24 март 2013

Необичайни съвпадения: случай подобен на случая "Дятлов"


Ако не сте се запознали със случая "Дятлов" може да го направите от тук:Темата на настоящия материал е един друг трагичен инцидент в който на пръв поглед поне официално няма нищо мистериозно....освен това, че приликите с "Дятлов" са забележителни.

Това се случило през август 1993 на връх Тритранс в превала Хамар-Дабан в Бурятия, част от руската федерация. През местността се движела туристическа група състояща се от три момчета, три момичета и тяхната 41-годишна ръководителка.

При случая "Дятлов" случил се през 1959 също имаме група младежи и един по-възрастен инструктор (общо 10 на брой).


През 1993 групата от Петропавловск (Казахстан) започва своето пътешествие с пътуване с влак. През 1959 другата група също пътува с влак.

Тритранс е гол връх на който има "камъни, трева и вятър", на 4 километра от него започва гората. Това също напомня на сравнително голата местност където са лагерували Дятлов и групата му - гол склон с близка гора.

Макар да е било август, през 1993 метеорологичните условия са се оказали изключително лоши - валели са дъжд и сняг.


Изтощената група спира на Тритранс близо до ретранслаторната група, макар че специалистите отчитат това като грешка - те е трябвало да направят всичко възможно да стигнат до гората. "Дятловци" също избират не особено гостоприемен склон, макар че са имали и друг възможности.

В утрото на 5 август 1993 групата отново потегля, но около 11:00 часа на Александър К. му става лошо, започва да му тече кръв от ушите. Не след дълго умира. В групата настъпва шок от смъртта на другаря им. В докладите е записано следното, разказано от единствената оцеляла Валентина У.:

"Денис започна да бяга и да се крие зад камъните, Татяна си удряше главата в скалите, Виктория и Тимур полудяха, Людмила Ивановна умря от сърдечен удар".

При случая "Дятлов" също има един единствен оцелял, който се разболява по пътя и се връща в селото от което са тръгнали. Останалите изглежда са изпаднали в паника от някакво неизвестно събитие.

Общоприетата версия е, че изпадналите в шок туристи умират от хипотермия и изтощение един по един. Единствено Валентина се добира до гората, където я намира друга група туристи и я спасява. Момичето не проронва нито дума в продължение на няколко дни. Труповете на останалите са свалени едва след месец, погребани са в цинкови ковчези понеже лошото време и животните ги били обезобразили - поне такова е официалното обяснение. Това е поредната прилика с "дятловци" - телата на част от групата са открити доста време след това..и имат странни счупвания и дори на една девойка и е липсвал езика.

Когато през 1993 планинските екипи най-после се добрали до злощастната група, видели, че всички били леко облечени - това може да се обясни с фактът, че било август и те не са очаквали лошо време дори и в планината. Но защо си били свалили обувките? Да припомним - "дятловци" били открити полуголи, по бельо по средата на лютата сибирска зима в Урал.

Разбира се както и при случая "Дятлов" не липсват фантастични предположения - отровен газ или въздействието на инфразвук получил се от силния вятър и спецификите на терена.

В днешно време Валентина е била открита от журналисти в социалните мрежи, но тя отказва да говори и да даде повече подробности за случилото се през онзи августовски ден, изглежда психическата травма е все още силна.

Специалистите считат, че трагедията се дължи единствено на нещастно стечение на обстоятелствата и че няма нищо мистериозно. Посочват факти като този, че през онова лято температурите стигали до 30 градуса, но ето че в планината няколко дни подред валял студен дъжд, който накрая преминал в сняг. Освен това през 1993 картите не са били толкова точни колкото са днес, да не говорим, че е нямало достъпни такива чудеса на техниката като навигации и мобилни телефони. Ръководителката на групата не е могла да намери предишната вечер един близък заслон и затова вероятно са разпънали палатките на голия превал. Още повече на практика е водила деца, а не опитни планинари и те са били крайно изтощени за да ги кара да продължават да търсят по-добро място.

Източник: Paranormal-news.ru
Дата на оригиналната публикация: 11 март 2013
Връзка

Дали наистина нищо мистериозно не се е случило?

Има няколко варианта.

1. Специалистите са прави - всичко е лошо стечение на обстоятелствата, няма мистика. Странните неща (свалени обувки) се дължат на факта, че са се побъркали.

2. Случило се е нещо извън рамките на обичайното, нещо толкова зловещо, че оцелялата Валентина с дни не е говорила, а когато словото и се е възвърнало, не е могла да разкаже истината, а просто е казала, че всички са полудели.

3. Валентина е разказала зловещата истина, но разследващите не са и повярвали и не са я записали в протоколите. Просто са решили, че нея още я държи лудостта.

