27 януари 2013

НЛО и гробищата

Феноменът НЛО има тъмна страна която рядко се разглежда в детайли. Тя  не се вписва в концепцията за напреднали, доброжелателни, летящи през космоса представители на високо технологична цивилизация. Тази тъмна страна е сурова и примитивна и извиква у нас дълбоки страхове зародили се още от времето когато човечеството е живеело в пещерите. 

Антрополозите предполагат, че човешките обредни практики за погребване на мъртвите са най-малко на сто хиляди години, и освен да гарантират вечния сън на починалите, те са служели и за защита на мъртвите от "зли духове". Бденията са били провеждани за да са сигурни живите, че труповете няма да бъдат съживени от тези духове. Историкът М. П. Чарлсуорд (M.P. Charlesworth) споменава за широкоразпространения страх в селските райони на Римската империя от "вампири, идващи да вземат мъртвите". Подобни вярвания и традиции може да се намерят под различни форми навсякъде по света. Дали те се базират само на суеверия или древните хора са ставали свидетели на нещо страховито, което те наричали "зли духове", "вампири", "демони"?

През 1979 година се появява един интересен филм по екраните на Америка. Рекламиран като кръстоска между филм на ужасите и фантастика, "Phantasm" (превод: илюзия, видение) представя историята на малък град, чийто не съвсем човешки директор на погребалното бюро (известен във филма само като "Високия мъж") модифицира труповете за да изпълняват "робски труд" на далечна планета. Когато нашите млади герои откриват съдбата на тленните останки на мъртвите си роднини, те се заемат със задачата да победят "Високия мъж" и неговите слуги. Този филм е толкова завладяващ, че си спечелва много последователи и три продължения.

Обсъждането на достойнствата на "Phantasm" оставяме на филмовите критици, но той спомага да се обърне внимание на един любопитен аспект на феномена НЛО - необичайния интерес на тези летящи обекти към човешките гробища, древни и съвременни.

В първите десетилетия на появата на съвременния феномен НЛО, изследователите мислят, че неидентифицираните обекти предпочитат тъмните и пусти места - кариери, сметища, гробища, защото там няма много хора и за чужди екипажи на космически кораби е лесно да кацнат незабелязани. Но от 70-те години на ХХ век, изследователите започват да се замислят за това, че такива места също са бил предпочитани от тъмните същества от земните фолклорни традиции. Случайно съвпадение?

*********************

Един известен случай датира от Декември 1966 година. Той е разказан от изследователя Джон Магор (John Magor) в статията "Странни наблюдения в небето на Юкон" (Canadian UFO Report, Vol.1. No.1). Инцидентът е станал в околностите на Каньон Крийк и магистралата "Аляска" в Канада и свидетел и бил Боб МакКинън (Bob McKinnon).

Според МакКинън, той за пръв път осъзнал, че нещо не е наред, когато мощен лъч светлина прониква през прозорците на заведението за почивка на магистралата на което работил. Още по-изненадващ е фактът, че светлинният лъч идвал от древно индианско гробище намиращо се на около два километра разстояние.

Човекът първоначално си помислил, че светлината идва от строителна площадка наблизо, но скоро разбрал, че не може да така, тъй като лъчът "висял абсолютно неподвижно във въздуха". Бил с диаметър около два метра, синьо-оранжев на цвят.

МакКинън се обадил на роднините си и излязъл навън, за да получи по-добра гледна точка. Светлината започнала бавно да се спуска. Източникът на светлината почти докоснал земята и осветил дървената постройка, в която се намирали телата на мъртвите.

"Определено имах чувството, че се интересува от мястото", ще разкаже в последствие човекът.

Тогава, светлинният лъч, както внезапно се появил, тава внезапно и изчезнал. МакКинън се свързал с Кралската канадска конна полиция, но от там му отговорили, че обектът трябва да е бил метеор - предложение, с което човекът не можел да се съгласи.


*********************

В нощта на 21 юли 1977 трима полицаи от Брадфорд, Пенсилвания, САЩ са наблюдавали два ниско летящи светещи обекта, които се насочили към гробището Оук Хил. Същата вечер триъгълно НЛО с бели и червени светлини е било наблюдавано над Лаймстоун, Ню Йорк. Освен това в ефира се разнасяли "неидентифицирани радио сигнали" на език, подобен на испански, които смущавали полицейските комуникации.


