19 януари 2013

Мистериите на часовника

За източник на настоящия материал е послужила тази статия на руски език:


Материалът е публикуван на 3 януари 2013 в сайта PARANORMAL NEWS, но първоизточникът изглежда е статия на В.Олейник отпечатана в "Интересная газета" №4 от 2012 година.

На места имам собствени допълнения. Снимките и графиките са подбрани от мен и не са взети от оригиналния материал. Част от историите съм превел по-подробно, други не толкова, а трети направо съм съкратил, защото общо взето са подобни на другите истории. Затова, ако сериозно се интересувате от темата, препоръчвам да прочетете освен моя превод и първоизточника.

За случилото се в Сицилия от преди няколко години, мога със сигурност да твърдя, че е истина. Но това обаче не значи, че задължително имаме проява на паранормална сила. Други от историите съм ги чувал и преди, но не мога да потвърдя до колко са достоверни. А трети, бяха нови за мен.

За описаните в края на статията методи и начини за гадаене, естествено не мога да кажа до колко са верни, изборът дали да вярвате или не си е изцяло ваш.

Предварително се извинявам, ако съм допуснал някъде неточности в превода. Приятно четене!

***************************

Някои изследователи на аномалните явления твърдят, че часовниковият маханизъм е много чувствителен към различни лъчения. Една от хипотезите на изследователката Анита Бисенице е, че аномалии възникват, там където времето е нееднородно - или избързват или изостават. Има много места по света, където това се проявява.

Например в гората Покайни в Латвия - една аномална зона, известна с това, че камъните се нагряват необичайно, а въздуха сияе. Там часовниците от всякакъв вид, от лабораторни до ръчни, често бъркат часа.


***************************

"Зоната на мълчанието" е разположена в мексиканската пустиня на границата на щатите Дуранго, Чиуауа и Коауила, на 400 километра южно от американския град Ел Пасо. Най-интересното явление на това място е фактът, че в малкият град Себалос не работят телевизорите, а радиоапаратите едва се чуват и при пълна мощност. На 50 километра от този град в пустошта, радиото напълно заглъхва, часовникът спира, а компасът полудява.

***************************

Не можем да не споменем за събитията случили се на остров Сицилия (основно в Кането) преди десетина години и придобили широка медийна известност.


Жителите започват да се оплакват, че часовниците им не показват точно часа. В резултат е нарушен ритъмът на живот, хората постоянно не са на време за работа. Освен това има проблеми с електрическите уреди, които често избухват в пламъци, банковите системи се сриват и т.н.


Има много хипотези, някои от които са доста фантастични. Като например, че аномалиите се дължат на подводна извънземна база намираща се в близост. Някои пък смятат, че причината за тези аномалии са експерименти на радиолюбители. Трети обвиняват процесите протичащи в недрата на вулкана Етна.

***************************

За часовниците се твърди, че спират в момента на смъртта на техния собственик. Понякога не само часовника на ръката на човека спира, а и стенният часовник в къщата.

***************************

Градска легенда или истинска история?

"Баща ми беше на 63 години. Една сутрин бях събуден от тих стон - спяхме с него в една и съща стая. Повикахме спешно лекари, но нямаше резултат. Часовникът в стаята спря в шест часа сутринта, когато баща ми почина. В кухнята, окаченият старинен часовник също беше спрял и показваше шест. Минах през всички стаи на къщата - часовниците винаги показваха шест и бяха спрели."

***************************

На 4 Декември 1887 Джордж Фрай от Пенсилвания, пише писмо до брат си Гидеон, който е живял в Мичиган. Той погледнал часовника си, който преди това е принадлежал на неговия брат. Часовникът бил спрял на 21:45. На следващата сутрин пристига телеграма с новината за смъртта на Гидеон. В последствие се оказало, че той е починал точно в 9.45 вечерта.

***************************

А това е легендата за прокълнатия часовник:

Един от най-богатите хора на Франция граф Никола д'Шателел притежавал изключително скъп часовник подарен от неговата съпруга и направен по поръчка. Корпусът и верижката били от жълто злато, циферблатът съдържал диаманти, а вместо цифри били изобразени зодиакалните знаци, стрелките били от бяло злато, а стъклото било изработено от особено твърд кристал. Струвал колкото цяло малко имение.

Графът обожавал часовника и не се разделял с него, още повече, че показвал точно часа. Веднъж обаче спрял и не искал да тръгне по никакъв начин. След една седмица жената на графа починала, а часовникът отново тръгнал след нейното погребение. Тогава графът не отдал голямо значение на това.

Веднъж обаче на графа се случило нещастие докато бил на лов. Конят му се уплашил, Никола паднал и си счупил крака. Измъкнал часовника от джоба си и с ужас видял, че е надраскан, а нямало как това да стане в джоба му.

От тогава графът всяка сутрин поглеждал часовника си, опасявал се, че ще се е появила нова драскотина, или още по-лошо - ще е спрял. Това превърнало графът в нервен старец. С течение на времето слугите му го напуснали, а той трябвало да продаде всичко. Кога е умрял графът, не е много ясно, но след десет години маркиз де Бра купил часовника за 5 су на една разпродажба. Бил издраскан и покрит с мръсотия, но работел.

