05 юни 2013

Дали хората от каменната епоха са отблъснали нападение на зомбита?

Тази новина е от 20 август 2012, но тогава съм я пропуснал. Въпреки това считам че е достатъчно интересна за да я публикувам дори със закъснение.

Археолози работещи в Европа и Близкия Изток наскоро са открили нещо интересно, според авторитетното издание New Scientist. Под древни селища от каменната ера намиращи се в днешна Сирия, учените са намерили черепи отделени от телата и умишлено смазани. Още по-зловещо е това, че изглежда тези черепи са изровени и отделени от телата няколко години след като мъртъвците са били погребани вече веднъж.

Аз се чудя как учените са правили своите проучвания и разкопки в Сирия, която и през 2012 година както и сега бе разтърсвана от ожесточени сражения.

Според Хуан Хосе Ибанез (Juan José Ibañez) от Испанския национален изследователски съвет в Барселона, това откритие предполага, че тази култура от каменната ера е живяла под някаква заплаха от мъртвите. Може би са вярвали, че единственият начин да се защитят от тях е като им размажат лицата, отделят им главите от телата и ги погребат отново на различно място.

Много от намерените черепи от преди 10 000 години изглежда са отделени и смазани дълго след като телата са почнали да се разлагат. Защо на древните хора им е трябвало да провеждат въпросния ритуал толкова дълго след смъртта? Не стига това ами всичките размазани черепи са принадлежали на млади мъже умрели на възраст между 18 и 30 години. Няма и следа от някакви внимателни действия както е обикновено при повечето ритуали. Лицата им са смазани с голяма грубост с първото каквото им е попаднало под ръка.

Почти сигурно има някакво рационално обяснение за всичко това, но е интересна силно спекулативната идея, че не става въобще въпрос за ритуал, а за надигане на мъртвите от земята и за нуждата на живите да се защитават. Според митологията свързана със зомбитата и позната ни от толкова много модерни филми на ужасите, най-добрият начин да се унищожи едно зомби е с изстрел в главата. Еквивалентът на това в каменната ера изглежда е удар с голям камък в главата.

Дали древните хора са спасили света от зомби-апокалипсис преди 10 000 години? Учените не подкрепят идеята, но тя поне става за сюжет на игрален филм.

Учените дават няколко възможни рационални обяснения. Възможно е тази древна култура да е вярвала, че като изравяйт главите на умрели млади мъже и като ги погребват отново под оживеното селище, живите ще придобият тяхната сила. Възможно е това да е акт на отмъщение, реализирал се дълго след като омразните врагове са починали - явно не са успели да им отмъстят за нещо докато са били живи.

Източник: mother nature network
Дата на оригиналната публикация: 20 август 2012
Връзка

Няма коментари:

Публикуване на коментар