14 юни 2013

Пантерите на Канок Чейс

Не за първи път публикувам материал посветен на това интересно място намиращо се в Англия. На 5 ноември 2012 публикувах следния едноименен материал:


Наскоро намерих в интернет един блог посветен на необичайното което се свързва с тази иначе живописна местност:


Превеждам от там наскоро публикувания материал за така наречените "пантери".


Малко уточнение - когато хората в Англия използват думата "пантера", те обикновено имат в предвид тъмните леопарди, а в някои случаи пумите или ягуарите. В други части на света, терминът се използва за да опише богато разнообразие от различни видове диви котки. Затова, когато очевидците казват "пантера" не е задължително наистина да говорят за този вид голяма котка. Въпреки неточността, думата се е наложила и затова продължава да се използва за описване на този вид наблюдения.

От 70-те години на ХХ век, има стотици (а може би дори хиляди) съобщения за наблюдения на големи котки в Канок Чейс. И това са наблюдения направени от надеждни и рационални хора. Всъщност именно тези наблюдения са получили най-голяма публичност в националните и чуждестранните медии в сравнение с всички останали феномени случващи се в местността.

През 1976 в Англия влиза в сила законът за опасните животни, който постановява, че е незаконно хората да държат като домашни любимци опасни животни без съответния лиценз. Проблемът се е състоял в това, че по онова време вече много хора са притежавали такива животни и сега изведнъж се оказва, че те са закононарушители. Това което се случило е, че много от собствениците се отървали от опасните си любимци като ги пуснали на свобода в затънтени краища на провинцията. Възможно ли е специално екзотичните видове големи диви котки да са се адаптирали и да са започнали да се размножават на английска територия давайки началото на местна популация?


През 1989 край град Лъдлоу (Ludlow) е намерено тялото на вид дива котка характерен за азиатските джунгли. Този град се намира на около 40 километра от Канок Чейс. Някои вярват, че този и други видове диви котки са започнали да се кръстосват с местните видове. Известният криптозоолог Карл Шукър казва за този случай:

"От състоянието на тялото и от видимата възраст на котката, може да се заключи, че е била в местността от доста време. Много хора са съобщавали, че са виждали подобно животно, но не са им вярвали до този момент."

Малко лирическо отклонение. Ако желаете да се запознаете по-подробно с работата и вижданията на д-р Карл Шукър, можете да прочете следните два материал публикувани в МИСТЕРИКА:През 2009 вестник "Express and Star" публикува материал в който един експерт (по дивите котки), който е работил в тясно сътрудничество с полицията, казва, че вярва, че в Канок Чейс съществува популация от пуми поне от 40-те години на ХХ век. В същия материал се казва още, че преди няколко седмици е намерена мъртва сърна с две дупки на врата си - отличителен знак за нападение на голяма котка. Пак по това време човек от селото Нортън Кейнс (Norton Canes) фотографирал следа от голяма лапа отпечатала се на земята.


Канок Чейс не е единственото място, където хората виждат непривични за местността големи котки. Това са два случая, които съм запазил в моите архиви от 2009.

Лин Рийд (Lynn Reed), притежател на ранчо, ловец и експерт по дивите животни, твърди, че заедно с жена си е наблюдавал за повече от 10 минуни черна пантера. На следващият ден друг човек е забелязал същото или подобно жовотно.

Това 10 минутно наблюдение е най-дългото от 20 години насам. Никога не са откривани физически доказателства за наличието на пантери в Калифорния и според Департамента по лова и риболова няма такива животни там. Една теория предполага, че това е някакво избягало животно, което е било гледано като домашен любимец.

Връзка за повече информация (на английски)

Някой наскоро е забелязал голяма котка да се разхожда в Файет Каунти, Пенсилвания и сега общността там се е изправила на нокти.

В едно училище са отменили тренировките по футбол след като разбрали за наблюдението.

Човекът, който видял котката се обадил на телефона за спешни случаи 911 и съобщил, че животното е разбило една ограда и е преследвало крава.

Някои хора спекулират, че котката идва от един приют за животни, но от там са заявили, че всичките им котки са налице.


Връзка за повече информация (на английски)

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Снимка на Бигфут / Скънк Ейп от Флорида?

Няма коментари:

Публикуване на коментар