*********************

Американският музикант с цветистия прякор Роб Зомби разказва, че когато бил в трети клас е имал преживяване свързано с НЛО. Това било през 1973. Бъдещата рок знаменитост си тръгвал от училищно парти по случай Хелоуин, когато видял НЛО да кръжи над гробището, намиращо се в непосредствена близост до неговото училище.


*********************

На 28 април 1976 година Ейнджъл Гонзалес снима погребална процесия в град Гурабо, Пуерто Рико. В нито един момент фотографът или другите присъстващи не забелязват нещо необичайно. Когато обаче проявява снимките, той вижда неидентифициран летящ обект с овална форма на определено разстояние над тълпата. Снимката се появява в броя от 20 май на вестник "Caguas La Semana" и се превръща в една от емблематичните снимки за вълната от НЛО-наблюдения случили се в средата на 70-те години в Пуерто Рико.


*********************

Жителите на кварталите Лас Маргаритас и Санта Роса на град Халапа (Мексико) са станали свидетели на сблъсък между две НЛО-та директно над местното гробище "Bosques del Recuerdo" в ранните часове на 27 октомври 1995 година.

Около 04:00 часа диспечерка от местна такси-компания съобщила, че вижда светлина летяща над района, която се разделила на три по-малки светлини, две от които се сблъскали във въздуха. Това накарало голям брой таксиметраджии да се втурнат към сцената на събитията. Жителка на един от споменатите квартали заявила в последствие, че подобни събития са се случили и няколко дни преди това и че тя самата е видяла обектите, да изчезват в околностите на близката планина.

Д-р Рафаел А. Лара (Rafael A. Lara) от мексиканската изследователска организация CEFP, е интервюирал свидетели за неговото списание "Terra Incognita". Спомената жителка добавя, че след като обектите са изчезнали, е видяла три жени в средата на гробището. Допълва, че това което е видяла не е задължително да е "извънземен кораб"


*********************

На 5 април 1996 г. в Бразилия, една жена на име Мария Хосе и нейният син са пътували с автомобил по пътя, свързващ градовете Жоао Песоа и Натал, когато видели НЛО да кръжи в близост до местно гробище. Обектът дори директно е прелетял над покрива на колата им на ниска височина. Госпожа Хосе е била толкова притеснена, че се е наложило да бъде хоспитализирана.


*********************

Често се разказва за един предполагаем случай от 1949, отново от Бразилия. В него се твърди, че човек на име Жоао Престес (Joao Prestes) загинал от "светкавица дошла от НЛО". Години по-късно изследователят Пабло Виларубия (Pablo Villarubia) успял да намери свидетели на случката. Един от тях бил братът на Жоао - Емилиано. Оказало се, че случаят съвсем не е приключил със смъртта на Жоао. Една година по-късно Емилиано Престес видял "две огнени топки да нарастват и да се удрят една в друга" над местното гробище "Aracariguama". След това той бил обграден от огнените топки и усетил силна топлина. Емилиано паднал на колене в пламенна молитва и светлините си отишли. Може би му се е разминала съдбата на брат му. Според друг местен човек Хермес да Фонсека, когото Виларубия също интервюирал, огнените топки са активни и в наши дни. Нелсон Оливейра, местен гробар разказал на изследователя, че през 1989 той е видял нещо странно в гробището - кръгъл летящ обект, който приличал на "шапка обърната на опаки" и изработена от алуминий. Обектът се задържал за известно време във въздуха, преди да замине в посока на град Сао Пауло.


*********************

Друг необичаен случай идва от испанския град Герена (Gerena) в провинция Севиля. Разследва го Хоакин Матеос Ногалес ( Joaquín Mateos Nogales), уважаван местен изследовател.

Герена се намира на около 14 мили северозападно от град Севиля и градското гробище е извън границите на града, покрай последните няколко къщи. От тези жилища се открива добра гледка към гробището и неговите високи кипариси.

