28 април 2013

Децата с черни очи (обзор)

От няколко години в "паранормалното пространство" се появи един изцяло нов феномен, който набира все повече популярност и чиято "мода" изглежда скоро няма да отшуми. Става въпрос за така наречените "деца с черни очи", които достойно се наредиха до "класически" загадки като призраци, вампири и извънземни.


Първият източник от който черпя информация за въпросните "деца" е този материал в "Who Forted?":


Там е описан сценария по който обикновено се развиват срещите с тези същества.

Схема на типична среща с деца с черни очи

1) Човекът, който има "щастието" да ги срещне обикновено е сам и действието се развива през нощта. Има изключения от това правило.

2) Човекът е или във вкъщи или е на път към дома си, най-често в автомобила си.

3) Появяват се от някъде деца на видима възраст между 8 и 15 години (в по-редки случаи съществата са възрастни индивиди), които първоначално изглеждат съвсем нормални. Те чукат на врата на човека и го молят да ги пусне за да ползват телефона, защото са се загубили - това ако си е вкъщи. Ако пътува с кола го молят да ги закара до някъде.

4) По някое време човекът ще забележи очите им - изцяло черни без следа от бяло. Съществата все по-силно ще настояват да ги пусне или придружи до някъде. Човекът ще усети, че нещо не е наред, ще изпита силен страх. Ще затръшне вратата или ще даде газ с колата си и с това случката ще приключи.

А ако ги пуснем у дома си?

Така описаната схема повдига един важен въпрос - какво се случва с хората, които поради една или друга причина пускат "децата" у тях или в автомобила си? Някои хора се правят на смели, други са твърде глупави за да усетят опасността, трети отричат напълно съществуването на паранормалните феномени, четвърти пък не им забелязват очите - във всеки случай има много причини поради които някой все пак ще изпълни молбите на тези същества.

Първи вариант - голямата измама

И друг път се е случвало някоя добра измислена история да заплени до толкова въображението на хората, че след нея да се появят множество нови истории измислени от анонимни автори, които ни ги представят за истина. В такъв случай отговорът на въпроса "какво се случва с хората пуснали деца с черни очи у дома си?" е следният:

Нищо не се случва, просто защото няма реални такива истории.

Има предположение, че всичко започва като шега и измислица на някой си Браян Бетел (Brian Bethel). "Who Forted?" дават връзка към този блог принадлежащ на човека:


Ако въпросният Браян е първоавторът на легендата, то явно е публикувал измислиците си на друго място, защото всички статии в дадения блог са от 2012, а за първи път чух за "деца с черни очи" още през 2009.

Има и един крайно спекулативен вариант - всичко да е започнало на шега или като измислица, но вече да е съвсем реален феномен. Сред паранормалните изследователи битува такава теория - че образи и персонажи родени в нечии фантазии, бързо придобиват реална форма. Това е и много популярен мотив сред писателите (особено на фантастична литература) - персонажите от даден роман оживяват и примерно помагат или пък убиват своя създател. Стивън Кинг също има такива произведения в които главния герой е писател, който се изправя "очи в очи" с творенията си.

Затова да разгледаме другият вариант - при който приемаме, че децата с черни очи са реални

Втори вариант - децата убиват повярвалите им

Както вече писах - ако действително има "деца с черни очи", ще има и хора, които ще се съгласяват да изпълнят молбите им. Защо обаче такива хора не разказват какво им се е случило след като са пуснали съществата у тях или в автомобила си? Най-вероятно защото са мъртви и няма как да разкажат! След време други хора намират мъртвото тяло, но колкото и да им се ще на криминалните експерти, все още има случаи при които медиците могат да запишат единствено "причина за смъртта: неизвестна". Или пък да заключат, че човекът е умрял от естествена смърт (примерно сърдечен удар), а всъщност да му се е случило нещо съвсем друго.

