13 юни 2013

Най-добрата засега снимка на планета извън Слънчевата система

Според Wikipedia официално към момента са открити 889 планети, като този списък постоянно расте. Обикновено астрономите откриват планетите по индиректен начин - когато звездата се "полюшва" заради гравитационното влияние на обикалящата я планета или когато звездата "примигва" заради преминаването директно пред нея на планетата. Рядко обаче можем директно на наблюдаваме планети извън слънчевата система. Може би има към една дузина наблюдавани планети и снимките са много неясни.

Дадената по-долу снимка е направена с "Много големият телескоп" (Very Large Telescope) в Чили. На нея астрономите са затъмнили звездата HD 95086 (на 300 светлинни години от Земята) за да се открои това което може се намира около нея. В резултат изглежда са заснели една планета (голямото синьо петно) и ако наистина е така, това е най-добрата поне до този момент снимка на планета извън Слънчевата система.

Въпреки, че това е най-добрата снимка, все още не се вижда много. Надявам се един ден да можем да различим океани и планини на повърхността на другите планети в другите звездни системи. А защо не и извънземни градове?

Също така се чудя, колко ли напреднали извънземни цивилизации може би ни наблюдават нас самите на Земята с огромните си телескопи...


Източник: io9
Дата на оригиналната публикация: 3 юни 2013
Връзка

Няма коментари:

Публикуване на коментар