11 април 2013

Археолози намират "вратата към Ада" в Турция


Група археолози водени от италианския професор Франческо Д'Андрия (Francesco D'Andria) твърдят, че са открили "вратата към Ада" от гръцките и римските легенди. Това е станало при разкопки в древния град Хераполис намиращ се на днешното Памуккале в югозападна Турция. Разкритото от учените има доста сходства с историческите описания на така наречения Плутониум (Pluutonium).


В древните текстове Плутониум се описва като малък храм в традиционен греко-романски стил до който има стена с врата и стъпала, които водят в пещера с отровни газове. Дигитална реконструкция, която предполага, че мястото може би е изглеждало по този начин:


А ето снимка от разкопките:Ето какво пише гръцкия географ Страбон (64/63 пр. н.е. - 24 н.е.) за мястото:

"Всяко животно, което влезе вътре намира своята смърт. Аз хвърлих врабчета там и те веднага умряха".

Същото се случило и сега с птиците, които прелети в близост до разкопките:


Археолозите са намерили и надпис с името на бога на подземното царство Плутон:


Според легендите хората са идвали от близо и далеч за да станат свидетели на специалния ритуал. Жредците са принасяли бикове в жертва на Плутон докато са халюцинирали от изпаренията. Мястото е било напълно функционално до 4-тото столетие от новата ера и е било важен обект за посещение от последните езически интелектуалци в Римската империя. Предполага се, че християните са започнали разрушаването му през 6-ти век, като няколко земетресения са довършили започнатото от тях.

Източник: Mail Online
Дата на оригиналната публикация: 2 април 2013
Връзка

Няма коментари:

Публикуване на коментар