08 януари 2013

АЕЦ "Белене" ще разори България

На 27 януари 2013 предстои първият народен референдум от много време насам. Въпросът е:

"Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?"

Призовавам всички да изразят своето мнение независимо какво е то - "ЗА", "ПРОТИВ" или невалидна бюлетина (което също е вид мнение). Аз лично ще гласувам против и тук ще се опитам да изложа виждането си. Няма да говоря за опасностите за здравето и екологичните рискове, оставям в тази област да се изявяват зелените. На изгладнелия българин в момента не му е особено много до здравето, много повече се интересува от икономическата изгода. А тя е никаква. АЕЦ "Белене" ще доведе дори до по-скъп ток.

Няма да говоря колко ще струва самото изграждане на централата. Ясно е, че става въпрос за МИЛИАРДИ. С това са съгласни и най-крайните привърженици на изграждането на АЕЦ "Белене". Тяхната теза е, че след изграждането и, токът ще е много много евтин. В момента действително електроенергията произведена от атомните електроцентрали е по-евтина от тази произведена от възобновяеми източници. Но така ли ще е през 2020 - годината за която е реалистично да се мисли, като за най-ранен срок за завършване на АЕЦ "Белене"?

Истината е, че цената на електроенергията произведена от възобновяеми източници през последните години все повече пада, благодарение на все по-новите технологии и "неизчерпаемото гориво" на слънцето, вятъра, морските приливи и т.н. В същото време цената на атомната електроенергия все повече се вдига и факторите за това са няколко.

За изложението си като източник ползвам този материал:


Публикуван е на 3 Декември 2011 и негов автор е Л. Дейвъд Роупър (L. David Roper).

Най-важният фактор за повишаването на цената на атомната енергия е повишаването на цената на горивото т.е. на уранът. Урановата руда се добива от наличните залежи в земята, тя не е възобновяем източник, не расте по дърветата и не пада от небето (и да се надяваме, че никога няма да почне да пада). Все по-малко нови находища се откриват, все повече наличните запаси се изчерпват и това води до повишаване на цената. На долната графика е показан реалния добив на уран в света до 2010 (с черните точки) и прогнозирания добив през следващите години. Виждате, че идва един момент в който ще се добива все по-малко.


Намаляването на запасите от гориво вече се отразява на цената на урана. Както виждате от долната графика през 1994 една единица уран (в случая паунд) е струвала около 10 долара. През 2010 цената вече 50 долара. Това неминуемо води и до по-скъп ток за крайния потребител.


Остава и проблемът със складирането на ядрените отпадъци, които всеки АЕЦ произвежда. Все повече нови хранилища ще трябва да се строят, все по-малко страни ще са съгласни да приемат ядрени отпадъци поради екологични или финансови причини. Това води до още по-скъп ток.

Заключението на гореспоменатия материал е, че през 2020 цените на ядрената електроенергия и на тази от възобновяеми източници вече ще са се изравнили. След това еко-енергията ще става все по-евтина от ядрената.

Отделно от тази статия прегледах и написаното в Wikipedia тук:


Признаците, че все повече страни се отказват от ядрената енергия вече са на лице. Атомни централи започват да се строят от 50-те години на 20 век. От тогава всяка година се включва минимум по една електроцентрала (а обикновено много повече) към електро-преносната мрежа на съответната страна. 2008-а обаче е първата година в която нито една нова централа не е завършена. През 2011 в световен мащаб електроенергията произведена от атомни централи е спаднала с 4.3% спрямо предходната година - най-големия спад в историята.

Явно хората по-света са достатъчно умни и се преориентират навреме. Ще се радвам да се присъединим към тази тенденция. Нека да не бъдем твърде глупави и да се предпазим от елементарни неща. За жалост не храня големи надежди за това. Не искам да обиждам българите, но хората все повече се чалгализират и оглупяват, а и стават все по-податливи на манипулации.

Има хора, които до последно ще правят някоя глупост, щом веднъж са решили, че така трябва. Не е срамно да смениш позицията си, щом е грешна, срамно е да се инатиш като магаре на мост. Със сигурност ще има такива, които ще настояват да изградим АЕЦ, дори и вече да се е свършил всичкия уран по света - в този случай те ще се надяват, че в България ще падне някой огромен метеорит от уранова руда, малка подробност е, че такъв метеорит ще убие половината българи.

Някой може да попита защо тогава толкова политици и експерти се застъпват за ядрената енергетика? Нали уж "елитът" бил по-начетен, по-умен и образован от народа. Не знам дали е по-умен, със сигурност е по-алчен. Не биха изпуснали тлъстите комисионни, независимо че бъдещите поколения ще платят висока цена. Вижте как само съсипаха една компания като БДЖ, вероятно това е със скритата цел да я продадат за никакви пари, но те да си вземат обещаното им възнаграждение. Но това е цяла една друга тема...

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Как може да започне пожар вкъщи

3 коментара: