08 април 2013

Призраците - отражение на мислите на човека

Много скептици ще ви кажат, че такова нещо като призраци няма. Много спиритисти пък твърдо ще ви заявят, че това са душите на умрели хора. Дали едните или другите са прави? Възможно е, но също така е възможно да има и други обяснения за така наречените "призраци" или поне в някои случаи.


Една история:

Шурманът Николай Меркулов се завърнал у дома след дълго плаване. Той събрал приятели и роднини за да се почерпят. Всичко било нормално докато не решили да вдигнат тост в памет на починалата майка на Меркулов. Приживе жената била прекрасен човек и всички искрено пожелали да почива в мир. И внезапно в отворената врата водеща към коридора се появил бял полупрозрачен силует. Един от гостите веднага направил снимка на привидението преди да изчезне.След това не е учудващо, че всички бързо се разотишли. Меркулов не могъл да заспи тази нощ. На сутринта се върнал неговият гостенин, който се опитал да заснеме привидението и действително призракът бил хванат в кадъра.

За жалост снимката не е приложена към оригиналната статия от която съм превеждал и затова не можем да сме сигурни до колко историята е достоверна. Но ако приемем, че е истина тогава трябва да си поставим въпроса - защо призракът, който както смятат гостите е на майката на моряка, се появил точно в момента в който всички си помислили за нея?

Фотографирането на призраци по време на спиритически сеанси започва още от края на 19 век. При един случай фотографът заснел призрак на момиче близо до изпадналия в транс медиум, който провеждал сеанса. Когато медуимът видял проявената снимка, той се изненадал - това било същото момиче, чиито образ се бил загнездил в съзнанието му преди години.

Изследователят на паранормални явления А. Аксаков счита, че призраците са отражение на мислите на човека, когато неговия ум се намира в особено състояние.

Твърди се, че през 70-те години на ХХ век психиатърът Геннадий Крохалев успял да заснеме виденията на пациенти болни от психически разстройства. За експериментите си използвал просто устройство - водолазна маска с прикрепен фотоапарат. Поне на половината от снимките изображенията били достатъчно ясни.

Независимо от Крохалев, подобни експерименти са правени и в САЩ. Там установили, че резултатите от заснемането се подобряват, когато човека е в леко опиянение. Това още веднъж потвърждава тезата, че необичайните проявления се случват при нетипично психическо състояние. За някои древни гръцки храмове се разказва, че са имали оракули, които можели да предсказват бъдещето. Много от тези храмове са били разположени в планините близо до пукнатини в земята от които са излизали земни газове. Вероятно тези изпарения са имали наркотичен ефект върху жредците и по този начин те са преминавали в друго психическо състояние.

В днешно време някои НЛО-изследователи смятат, че поне някои от наблюденията се дължат на така наречените от тях "мисловни форми" - реални материализации на подсъзнателните емоции и мисли на хората.

В оригиналната статия не се споменава, но в някои източни религиозни традиции (най-вече тибетския будизъм) има една концепция която се нарича Тулпа - идеята, че мислите могат да се материализират под формата на същество или друг обект. Приема се, че Тулпа е източният еквивалент на "мисловната форма" от западната окултна традиция. Изображение от книгата "Thought Forms" излязла през 1901 година:


Ето какво казва парапсихоложката Людмила Баранова:

"Изследванията показват, че фотолентата може да запечати образи от мислите на хората, понякога и човешките очи могат да ги видят. Приемайки това, тогава много феномени могат да намерят своето разумно обяснение. Историите за призраци, гоблини и други зли същества може би са материализирали се човешки кошмари".

Мисловните форми веднъж зародили се при силно емоционално състояние, продължават поне известно време да живеят свой собствен живот независим от човека, който е способствал за тяхната поява. Продължителността на тяхното съществуване зависи от енергията с която са захранени.

Това обяснява и защо много от наблюденията на различни феномени са съсредоточени в определени места - така наречените аномални зони. Просто там излъчваната земна енергия е много силна.

Източник: Paranormal-news.ru
Дата на оригиналната публикация: 21 март 2013
Връзка

В контекста на тази статия интересен смисъл придобиват тези български поговорки:

Който зло мисли, зло намира.

Мисли за добро, за да не те стигне зло.

Каквото мислиш, това и сънуваш.

Източник: БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ

Оригиналната статия на руски е доста добра, но можеше да е още по-добра, ако имаше снимков материал. Ще се опитам да компенсирам този недостатък с едно видео от YouTube, което се появи наскоро. Съпътстващата история е следната:

Двама строителни работници са обновявали стара сграда в Дарби, Англия, която има репутацията, че е обитавана от духове. Бъзикали се по обичайния начин "смееш ли да слезеш сам в мазето, хахаха". Един от двамата наистина слязъл с включен телефон в режим на заснемане. Това което видял и заснел много прилича на голия гръб на човек. Двамата твърдят, че по онова време само те са били в сградата. Дали е измама от тяхна страна? Демон? Или е "мисловна форма" породила се от това, че са се шегували на тема "духове"?
Източник: Who Forted?
Дата на оригиналната публикация: 28 март 2013
Връзка

ПОДОБНИ СТАТИИ:Изчезналото момче - бъг в Матрицата


Необичайни психосоматични състояния

2 коментара:

  1. Вдъхновяващо. Идеята, че може да се въздейства по такъв начин на реалността ми е интересна. Най- близкото до това, което съм срещал са магиите- според някои хора най- силните магии могат да създадат нещо реално- същество или демон. Но съм чел почти нищо по материята.

    Плашещото от статията е, че като ме е страх, че може да има нещо в някой тъпем коридор, вече ще знам, че то наистина може да е там, ако вярвам достатъчно.

    ОтговорИзтриване
  2. За следващата седмица съм подготвил един материал с мои лични преживявания, за които не съм сигурен от какво бяха предизвикани...може и да са били "мисловни форми".

    ОтговорИзтриване