4. Валентина е разказала зловещата истина и разследващите много добре са я разбрали, но са я накарали да замълчи (нещо което тя прави и до днес). Екипите случайно ли са стигнали до групата едва след един месец? Или са чакали "злото" да си отиде...

Какво може да ни каже този случай за случая "Дятлов"? Ако приемем, че случилото се през 1993 е лошо стечение на обстоятелствата и нормални хора изведнъж могат да полудеят - да си блъскат главите в камъните и да си разкъсат дрехите, то може да приемем, че през 1959 всичко се дължи също на лудост и нещастни обстоятелства. Действително всяка година загиват туристи по планините на всички континенти и в повечето случаи действително имаме съчетание от фактори като внезапна промяна на атмосферните условия, неопитност, лош късмет и т.н. За жалост и в България е имало такива случаи. Напълно е възможно и "Дятлов" да е такъв случай. Някои неща обаче не могат да бъдат пренебрегнати с лека ръка:

- Макар "дятловци" също да са били млади, те са били доста опитни планинари. Фактически тази експедиция, макар на нас да ни се струва ужасяваща, за тях е била просто тренировка за следващата им експедиция която е трябвало да бъде отвъд полярния кръг!

- Има твърде много необяснени детайли, не просто свалени обувки. Като се почне от това, че са разрязали палатката си отвътре, през това, че на една от жените и е липсвал езика и се стигне до загадъчната последна снимка от фотоапарата им...това са само някои от странностите.

- Дори официалното разследване не стига до извода, че инцидентът "Дятлов" се дължи на лошо стечение на обстоятелствата. Изводът който са записали в документите гласи, че групата се е сблъскала с "непреодолима сила".

Но дори и да приемем, че и в двата случая всичко е лошо стечение на обстоятелствата и няма паранормални въздействия, остава фактът, че имаме толкова много прилики, което само по себе си е мистериозно. Дали не живеем в една виртуална реалност подобна на "Матрицата" и някой от нейните програмисти просто го е мързяло да пише нов код и направил "copy-paste" от 1959 в 1993?

**********************

В момента се шуми отново около случая Дятлов понеже се задава нов игрален филм, който е съвместна руско-американска продукция. Поне първите отзиви, които четох (от руския изследовател Николай Варсегов) са, че сценаристите доста са се отдалечили от реалните събития и като цяло филмът не струва. В интервюто с Варсегов попаднах и на още един интересен момент - той твърди, че на 11 юни 2012 над Урал пада самолет Ан-2 с тринадесет души на борда. Търсят го няколко месеца и накрая го намират близо до мястото, където е загинала групата на Дятлов.

Източник: Paranormal-news.ru
Дата на оригиналната публикация: 19 март 2013
Връзка

Поразрових се и попаднах на две интересни рисувани карти.

Първата е на руски, но се намира в статия от 2 февруари 2009 в англоезичен блог тук:


Втората е на английски, но се намира в статия от 29 февруари 2009 в блог на португалски:


Това, че картите са на чужд език (спрямо съответния блог) дори не е най-странното. Ето ги въпросните карти:На тях освен мястото където са загинали деветте скиори от групата на Дятлов, е показано и мястото, където според фолклора на мансите са загинали 9 войни от техния народ. Както и мястото на самолетна катастрофа където през 1991 са загинали 9 човека.

Обърнете внимание, че Николай Варсегов споменава, че авиокатастрофата е станала през 2012, но може би той се бърка? Статиите в двата сайта са писани през 2009 и не е възможно те да се бъркат за катастрофа, която още дори не се е случила. Или.... може би има два паднали самолета - през 1991 и 2012!

Всички тези допълнителни факти ме навеждат на мисълта, че в книгата на съдбата, историята свързана с превала Дятлов съвсем не е завършена...

10 коментара:

 1. Още една добра публикация, даваща ни храна за размисъл. Добра работа!

  ОтговорИзтриване
 2. Мда. Сега изгледах филма и ми стана интересно до колко е близо до истината видяното. Както обикновено американците намесват прекалено много паранормални явления и разказаха играта на цялата история. Но от прочетеното тук, (страшно интересен материал, между другото, благодаря ви за труда) Идеята, че са замесени военните най-ми допада. Те правят всичко така, сякаш странни сили са го направили. но кой да знае. Още една интересна история с неизвестен край. В "Проклятъието Блеър" между другото, също бяха намесени военни, които забраниха достъпа до гората за 5 години, ако не се лъжа.

  ОтговорИзтриване
 3. Анонимен04 май, 2014 23:47

  Много интересна статия,благодаря.Лошото е,че нещата се повтарят и има нови жертви,а отговор за истината и в двата случая не.И още нещо мистериозно във втория случай-каквото и да се е случило има един,който не е засегнат и оцелява...защо!?