Все пак има и една история от човек, който е пуснал "деца с черни очи" у дома си. Тази история (ако разбира се е истина) само потвърждава, че непредпазливите хора не ги очаква нищо добро. Този разказ е публикуван на 26 март 2013 в блога "Para-rational" и е от "четвърта ръка" тоест типа "чух за някого, който е чул за някого, който...". Такива свидетелства, дори и да са истина са трудно проследими и на практика недоказуеми. Иначе връзката към статията се намира тук:


Чел съм за много случаи с тези деца с черни очи, но нищо не може да се сравнява с това, което се случи с мен, когато пуснах две от тях у дома си.

Аз седях в спалнята си, когато чух чукане по външната врата. Не беше твърде късно, затова реших да проверя кой е. Бяха две деца и двете забили поглед в пода.

"Да?" - аз казах и по-високото ме попита дали могат да влязат, защото се били загубили и на другото момче му се ходило до тоалетна. Аз живея в местност, където е много лесно да се загубиш и затова реших, че не ме лъжат. Реших, че гледат в пода, защото са много срамежливи, макар че високото момче говореше със сигурен глас. Така, че аз ги пуснах и това, което се нуждаеше от тоалетна тръгна направо по стълбите за втория етаж. Аз му извиках, че тоалетната е в дясно.

Казах на другото, че телефонът е в дъното на всекидневната.

"Благодаря" каза то и аз тръгнах след него. Докато вървях изпитах изведнъж чувството, че нещо лошо ще се случи. Момчето се спря пред телефона. Аз го попитах: "Всичко наред ли е?". Тогава то се обърна към мен и аз видях неговите черни очи - тях никога няма да забравя. Обърнах се и побягнах, другото дете също се беше върнало.

Аз се почувствах много замаян и се борех да се задържа на краката си. Другото дете се приближи и ми каза, че са изпратени да ме вземат. Аз успях да избягам в антрето и затворих с трясък вратата. Бях шокиран. Около час стоях там и притисках с гръб вратата. След това събрах кураж и изтичах до вратата водеща към градината. Отключих я, излязох в градината и прескочих оградата без да поглеждам назад.

Един мой приятел живее наблизо и изтичах при него. Разказах му какво ми се е случило и двамата се върнахме в моята къща. Претърсихме цялата сграда, но от тях нямаше и следа. От както това се случи постоянно имам кошмари, че тези деца са до леглото ми и протягат ръце към мен.

Нетипични срещи

Интересното е, че има случаи в които "децата" не се държат според описаната по-горе схема. Те не заговарят очевидеца и не го молят за нищо - просто стоят и нищо не казват - което е достатъчно само по себе си да го уплаши. Следните случаи са описани в "Mysterious Universe":


Случай 1

Семейството на Таня се преместило от апартамент в града в малко ранчо с къща в провинциална Индиана, когато тя била на 5.

"Майка ми беше бременна с моята сестра. За мен бяха направили люлка отвън, освен това се грижех за зайче в клетка."

Една вечер, докато родителите и приготвяли вечерята в къщата, Таня била отвън и си играела на люлката. Усетила че не е сама.

"Друго момиче се появи зад мен. Спомням си, че първо си помислих, че ще има с кого да си играя сега."

Момичето изглеждало мръсно и бедно, косата и била на кичури.

"Нищо не каза, но се уплаших. Нейните очи бяха тъмни, а зъбите и криви и мръсни"

Таня скочила от люлката и избягала във вкъщи. На следващия ден не искала да излиза от страх. Родителите и намерили клетката на заека отворена, а самият той бил разкъсан.

Този случай е интересен с много неща. Съществото не говори. Това май е първия случай за който чувам, където съществото е момиче, а не момче. Изглежда то е убило заека.

Случай 2

Семейството на Шей и Кори се преместили от Арканзас в Олив Бранч, Мисисипи през април 1996. Все още много неща липсвали в новия им дом - примерно още не били сложили завеси на прозорците.

Една вечер бащата гледал телевизия, Шей помагал на майка си за вечерята, а неговият брат Кори си пишел домашните в неговата стая.