На 23 октомври 1977 Ана Румин (Ana Rumín) и Мануел Фернандес (Manuel Fernández) вървели по една от улиците към домове си. Това била една безоблачна нощ обсипана със звезди. В един момент, около осем часа вечерта, Ана обърнала внимание на нейния спътник на нещо необичайно - тайнствен блясък идвал от гробището. Мъжът я уверил, че сиянието най-вероятно е "облак отразяващ уличното осветление". Това звучало разумно и те продължили надолу по улицата.


Докато вървели, те започнали да осъзнават, че "облакът" над гробището има червеникав оттенък, и хвърля светлината си върху високите кипариси и гробници. Всичко било потънало в пълна тишина. Осъзнавайки, че нещо необичайно се случва, двамата отишли при друг техен съсед - Руперто Муньос (Ruperto Muñoz), с цел по-добър изглед от покрива му. Къщата на Муньос е разположена по такъв начин, че той има много добър изглед към гробището.

Руперто и съпругата му се качили заедно с първите двама очевидци на покрива, но червеникавият облак вече го нямало. Вместо това те видели малък червен обект (по-късно го описали като "кръговат"), който се отдалечавал  и променял цветове си от червено към зелено.


*********************

А това е един случай описан от журналиста Боб Тийтс (Bob Teets) в книгата му "НЛО-та над Западна Вирджиния" (1994).

Елк Гардън е общност от около 300 души в Минеръл Каунти. Местните жители започват да наблюдават неидентифицирани летящи обекти над местността Недкен Хил още от началото на 60-те години на ХХ век. Във въпросната местност се намира гробище и методистка църква.

Семейство Калбах живеят във ферма в близост до гробищата. Те твърдят, че са наблюдавали светлини през 60-те и началото на 70-те години и ясно съзнават, че това не са били самолети, нито хеликоптери. Светлините били неизменно бели на цвят и придружени от силен звук.

Най-запомнящото се и зловещо наблюдение ще се случи на 8 октомври 1967 година, когато отец Харли ДеЛеурер (Harley DeLeurere) и двама други членове на енорията му, заинтригувани от разказите, ще се качат на една височина от която се открива панорамна гледка към Недкен Хил и неговото гробище. Късно тази вечер, те виждат обект, описан по-късно като "голяма костенурка със светлини по нея".

Свидетелите били потресени от това, което се случило след това. "Костенурката" се спуснала на около шест метра от земята. Светлините на обекта се фокусирали върху един нов гроб на един ден. Преподобният ДеЛеурер споменал, че би било добра идея да преместят тялото в нов гроб на другия ден. "Изглежда, че всеки път, когато погребвахме някой, в рамките на няколко нощи, хората виждаха светлина там."

Авторът на книгата предполага, че НЛО-тата са извличали от мъртвите извънземните импланти, които са били поставяни в случаите на отвличане.


*********************

Защо НЛО (независимо от техния произход) се интересуват от гробищата? Дали "извънземните учени" събират важна биологична информация от починалите или както е предположено от Боб Тийтс, ние сме свидетели на прочистваща операция, целяща премахване на имплантите, останали в органите на отвлечените.

Има една друга възможност за която малко се мисли, защото е твърде отвратителна. Дали НЛО-тата не са пилотирани от "рециклирани" хора? Артър Кларк казва, че технологията на всяка една напреднала цивилизация ще бъде неразличима за нас от магията. За извънземните ще е възможно да "възкресяват" мъртвите хора и да оставят на тях опасностите от прекосяването на космоса, вместо да застрашават самите себе си.


*********************

Една нощ през ноември 1974 младата семейна двойка Луис и Марибел от град Хуеска (Huesca) в Испания, спрели колата си на изоставен път за да проведат странен разговор с пилот на НЛО с твърде човешки черти. Той им задал изненадващ въпрос: "Ще бъдат ли така любезни да му услужат с гаечен ключ"? Зад него се реело полусферично НЛО с редуващи се червени, жълти и бели светлини. "Извънземният" се представил като "някогашния доктор Флор от Барселона".


*********************

Може би дори още по-невероятен е случаят, разследван от испанския изследовател Мануел Карбалал (Manuel Carballal). Преди това обаче трябва да припомним случая с Фредерик Валентич. През 1978 година младият Фредерик изчезва с малкия си самолет над океана в близост до Австралия. В последния си радио-контакт с диспечерската кула на едно летище, той съобщава, че странен обект е надвиснал над него. Самолетът му никога не е намерен.

