10 януари 2013

5 по-стари провалили се предсказания за край на света

На 21 декември 2012 свърши поредния голям цикъл в календара на маите и много хора очакваха това да е края на света. Е, не стана така, но това не е първото, нито ще е последното такова провалило се предсказание.

16 век, Христофор Колумб


Повечето от нас познават Христофор Колумб като откривателя на Америка, но той освен това е бил обсебен от идеята за апокалипсиса. Към края на своя живот написва книга, която черпи теории от Стария и Новия завет, както и от историите на неговото собствено време. Той се е опитал да убеди крал Фердинанд и кралица Изабела да спонсорират ново пътешествие, което да спомогне за настъпването на края и завръщането на Христос. Някои дори твърдят, че и пътуването към "Новия свят" е било част от опита му да намери нов път към Йерусалим. Умира през 1506, твърдо убеден, че края е близо.

1999, Чарлс Берлиц

Чарс Берлиц (1914-2003) е бил американски лингвист и преподавател. Той спомага за това уроци по чужди езици да започнат да се записват на касетки. През 1982 написва книгата "Doomsday 1999: Countdown to the Apocalypse". В нея излага тезата, че заради болестите, свръхпопулацията и климатичните промени светът ще се срине някъде около 1999.

Тези му предположения ми звучат доста разумно - свръхпопулацията, климатичните промени и т.н. са реални проблеми, макар че е доста трудно да се прогнозира кога ще доведат до крах на познатия ни свят.

Берлиц има написани и множество други книги, включително и такива посветени на Атлантида, Бермудския триъгълник и Розуел.

Март 1982, Джон Грибин и Стивън Плейджман

През 1974 се появява книгата "The Jupiter Effect" (Ефектът на Юпитер), която е написана между другото от двама истински учени. В нея те твърдят, че поради подреждането на планетите, светът ще свърши през март 1982. Книгата е истински бестселър и дава началото на така наречената теория "апокалипсис поради разположението на планетите", която в една или друга форма се повтаря и до днес.


Светът не свършва през посочените месец и година, но след това се появява продължение на книгата озаглавено "Jupiter Effect Reconsidered" (Ефектът на Юпитер преразгледан). В новата книга двамата твърдят, че скорошните природни бедствия (включително изригването на Сейнт Хелън) се дължат именно на подреждането на планетите.

19 Май 1780, Хората от Нова Англия, САЩ

Това не е толкова неправилно предсказание, колкото неправилна интерпретация. На този забележителен ден гъстата мъгла се комбинира с дима от горски пожар и на местните хора им изглежда, че нощта продължава цял ден и дори през следващия. Веднага тръгват приказки за края на света. Тези слухове стигат дори до законодателното събрание на щата Кънектикът. Много паникьосани законотворци искат да се закрие заседанието. На това Ейбрахам Дейвънпорт отговаря така:

"Денят на Страшният съд или наближава или не. Ако не идва, няма смисъл да закриваме заседанието. Ако пък идва, аз искам да ме застигне докато изпълнявам задълженията си. Затова искам да бъдат донесени свещи."

Това му спечелило уважение.

1806, кокошката-пророк от Лийдс, Великобритания

Това е историята на една кокошка, която започнала да снася яйца с написано върху тях закодирано, апокалиптично съобщение "Христос идва". За известно време кокошката привличала тълпи от хора, но скоро се оказало, че това е измама извършвана от собственика и.

Източник: the hairpin
Дата на оригиналната публикация: 20 декември 2012
Връзка

ПОДОБНИ СТАТИИ:На живо ще предават края на света

Няма коментари:

Публикуване на коментар