Шей разказва:

"Беше в стаята си от 20 минути, когато се втурна по коридора с най-ужасяващия вик, който някога съм чувал и със сълзи на очите. Каза, че докато си пишел домашните придобил зловещо чувство, че някой го гледа. Погледнал през прозореца и видял момче с бяло бледо лице като на призрак. Той първо си помислил, че това е неговото собствено отражение, но когато брат ми се приближил към прозореца, лицето премигнало и видял, че очите му са изцяло черни. Разбрал, че не е отражение. В продължение на три седмици след това Кори спа в стаята на родителите ми. След това си разменихме стаите с него и сложихме завеси."

16 години по-късно Шей знае, че онзи спомен все още преследва брат му.

"Една нощ му се обадих и го попитах дали още помни малкото момче гледащо го през прозореца. Казах му че съм чел в интеренет за много такива случаи. Той ми каза, че по-добре да не му бях казвал, сега е сигурен, че не е било само неговото въображение"

Обяснения

Сега се връщам към материала в "Who Forted?" с който започнах обзора за да разгледаме някои от възможните обяснения. Вече споменах, че всичко е много вероятно да е една голяма градска легенда от днешния фолклор. Другите възможни обяснения поне според "Who Forted?" са следните:

1) Вампири

Дали тези днешни митични "деца" не са нова форма на едни други доста по-стари легендарни същества - вампирите? Има прилики (това, че явно искат нещо от хората), но има и много разлики особено във външния вид. Вампирите понякога са описвани с червени очи, но поне аз не знам за описания с черни такива.

2) Обсебени хора

Всяка година в САЩ и други страни изчезват много деца, а и възрастни. Дали някои от тях не стават жертва на тъмни сили, които се вселяват в тях и ги използват за "гостоприемник" за да вършат пъклените си дела? Казват, че "очите са огледало към душата на човека", но обсебените хора загубват душите си...дали заради това очите им не стават изцяло черни?

3) Същества от по-висше измерение

Някои окултисти говорят за "възвишените учители" (ascended masters), които вървят заедно с човечеството още от зората на зараждането му. Дали децата с черни очи не са тяхно проявление? В един от описаните горни случаи детето казва на човека, че са дошли да го вземат. Това не значи непременно, че ще го убият. Може просто да имат в предвид, че ще го пренесат на друго ниво от реалността.

В оригиналната статия това са всичките обяснения, които са дадени. Аз съм чувал и други, ще спомена обаче само още едно защото мисля, че е важно...

4) Кръстоска между хора и извънземни

От десетилетия някои НЛО изследователи твърдят, че извънземни провеждат тайна програма за колонизиране на Земята. За това отвличат хора и провеждат медицински експерименти с тях. Взимат сперма от мъжете и яйцеклетки от жените. Някои хора, които твърдят, че са били отвличани от извънземни дори твърдят, че са правили секс с тях (насила или доброволно). Има жени, които дори казват, че са забременявали и след време са били отвличани отново за да им отнемат плода. Трети пък казват, че на извънземните кораби са виждали малки деца - резултат от кръстоската между хора и извънземни. Дали "децата с черни очи" не са такива хибриди? Дали "летящите чинии" на извънземните не са се до толкова напълнили с хибридни деца, че вече не знаят какво да ги правят и ги пускат сред човечеството за да плашат хората по нощите? Нека сравним двете типични представи за "децата с черни очи" и "сивите извънземни":Не си ли приличат твърде много...по очите?

Легендата продължава да живее...

Независимо дали всичко е измислица или има и частици истина, митът за "децата с черни очи" е изключително популярен към момента и все повече разкази ще се добавят към историята. Винаги е така. Някои хора податливи на внушения и самозаблуди, ще започнат да си мислят, че в конкретни случаи са срещали такива същества. Още измамници ще се включат в играта. Ще започне да се появява и снимков и видео материал. Процесът вече е почнал. След публикуването на статията в "Who Forted?" един разтревожен читател е пратил една снимка до блога. На нея се вижда жена, с която се запознал в интернет и която страшно настоявала да и даде адреса си и да се срещнат.

