10 юни 2013

Прословутият призрачен хотел Стенли в Колорадо

На 12 февруари 2012 публикувах следния материал в блога:

10 обитавани от призраци хотела в които може да отседнете (и дано да може да си тръгнете)

Там с тези няколко изречения и една снимка представям намиращия се в Колорадо хотел Стенли (Stanley):

The Stanley Hotel, Истес Парк, Колорадо

В този хотел често посетителите ги побиват тръпки, особено през зимата. Тук е отсядал писателя Стивън Кинг и точно този хотел му е дал идеята да напише своята прочута книга "Сияние". Това между другото е една от най-плашещите книги на този писател, която съм чел.


Ето, че дойде време за отделна статия посветена на хотела. За източник ми е служил този материал от блога Phantoms and Monsters:

The Infamous Stanley Hotel

"Аз заснех тази снимка на 13 септември 2008 в хотела Стенли. Бяхме на туристическа призрачна обиколка. Спрях се в началото на стълбите на втория етаж, близо до стая 217 и погледнах нагоре. Нямаше никого. Направих няколко снимки и продължихме с обиколката. Беше между 2 и 3 следобед. Няколко дни по-късно преглеждах снимките у дома си. Бях много изненадан и малко уплашен от това, което видях на снимката."


Ето и няколко обработки на снимката (увеличение, завъртане, цветови филтри):

Лон, собственика на блога Phantoms and Monsters е показал снимката на негов познат медиум с инициали 'SW', който му е отговорил така:

"Здрасти Лон...това е много интересно. Мислех си, че само духове на хора обитават Стенли..."това" не е човек. Напомня ми на гаргойл, но не е това. Доколкото знам, хотела е построен в планината. Това "нещо" идва от там. Имам усещането, че е "живо същество".

Тази снимка пък е направена отвън на хотела, но не е дадена някаква допълнителна информация:


Увеличение:


Според споменатия вече медиум с инициали 'SW', това е призракът на Шансонета Стенли Емънс (Chansonetta Stanley Emmons), сестра на Фрийлан Стенли (Freelan O. Stanley), който построил хотела. Ето как е изглеждала Шансонета, много не си приличат със заснетото "привидение":


Още една призрачна снимка от хотела:


Увеличение:


Това, според 'SW' е Флора Стенли (Flora Stanley), съпругата на Фрийлан.

****************

Хотелът Стенли е построен от Фрийлан О. Стенли (на снимката). Той има 138 стаи и официално отваря врати на 4 юли 1909. Намира се в близост до Скалистите планини и предлага невероятна гледка към тях.


Хотелът е приемал множество знаменити гости като Маргарет Браун (оцеляла от потъването на Титаник), Теодор Рузвелт, императорът на Япония и съпругата му, много холивудски звезди. Хотелът вдъхновява Стивън Кинг за написването на "Сияние", но противно на разпространената информация, Кинг не пише този роман в самия хотел. По книгата е направен мини-сериал и игрален филм (с режисьор Стенли Кубрик). Част от мини-сериала е заснета в хотела.

Много от посетителите на хотела са виждали и чували странни неща. Някои вярват, че самият Фрийлан още обитава като дух мястото. Най-често е виждан в лобито, в бара или в билярдната - любимите му места приживе. Неговата съпруга много обичала да свири на пиано. Някои от гостите разказват, как са виждали клавишите на пианото сами да се движат.

Други гости на хотела са чували детска глъчка, когато наоколо е нямало деца. Служители разказват също, че са виждали привидения и че са чували гласове. Една жена дори твърди, че е била бутната от невидима сила. Друг човек твърди, че е заснел привидение на мъж с каубойска шапка, което постепенно избледняло и напълно изчезнало

За част от тези твърдения може и да има рационални обяснения. Хотелът е стар и частично изграден от борова дървесина, която често пука. Гласовете и детската глъчка може да идват от по-долни/по-горни етажи през вентилационните шахти. Жената, която е паднала, може просто да се е спънала. Освен това тя е признала, че нарочно написала с червило думата "УБИЙСТВО" наобратно върху огледалото в стаята на нейната сестра - искала да си направи шега. Дали и други гости не си правят шеги едни на други? Човекът, който твърди, че е заснел призрака с каубойска шапка, не е предоставил видеото и затова не е ясно до колко може да му се вярва.

****************

Ето още една снимка от хотела на която на пръв поглед не се забелязва нищо особено:


При увеличение обаче се вижда силуетът на момче на един от прозорците:Човекът направил снимките проверил в последствие на кой номер стая принадлежи този прозорец. Това било стая 1211 и през въпросния ден там бил отседнал един единствен мъж, който участвал в бизнес конференция.

На тези две снимки пък сякаш се вижда човек в старовремско облекло. Някои предполагат, че това е самият Фрийлан Стенли:

3 коментара:

  1. е сега, извинете , ама последните 3 снимки се вижда, че са снимани съвсем нормални гости на хотела, а не духове! един се качва по стълбите , другия е сервитьор, а третия гледа през прозореца. колкото до бутнатата жена, смятам, че след като си е направила шега веднъж, значи може и втори път...

    ОтговорИзтриване
  2. За последните снимки никой не твърди, че всички са духове. Това се твърди единствено за мъжа със старовремски фрак.

    ОтговорИзтриване
  3. ок, иначе съм голям почитател на блога ти :)

    ОтговорИзтриване