04 февруари 2013

Влакови загадки

Независимо дали вярва или не, всеки е чувал за призраците на хора. А чували ли сте историите за влаковете призраци?

Най-популярната такава история е свързана с един италиански влак изчезнал през 1911 година. Чух я за първи път още преди години, търсил съм в интернет повече информация, но така и не можах да разбера каква е част от историята е истина, ако въобще има такава.

Това бил туристически влак за богати италианци с три вагона, собственост на фирмата "Санетти". Влакът потеглил от гарата в Рим със 106 пътника желаещи да разгледат забележителностите край новооткрит участък от пътя. Композицията приближавала планински тунел в Ломбардия, когато започнали да се случват странни неща. Според двама пътници, които скочили от ужас в движение, всичко наоколо изведнъж се покрило с млечно бяла мъгла. Влакът влязъл в тунела, но така и никога не се появил от другата страна. Локомотивът и трите вагона изчезнали без следа. Издирването на дало резултат. Тунелът бил затрупан и тази част от пътя престанала да се използва.

Твърди се, че историята не спряла до тук. Има различни разкази, че липсващият влак се е появявал многократно в различни части на света.

През 1955 Пьотър Григориевич Устименко от град Балаклава (днес в Автономна република Крим - част от Украйна) твърди, че е видял влак да се движи по насип от който отдавна били свалени релсите. Локомотивът и вагоните били определено чуждестранни и изглеждали много примитивни. Композицията се движила безшумно и изглежда, че нямало нито един пътник във влака. Пьотър се кълне, че бил напълно трезв в този момент. На същия ден става експлозията на руския боен кораб "Новоросийск". Дали влакът-призрак се е появил като предзнаменование?

Твърди се, че същият влак е бил наблюдаван и през 1991 в Полтава, Украйна.

Друг случай се разиграл през 1994 година, в края на есента, на станцията Половина (Иркутска област), след 23:00 часа. Млад мъж стоял на празната платформа, когато бавно минал влак със старинен дизайн, с голям надпис с латински букви в жълт цвят. Този път обаче свидетелят забелязва кондуктор и няколко пътници във влака.

В една статия, посветена на тази легенда се твърди, че през 1840 година в Мексико кой знае от къде се появили 104 души. Те били помислени за луди, защото твърдели, че пътували в Италия с влак. В статията се предполага, че злощастните хора са "пропаднали" в миналото, а самият влак е обречен вечно да броди по линиите на света и дори може да минава там където някога е имало релси, но вече няма.

Малко преди изчезването на римския влак в Италия има силно земетресение с епицентър близо до Месина. Може би пукнатини са се появили не само в каменистата почва, но в тъканта на времето?

Искам да допълня тази градска легенда с още една популярна история, която обаче не е описана в оригиналната статия от която съм превеждал:

Разказва се, че през 90-те години на ХХ век, един руски изследовател на паранормалното имал "късмета" да засече този влак на една гара. Той успял да се качи в движение в него. Повече никой никога не чул за този изследовател.

*****************

Интересно събитие се случило през 1929 година на гарата в Цюрих. На платформата от която преди няколко минути заминал един експрес, сега пристигнал дълъг влак със сини вагони и луксозен червено-черен локомотив. Дежурният на станцията и машинистът на влака дълго се гледали един друг с удивление. Дежурният се чудил от къде се е появил този влак, а машинистът явно пък се чудил от къде по дяволите се е взела тази станция. Накрая изпускайки дим и пара, влакът потеглил. Дежурният веднага телеграфирал до следващата гара, че се задава влак. Там чакали, но влак така и не дошъл.

*****************

В Северна Америка съществува легенда, според която влакът от погребението на президента Ейбрахам Линкълн все още се скита из железниците на Ню Йорк. Той е описван също като локомотив с три вагона.

В YouTube намерих едно видео по темата:*****************

В град Стейтсвил (Северна Каролина, САЩ) има страшна легенда. Според нея призрачен влак се появява всяка година на 27 август, около два часа сутринта на железопътен мост по пътя за Бостън, на две мили от града. Именно на този ден през 1891, в 2 часа сутринта от този мост в долината пада пътнически влак. Тогава са убити около 25 души, много са сериозно ранени. Тази ж.п. катастрофа е една от най-големите в историята на Северна Каролина.

Тази легенда привлича всяка година множество изследователи и любители на паранормалното. През 2011 на моста се намира група от хора чакащи призрачния влак. Тогава изведнъж се задал истински влак. Всички освен 29-годишния Кристофър Кайзер успели да се отдръпнат навреме. Младият мъж загива.

*****************

Друг мистериозен смъртен случай е станал на 14 юни 2001 година. Загиналият е министърът на железниците на Туркменистан. Той инспектирал локомотивно депо в Ашхабад. Официалната версия е, че министърът не забелязал приближаващ се маневрен локомотив. Странно как не e могъл да го види и чуе. Според показанията на машиниста, министърът е бил изхвърлен от релсите от силен удар още преди локомотива да мине. Разбира се, на тези показания никой не обърнал внимание.

*****************

Неназован руски машинист с 30-годишен стаж разказва за необяснима трагедия, която е видял със собствените си очи. Веднъж при влизането в една гара видял близо до ръба на платформата да стои младо момиче. Изведнъж тя прави стъпка назад и попада под колелата на електричката. Сякаш някаква сила я бута под влака! Властите заключават, че това е самоубийство, но машинистът не мисли така. През годините всички подобни случаи са квалифицирани като самоубийство или нещастни случаи, но дали е така?

*****************

В YouTube намерих това клипче на "призрачни влакови светлини":Основен източник: PARANORMAL NEWS (на руски)
Дата на оригиналната публикация: 8 януари 2013
Връзка

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Мистериите на часовника

Няма коментари:

Публикуване на коментар