Reader Mail: Worried Reader Sends in Image of a “Black Eyed Kid”От блога го успокояват, че това не е "дете с черни очи". Първо, ясно се вижда, че не целите очи са черни, а и жената е на прилична възраст, а не е дете. А защо тогава толкова настоятелно иска да се срещнат? Нищо необичайно, всеки който е прекарвал известно време в чатове и форуми в интернет, знае колко странни хора се навъртат във виртуалното пространство. Някои са просто чудати, други смахнати, а трети направо опасни. Така, че без значение дали въпросната жена е от "хората с черни очи" или не - нека човека добре си помисли дали да се среща с нея и на живо.

Накрая пожелавам лек ден на всички, които дочетоха този дълъг материал до края и внимавайте с хора с какви очи се срещате :)

13 коментара:

 1. Анонимен19 май, 2013 02:38

  Георги, прочетох цялият ти материал и го намирам за абсолютно ИНТЕРЕСЕН. Бих казала, че...ВЯРВАМ в тези странни "феномени", или "паранормални неща(както искаш така ги наречи), защото знам, че НЯМА НИЩО СЛУЧАЙНО! Мисля, че ПРОБЛЕМА за възприемането им като реалност или "легенда" е НАШ, защото нямаме достатъчните ПОЗНАНИЯ за ИЗТОЧНИКА ИМ! За да придобиеш по-обстойна представа за тези "явления" ти давам заглавието на един Видео материал, който го има в You.Tube В последствие ще намериш ПОДОБНИ на него: LA Marzulli--The Hybrid Breeding Program . Твоето ОБЯСНЕНИЕ *4 е БЛИЗО до правилния отговор, но...ти трябва по-обстойно КОПАЕНЕ, за да стигнеш до ГОЛЯМАТА ИСТИНА! Намериш ли я веднъж, ще бъдеш ИЗУМЕН колко МНОГО неща си ПРОПУСНАЛ в Живота си до сега! Желая ти. Успех за по-уверени и достоверни материали!!! искрено: Маргарита

  ОтговорИзтриване
 2. Анонимен19 май, 2013 03:51

  По същата тема ще чуеш и във предаването на "Дайджест новините от паралелни светове" по TV7.bg в Епизод 10 на Новите Досиета. А,ето, мога да ти предложа и материала на Steve Quayle "Zombies, Demons and Fallen Angels" 1 of 3. ЩЕ БЪДЕШ ШОКИРАН ОТ ИНФОРМАЦИЯТА. Препоръчвам ти да прегледаш изследванията и откровенията на Steve Quayle! От него ще научиш МНОГО(стига да имаш ЖЕЛАНИЕТО да знаеш)! УСПЕХ! Маргарита

  ОтговорИзтриване
 3. Маргарита, благодаря за изказаните мнения в тази и други теми. Не мога обаче да се съглася със всичко което казваш. Успех и на теб!

  ОтговорИзтриване
 4. Анонимен17 юли, 2013 18:32

  Амии незнам!

  ОтговорИзтриване
 5. ИМАХ СРЕЩА С ТАКОВА НЕШТО ВЕЧЕ, ПРЕДИ 6-7 Г. PURE FEAR !!!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Би ли ми пратил какво ти се е случило на мейл или скайп?

   Изтриване
  2. ИЗПИТВАШ ИЗВЕДНЪЖ ЧУВСТВОТО СТРАХ, НО ж 10 НА-нта СТЕПЕН

   Изтриване
  3. moje li damirazkaje6 vuv fb stefito kostadinova

   Изтриване
 6. ..."Ако въпросният Браян е първоавторът на легендата, то явно е публикувал измислиците си на друго място, защото всички статии в дадения блог са от 2012, а за първи път чух за "деца с черни очи" още през 2009. ..."

