05 април 2013

Невероятен късмет: 3 долара донасят 2 милиона

Някои хора просто вадят невероятен късмет. В този случай е запазена анонимността на късметлията, дори не е ясно от къде точно е той...да кажем най-общо - някъде от Америка.

През 2007 въпросният човек купил за 3 долара на разпродажба леко очукана купа за плодове. Въпреки състоянието си, глинената купа изглеждала като майсторска изработка - била гланцирана така че да има блясък на слонова кост. Човекът поставил купата във всекидневната си без да подозира на какво е попаднал.

Наскоро решил да провери каква е реалната стойност на този предмет и го занесъл при експерт. Каква била изненадата му когато му казали, че това е древна китайска купа изработена по времето на династията Сонг (960-1279). В света има една единствена известна друга такава купа, която се намира в Британския музей.

Късметлията се свързал със компанията Sotheby's, които организирали търг в Ню Йорк. Очаквали, че купата ще се продаде за сума от порядъка на 200-300 хиляди долара. Вместо това крайната цена прехвърлила 2 милиона. Търгът бил спечелен от известния лондонски дилър на предмети на изкуството Джузепе Ешенази (Giuseppe Eshenazi).


Източник

Не за първи път ценни предмети изкачат на разпродажби. Спомням си преди време друг случай, където човек беше купил съвсем евтино от гаражна разпродажба кожи, които се оказали, че са от изчезналия вид тасманийски тигър. В България пък има няколко сайта в които всеки може да предложи за продан каквото има. Виждал съм какво ли не да продават хората, включително поне според мен - пълни вехтории и боклуци. Но това си е мое мнение - като гледам горната снимка също бих сметнал за боклук и въпросната купа - твърде много ми изглежда пласмасова, но ето колко ценна била. Дали и в българските сайтове може да се намери нещо с поне много добра, ако не феноменална стойност? Незнам, може би. Има стотици обяви в които ти предлагат "стари монети и банкноти", "автентични съветски ордени" или дори "германски военни каски от втората световна война". Кое е автентично и кое не - не винаги е лесно да се прецени. Ако пък не ви стигат българските сайтове, винаги може да се обърнете към eBay - там има всякакви обяви от "съвсем истински монети от римско време" до "обладани от призраци огледала" :)

ПОДОБНИ СТАТИИ:Рядка находка: 5-килограмово самородно злато

Британци продават прокълнато огледало в eBay
Древна китайска монета намерена в Кения

Няма коментари:

Публикуване на коментар