05 януари 2013

Най-опасните вулкани на света

Вулканите са непредсказуеми, смъртоносни и предизвикват възхищение. Те могат да спят в продължение на векове и хората посещават техните върхове, засаждат растения в плодородната вулканична почва, дори строят къщи в техните подножия.

Когато изригнат някой ден, силата на природата е толкова мощна, че нищо в близост до тях не оцелява.

Това е кратък списък с някои от най-опасните вулкани на света.

Везувий, Италия

Освен, че е един от най-опасните, Везувий е и един от най-известните вулкани. През 79 г. от н.е. затрупва град Помпей и неговите жители с 30-метров слой от вулканични скали и пепел. Цикълът му на изригване е през 20 години, но не е изригвал от 1944 (на снимката).

Сейнт Хелън, Вашингтон, САЩ

Най-мощното известно изригване на този вулкан се е случило през 1980 и сериозно е засегнало три щата - Монтана, Айдахо и Вашингтон. Огромен облак пепел превърнал деня в нощ. Пепелта се сипела навсякъде, блокирала пътищата и задавяла двигателите. Фермите изглеждали като сиви пустини, а насажденията били унищожени.

Стотици хора били приети в болниците заради киселинността на вулканичната прах. В радиус от стотици километри, рибите измрели от отровите.

За щастие, едва 57 души загинали. От тогава е имало няколко малки изригвания.


Мон-Пеле, Малките Антилски острови

Мон-Пеле изглежда заспал, но когато се събуди предизвиква катастрофи. На 8 май 1902 унищожил град Сейнт-Пиер, който се намирал на повече от 5 километра и убил 30 000 души.

Почти всички загинали станали жертва на бързо-движещия се облак от разтопени частици и горещ газ. Едва двама от жителите на града оцелели като по чудо.

Този смъртоносен поток не бил известен на науката преди това изригване. Нарекли са го пирокластичен.

На долната снимка - вулканът в днешно време, очевидно новозаселилите се нямат притеснения:


Невадо Дел Руис, Колумбия

На 13 ноември 1985, вулканът изхвърлил пирокластичен поток разтопявайки ледената шапка на върха. Това причинило огромни кални потоци спускащи се по склоновете. Те помели спящия град Армеро. Загинали 23 000 души. Изригването се случило без никакво предупреждение.

Може да не ви се вярва, но градът се намирал в центъра на тази фотография:


Тамбора, Индонезия

Последното и най-голямо изригване на този вулкан се случило на 10 и 11 април 1815. Загинали 92 000 души, а глобалния климат бил променен. Атмосферата била охладена, а следващата година - 1816 станала известна като "годината без лято". Голяма част от селскостопанските растения били унищожени, в резултат на което около 100 000 души в Европа и САЩ умрели от глад.

Вулканът днес:


Кракатау, Индонезия

Изригването на вулкана през 1883 убило около 36 000 души, а силната експлозия била чута на 2000 километра. Районът около острова на който се намирал Кракатау потънал в тъмна нощ за 2 дни. Две трети от самия остров потънал в морето:


Освен това били предизвикани и серия от цунамита, които достигнали до Хавай и Южна Америка - от тях загинали около 32 000 души.

Малко изригване от 2008 година:


Пинатубо, Филипините

Изригването на този вулкан на 12 юни 1991 произвело голямо количество пепел и серен диоксид. Загинали близо 800 души, а 100 000 останали без дом.

След три дни Пинатубо отново изригнал и това било второто най-мощно вулканично изригване на Земята за 20 век. Благодарение на евакуацията обаче този път се разминало без жертви.


Източник: Message to the Eagle
Дата на оригиналната публикация: 31 май 2012
Връзка

ПОДОБНИ СТАТИИ:Силен трус край Каварна, усетиха го в София

Забавления при наводнения

Няма коментари:

Публикуване на коментар