния свят наоколо. Да не забравяме и колко често се използва термина "малки зелени човечета", макар че повечето извънземни за които се твърди, че са наблюдавани от хората са сиви на цвят. А зеленото е цветът който по принцип се асоциира с растителното царство.

Често за появата на така наречените "житни кръгове" са обвинявани извънземните. Някои хора свързват този феномен с познатите ни от фолклора "кръгове на феи" в които не расте нищо, но често пъти в тях са виждани различни митични същества. В природата наистина се срещат такива кръгове в които няма никаква растителност - учените са стигнали до заключението, че често те се дължат на спори на гъби намиращи се в почвата. Дали и за някои житни кръгове не са отговорни отново гъбите?

А като говорим за гъби, не можем да не споменем колко често се споменават във фолклора и то не само във връзка с "кръговете на феите". Много шамани използват гъби за да достигнат до специално трансцедентално състояние. Доказано е, че някои гъби могат да имат психеделично въздействие. Често пъти психическите ефекти са подобни на тези изпитвани при паранормални преживявания, включително и "отвличания от извънземни".

А какво да кажем за очевидната прилика на класическия тип НЛО "летяща чиния" с гуглата на гъба? Не започват ли да стават съвпаденията твърде много?


В силно спекулативните книги "Архаичното възраждане" (The Archaic Revival) и "Храната на боговете" (Food of the Gods) Терънс МакКена разглежда връзката между гъбите и човешкото съзнание. На едно място дори се среща следния пасаж:

"...гъбата ми каза, че бе извънземен",

без авторът да е сигурен дали самата гъба има извънземен произход (правейки асоциация с теорията за панспермията) или пък след поглъщане, тя служи за начин за комуникация с извънземни същества намиращи се на други планети.

Защо обаче да не приемем това буквално - "гъбата е извънземен"? Според науката гъбите представляват различен клас живи същества - те не са нито растения, нито животни. Колкото и да не им се иска на учените да го признаят, гъбите се явяват една природна енигма.

Има дори цяла отделна теория, че развитието на човечеството се дължи на това, че древните хора са консумирали гъби. Внезапният мистериозен разцвет на изкуството и литературата в древността дали не е ефект предизвикан от психеделичните гъби? МакКена и други автори вярват в тази идея. За други пък разцветът на великите древни цивилизации се дължи на "извънземна намеса". Но дали всъщност двете теории не са едно и също?

Така стигаме до следващото логично стъпало в тази странна теория - гъбите (или поне някои от тях) имат съзнание и целенасочено влияят на хората и дори комуникират с тях. Знаем, че в природата има един доведен до съвършенство инструмент за оцеляване - мимикрията. Способността на едно същество да изглежда като друго, често пъти напълно различно - примерно змийските очи върху крилата на някои пеперуди, които карат хищниците да ги избягват.

Защо и гъбите да не могат да се представят за някой друг? Знаем, че вече го правят като се имитират една друга - много ядливи гъби имат трудно различими отровни двойници.

Дали някои гъби не са способни да имитират човешкия модел? Да разгледаме класическия тип "сиви" извънземни. Техните слаби тела с твърде тънки, сякаш непотребни крайници навяват далечни асоциации с пънчето на гъба. Макар повечето хора да си представят гъбите с гугла подобна на разперена шапка, има много видове, които имат гугла с конична форма - доста повече доближаваща се до главата на сиво извънземно. А дали характерните големи черни очи, не са просто тъмни петна върху гуглата? Защо им е обаче на гъбите да се правят на "сиви". Може би това е част от опита им да комуникират с нас - приемат хуманоидна форма считайки, че като приличат най-общо на нас по външен вид, ще има по-голям шанс за контакт между два различни разума.

Науката е доказала, че гъбите вече са изградили стабилни взаимоотношения с различни животни и растения, като учените разбира се отричат да има нещо съзнателно в тези симбиози. Stropharia cubensis расте основно върху кравешки тор. Психеделичната сила на тази гъба е позната от древни времена. Впрочем дали тя няма пръст в това, че хората са опитомили дивото говедо? Дали не е внушила на тези, които са я консумирали, да започнат да отглеждат крави?

А като говорим за крави, веднага се сещаме, че много изследователи твърдят, че НЛО-тата са особено заинтересувани от тези животни. Кръгът се затваря...

Много изследователи и контактьори твърдят от десетилетия, че извънземните с техните НЛО са тук за да спасят планетата от задаващата се екологична катастрофа. Това обяснение винаги е куцало. Какво ги интересува извънземните съдбата на нашата планета, че ще долетят от хиляди светлинни години за да ни спасяват? Ако обаче приемем, че зад феномена НЛО седи разумен вид гъби, то тогава нещата имат смисъл. И гъбите живеят на същата планета, както и ние, естествено, че ще са загрижени за нейното оцеляване.

Цялата оригинална статия на английски може да прочете тук.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
От архивите: два криптозоологически случая от 2009

2 коментара:

  1. това ми се струва истинско, отдавна съм си мислел, че може би всички легенди и истории са свързани и някой ден ще разберем отговорите, които са търсили поколения наред...браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Гъбите са различни. Ние не можем да ги различаваме. Отровните гъби нямат полза да приличат на ядливите, защото като ги ядем умираме, но и те умират. А и това не е мирно общуване. За енигмата: Защо гъбите да са енигма, а не животните и растенията, а и хората. Ние сме далеч по висш вид. Ако гъбите можеха да влизат в главата ни защо не ни кажат:
    Здравейте ние сме гъбите, които изяде вчера и сме разумни създания, моля не ни консумирайте. Между другото теорията за относителността на Айнщайн е грешна. Е може и да греша.

    ОтговорИзтриване