  А според мен, всичко е тръгнало от някой скучаещ фен на китариста на Limp Bizkit - Wes Borland :)
  Помня, че преди 15-тина години и аз се зачудих /на фона на другите нормално изглеждащи членове на бандата/, проблем ли има с очите, та и склерите му са черни или сериозно набляга на ексцентричният сценичен имидж.
  Разбира се, оказа се второто...
  Ето една стара снимка, предполагам, че може и да е преди 2000-та година /копирайте линка в нов таб/:
  http://userserve-ak.last.fm/serve/_/47632729/Wes+Borland.jpg

  ОтговорИзтриване
 7. Аз съм детегледачка и се радвам че не съм попадала на хоре описаните "деца"..но ми се случва да снимам духове,да ги усещам и чувам

  ОтговорИзтриване
 8. Анонимен03 май, 2020 19:33

  Децата с черните очи са Демонични ХИБРИДИ,създадени от извънземните, за да заразяват,убиват,психосват хората и да подготвят пътя на техния "татко"- дявола и сатана, който в момента е страшно разярен на Бога и на Хората,защото Всемогъщия го изхвърля от небето на земята, където ще вилнее цели 7 години и ще всява терор по цялата Планета. АКО имате Библия четете
  Апокалиптичната Книга Откровението на Йоан. Там ще видите, че Сатана е наречен ЗВЯР, ЗМЕЙ, ЗМИЯ, АНТИХРИСТ

  Неговото време ДОЙДЕ в наши дни, в 2020 год. С Карантината Плановете на ИЛЮМИНАТИ и техния бог Люсифер започнаха вече да са в ХОД.
  Това, което предстои да стане, обаче, ПРЕДИ Времето на Терор на Антихриста, е...ЕВАКУАЦИЯТА на милиони християни -възкръснати мъртви и живи, които Исус ще ОТВЕДЕ със Себе Си, за да освободи терена на Сатана за действие и управление върху всички онези, които ще бъдат ОСТАВЕНИ.
  Апостол Павел пише за това събитие:
  " А не желаем, братя, да останете в неизвестност за онези (христиани), които УМИРАТ *в Господа), за да НЕ СКЪРБИТЕ както другите, които нямат надежда (поради неверието им).
  Защото, ако вярваме, че Исус умря и възкръсна, така и починалите в Исус Бог ще приведе заедно с Него. Защото това ви казваме чрез Господнето слово, че НИЕ, които останем ЖИВИ до Господнето пришествие, няма да изпреварим починалите.
  Понеже сам Господ ЩЕ СЛЕЗЕ от Небето с повелителен ВИК, при ГЛАС на архангел и при Божия ТРЪБА и МЪРТВИТЕ в Христос ЩЕ ВЪЗКРЪСНАТ по-напред.
  ПОСЛЕ НИЕ (от вярващите), които сме останали ЖИВИ, ще бъдем ГРАБНАТИ ЗАЕДНО с ТЯХ в облаците да ПОСРЕЩНЕМ Господа във въздуха.
  И така ЩЕ БЪДЕМ винаги с Господа."
  1 Солунци 4:13‭-‬17

  Ето, в това време сме СЕГА!

  Дано мнозина да го осъзнаят и да повярват в Исус като Господ и Спасител, докато е време.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Това е много смешно, дори и да е написано сериозно. Но предполагам просто е базик.

   Изтриване
  2. Анонимен09 май, 2020 19:04

   Цитатът от Библията не е смешен, а верен. А иначе всеки може да го тълкува по свое усмотрение. Не знаем със сигурност дали през 2020 г. ще дойде падналия... както не знаехме, дали през 2012 г. ще свърши света. То и даже през 9 век, когато са били нашествията на викингите, англичаните са мислили че започва Апокалипсисът. Иначе, както пише в Библията само Бог знае кога ще настъпи това събитие.

   Изтриване

Най-популярни (последни 7 дни)