В рамките на две години, новият собственик на прокълнатия часовник загубил жена си и родителите си. Часовникът винаги спирал една седмица преди смъртта им. Слуховете за "часовника на смъртта" тръгнали из цяла Франция, а и в Европа. Маркизът решил да го хвърли в морето. След сто години, един водолаз го извадил от дъното на Средиземно море. И от тогава стои като експонат в един музей.

Така и не можах да намеря снимка на въпросния часовник и считам, че по-скоро става въпрос за градска легенда.

*******************

Екстрасенсът Ури Гелър и часовникът на Биг Бен

Ури Гелър е роден през 1946 и все още е жив. За него се твърди, че само със силата на мисълта си може да огъва лъжици, да премества предмети в пространството и да влияе на часовниците. Мнозина смятат, че е просто поредният мошеник.


Той живее в предградие на Лондон и веднъж се съсредоточил върху картичка изобразяваща прословутата кула Биг Бен. На другият ден вестниците излезли със сензационното заглавие, че часовникът на кулата бил спрял. Това не се е случвало от 130 години.

*******************

Не е случайно, че често часовниците са обгърнати с мистика. Те показват времето, а и досега физиците спорят за същността на времето.

*******************

История от интернет:

"Късно вечерта установих, че стъклото на часовника ми има 30 милиметрова драскотина. Продадоха ми го уж като нечуплив и устойчив на надраскване. Стана ми много тъжно защото, вече нямаше да мога да плувам с него понеже ще влиза вода в механизма. Легнах си. На сутринта погледнах отново часовника и пукнатината си седеше там. Изрових имейла на офиса на производителя и им написах писмо. Това, което се случи след това мога да опиша само като фантастика. Един час след като изпратих писмото...драскотината изчезна! Гледах го десетки пъти, докосвах го с пръст - нямаше никакви недостатъци!"


*******************

Има поверие, че като погледнеш часовника си - на ръката, на компютъра и т.н. и часа и минутата съвпадат, можеш да си намислиш желание.


*******************

Според някои, ако често се случва да поглеждаме часовника точно в един и същи час и минута, това може да е предупреждение за бъдещето. Примерно, ако редовно като погледнем часовника, той сочи 12:20 това може да е предупреждение, че нещо лошо може да се случи на 20 декември.

Аз лично имам друго обяснение, защо често поглеждаме часовника в едно и също време. Просто очакваш някакво ежедневно събитие да се случи. Примерно около обяд работещите хора започват да следят времето за обедна почивка и е нормално да ти се набие в съзнанието часа 12:20.

*******************

Гадаене с цифров часовник.Ако погледнеш часовника си и той показва:

00.00 - ще ти се изпълни всяко желание, помисли си го с чисто сърце.
01.01 - чакаме добра новина от мъж.
01.10 - уви, това което сте започнали, няма да донесе очакваните резултати.
01.11 - не отказвайте предложение.
02.02 - чака те покана да отидете на гости или на клуб.
02.20 - подтиснете раздразнението, внимавайте с думите.
02.22 - ще ви се разкрие нечия тайна.
03.03 - на вратата ви чука любовта.
03.30 - уви, вашето желание ще бъде без отговор.
03.33 - щастие и добър късмет.
04.04 - погледнете на ситуацията от другата страна.
04.40 - днес явно не ти е ден.
04.44 - ще получите упреци от своите началници.
05.05 - тайни врагове започват срещу вас нечестна игра.
05.50 - пазете се от вода и огън.
05.55 - не сте далеч от срещата с един мъдър човек.
06.06 - скорошна женитба.
07.07 - пазете се от хора във военна униформа.
08.08 - напредък в кариерата.
09.09 - пазете си портмонетата и чантите.
10.01 - запознаване с влиятелен мъж.
11.11 - ще попаднете в зависимост от някой (или нещо).
12.12 - успех в любовта.
12.21 - среща с очарователна жена.
13.13 - Пазете се от съперници.
13.31 - получавате това, за което отдавна сте мечтали.
14.14 - всичко сега е ръководено от любовта.
14.41 - ще попаднете в неприятна ситуация.
15.15 - следвайте съветите на мъдър човек.
15.51 - пригответе се за бурен, но кратък романс.
16.16 - бъдете внимателни на пътя.
17.17 - пазете се от улични хулигани.
18.18 - бъдете внимателни на пътя.
19.19 - успех в делата.
20.02 - скарване с близък човек.
20.20 - скандал в семейството.
21.12 - раждането на дете или започване на нов проект.
21.21 - бурен романс.
22.22 - нов познат.
23.23 - опасна връзка.
23.32 - здравословни проблеми.

*******************

Гадаене с хронометър

Вземете аналогов хронометър (със стрелки) в ръката си. Той трябва да е лично ваш и да ви принадлежи поне от година. Ако ви е даден като наследство от родителите ще е най-добре. Затворете си очите и се отпуснете. Намислете си въпрос на който може да се отговори с "да" или "не". Колкото повече време прекарате в това релаксиращо състояние толкова по-точно ще е гадаенето. В някой момент натиснете бутона за спиране на хронометъра. Ако стрелката за секундите е между 12 и 3 - отговорът е "да, определено". Ако е между 3 и 6 - "по-скоро да". Между 6 и 9 - "по-скоро не", а между 9 и 12 - "по-твърдо не".

Няма коментари:

Публикуване на коментар