  ОтговорИзтриване
 4. Анонимен05 май, 2014 17:16

  Според мен двата случая може да имат връзка с географската ширина и не би трябвало да се отхвърля възможността за извънземна намеса или биг фут. В Северна, Централна и Южна Америка има документирани случаи на осъкатени и убити домашни животни с липсващи езици,очи и уши. Това се е случило в райони с наблюдения на НЛО, чупакабра и правителствени експерименти. Нищо чудно двата случая Дятлов и Тритранс всъщност да са свързани с нападение на извънземни тъй като при първия случай се споменаваше за наблюдение на странни светлини в планината,където са омрели дятловци. Такива светлини всъщност са наблюдавани и в районите на осъкатени жовотни. Това което е странно при животните с липсващи очи,уши и езици е,че са станали на територии с почти една и съща географска ширина,на един и същи паралел изобразяващи паранормална магистрала от едната част на Северна Америка до другата. Казвам го във връзка с липсващите езици на двамата души от двата случая. Възможно е Дятлов и Тритранс да имат нещо общо въз основа на територията на която се намират,а другата ми теория е свързана с намесата на Йети,който също обитава САЩ и Канада.Тази моя теория е също свързана с геогравската ширина макар да не съм особено голям почитател на йети и неговото съществуване,но при случаят Дятлов в била открита бележка в разкъсаната отвътре палатка, на която пишело за съществуването на йетитата и от там ми хрумна,че можеби и в двата случая става дума за преднамеренна или сплонтанна атака на биг фут.Двата случая имат нещо общо и то е липсата на езиците и дрехите на хората очаствали в експедицията и туристическата разходка и вероятно това е някакъв култ или ритуал при йетитата като начин на погребение и можеби всъщност йетита може да не са искали да ги обиват,хората са се паникьосали и са омрели от стут,а можеби предомишлено са нападнали лагера на дятловци и лагера на тористите с някаква цел.Ние нищо не знаем за тези същества,не знаем на колко вида се делят,как изглеждат,с какво се хранят,проявяват ли агресия и притежават ли интелект или са просто глупава измислица.
  Независимо дали при двата случая Дятлов и туристите от Тритранс има нападения от извънземни намиращи се на своя територия,нападение от биг фут или всичко е дело на правителствени агенции, тези два случая са едни от най-вълнуващите загадки,които съм чел в този сайт.

  ОтговорИзтриване
 5. Улучих един коментар, който се доближава до истината за групата на Дятлов, чиято истина се разтяга вече 56 години.Дали е така?

  ОтговорИзтриване
 6. Да! Истината е, че групата на Дятлов е била подложена на въздействие от извънземна формация, която е провеждала изследвания в района, в който са пристигнали часове по-рано групата на Дятлов. Извънземните са регистрирали присъствието на земните хора, но не са можели да прекъснат започналите по-рано експерименти. Затова енергиите, които са ползвали извънземните, непознати за земните хора, са предизвикали до паническото бягство на хората от палатките. Това, че има липсващи органи от телата на вече починали хора, извънземните са ги взели за изследвания. Затова са и липсата на органи от телата на загиналите. Всички данни от службите са били засекретени, защото са имали предположения, но не са знаели какво точно се е случило в нощта на 1-ви срещу 2-ри февруари 1959г. За по точни сведения си вземете поредицата "Тайните подземия на България" на нашия автор Милан Миланов, където ще намерите истинската история на България, в т.ч. и за групата на Дятлов подробно.

  ОтговорИзтриване
 7. Добавям, в част 11-та на "Тайните подземия на България", от стр.187 до стр. 200 е описана цялата история с групата на Дятлов. Извънзем- ните са били от цивилизация, обслужващи интересите на Сивите от мал-
  ка планета близо до Орион. За повече информация пишете на Kirilkos1@Yahoo.com.

  ОтговорИзтриване
 8. И още нещо което обикновените хора не знаят! Всичко свързано с извънземте цивилизации, влизащи и излизащи редовно навътре в земята или навън от нея не означава, че те не съществуват. Тях ги има на Земята от милиони години и са много по-развити цивилизации от нашата 5-та раса допотопна. Това, че американци и руснаци крият за съществуването им е мит, че няма по-велики държави от тях, които могат да управляват живота ни. Нищо подобно, управлението на планетата ни е дълбоко под нас. В извънземните цивилизации, които управляват нас и целия всемир. Но 90% от земните хора не го знаят!

  ОтговорИзтриване
 9. http://vbox7.com/play:65e1db084a Това е филма по случая Дятлов.

  ОтговорИзтриване