Случаят за който Карбалал разказва е от 1990. На остров Тенерифе принадлежащ към групата на Канарските острови се появява млад мъж, който се представя като Фредерик Валентич. Той дори показва австралийски паспорт, за да докаже своето твърдение. Казва на тези, с които говори, че сега принадлежи към групата на хората, които са "наети" от извънземните. Предполагаемият Валентич не показва признаци на стареене и прилича на снимките, разпространени по времето на неговото изчезване.


*********************

Друг случай, свързан с вероятно "рециклиран" човек, идва от Доминиканската република. На 22 септември 1973 застрахователният агент Виргило Гомес (Virgilio Gómez) е на път с автомобила си към бизнес среща. Той вижда, че някой му маха. Спира до човек облечен в зелена униформа, зад него има още двама други. Застрахователният агент не е подготвен за това, което ще чуе. Мъжът в униформата му казал, че името му е Фреди Милър и се бил удавил преди тринадесет години, но че е бил спасен от това, което ние наричаме НЛО.

Подозирайки, че си правят шега с него, Гомес попитал непознатия от коя планета е дошъл. Той бил смаян, когато човекът сериозно му отговорил, че вероятно това е Венера и, че са го спасили заради познанията му в областта на радиото. Добавил, че не е имало място за другите злочести моряци от потъналата лодка.

Гомес разказал в последствие, че "Фреди Милър" имал отвратителен сиво-жълт цвят на кожата и на практика нямал окосмяване. Голям часовник подобен на тези, носени от леководолазите, се намирал на китката на лявата му ръка.

На застрахователния агент му показали наполовина скрито превозно средство в гората край пътя - факт, който го накарал да осъзнае, че това не е шега. Апаратът имал овална форма с хромиран блясък, без прозорци или някакви външни шевове или нитове.


*********************

През една нощ през 1967 един човек и неговата дъщеря излезли в околностите на град Бътлър, Пенсилвания, САЩ за да наблюдават странните нощни феномени, които се били появили от известно време. Бащата и дъщерята скоро видели два светещи обекта, които изведнъж се отправили директно към техния Фолксваген. Светлините се трансформирали в пет хуманоидни фигури облечени в зелено-сиви панталони и с кепета на главите си. Кожата на ръцете и лицата им била груба и изглеждала жестоко изгорена. Мъжът запалил двигателя на колата и отпрашил.

*********************

Дали "Мъжете в черно", свързани с феномена НЛО, попадат в тази категория на "немъртви" същества? Описания на тези персонажи с техните неудобни дрехи, старовремски автомобили и странни физически характеристики могат да бъдат намерени в книгите на изследователите от Северна и Южна Америка и Европа.

Един пример може да се намери в книгата на Джон Кийл "The Mothman Prophecies" (Signet, 1975).


В края на пролетта на 1967 година, една млада контактьорка от Лонг Айлънд започнала често да среща една личност, която най-напред взела за местната библиотекарка. Тя била облечена винаги в едно и също старомодно облекло, стил 40-те години (авторът отбелязва, че това е било преди "ретро" стилове да излязат на мода). При последвалите срещи "библиотекарката" се опитвала да говори с контактьорката. "Имаше нещо нередно в нейните движения. Все едно ... бе мъртва."


*********************

Много се е коментирал избора на облекло на "мъжете в черно" - бели ризи, черни вратовръзки и черни костюми. Може би тези интересни персонажи са реанимирани от гроба, все още облечени в техните погребални дрехи? Нелепо твърдение, но"мъжът в черно", който е накарал монета да изчезне във въздуха пред стреснатия поглед на лекаря от Мейн Хърбърт Хопкинс през 1976-а, е носел тежък бял грим и червило. Опит да се прикрие фактът, че е труп? Изминалите двайсет и няколко години не са хвърли допълнителна светлина върху този случай.

Източник: UFO DIGEST

ПОДОБНИ СТАТИИ:Може ли занимаването с духове да съкращава живота?

1 коментар: