16 юни 2013

Поредна научна теория за духовете - инфразвук

Нормално хората чуват звуци с честота над 20 херца. Има научни изследвания, които показват, че въздействието на инфразвук с честота между 7 и 19 херца предизвиква усещане за страх и паника сред хората. Тоест макар и да не ги "чуваме", нашето тяло е способно да ги усети да реагира на тях.

Изследователи в Университета в Хетфордшир са провели експеримент при който на участниците е пускана музика. В единия случай в музиката са "скрити" тонове с честота 17 херца, а в другия няма такива тонове. При първият вариант, участниците са проявявали признаци на нервност, безпокойство и страх. Те са изпитвали натиск върху гърдите си и са ги побивали тръпки. Това са същите чувства, които хората изпитват при паранормално събитие. Според учените, вероятно на такива места за които се твърди, че са обитавани от духове, има наличие на звуци с честота под 20 херца. Действително на някои от изследваните паранормални "горещи точки" са засечени инфразвуци.

Защо реагираме по този начин на такива звуци? Вероятно това има нещо общо с естествените източници на инфразвук - вулканите, сеизмичните вълни, тихото ръмжене на тигъра. Хората се еволюирали по такъв начин, че да усещат тези звуци и да ги свързват с нещо опасно.

Изследователят Вик Танди от Университета в Ковънтри дори стига още по-далеч, като твърди, че инфразвукът предизвиква и визуални халюцинации. Когато започнал да вижда призрачна сива фигура в лабораторията си, той решил да измери звуковите честоти там. Открил, че един зле функциониращ вентилатор произвежда звук с честота 19 херца. След като го оправил, призракът изчезнал. Провел измерване и в замъка Уоруик за който се твърди, че е обитаван от духове и засякъл звук с абсолютно същата честота - 19 херца.

Така че следващия път, когато решите че в къщата ви се е заселил зъл дух, не викайте екзорсист, извикайте техник.

Източник: Mysterious Universe
Дата на оригиналната публикация: 7 юни 2013

Обичам да чета и уважавам аргументирани и обосновани теории. Това не значи, че съм съгласен с всичко. Инфразвуците вероятно обясняват част от случаите. Наистина влияят на нервната система, а може би предизвикват и зрителни халюцинации. Но нима влияят и на камерите и фотоапаратите, така че на снимките да излязат странни аномалии оформени като призрачни човешки фигури? Или пък преместват предмети, така както често правят полтъргайстите?

В YouTube има множество клипчета, които твърдят, че просвирват инфразвуци с различна честота. При никое от тях не почувствах страх или нервност, а при тези със честота 19 херца, не видях никакви сенки. Други също са писали, че нищо не се е случило. Някои им отговарят, че тонколонките им не може да възпроизведат истински инфразвук. Така, че просто може "проблемът да е в моя компютър". Попаднах обаче на едно добро кратко клипче рекламиращо бъдещ независим (indie) филм на ужасите наречен "19 Hz" (19 херца). Още е в процес на заснемане, но така е от 2010 и се опасявам дали авторите не са се отказали. Дано да не са, защото може да е нещо свежо на фона на стандартните филми на ужасите, които ни заливат.
ПОДОБНИ СТАТИИ:
Дяволският час

Няма коментари:

Публикуване на коментар