08 декември 2012

Призрачните светлини

"Призрачни светлини" обикновено се наричат светлините, които се забелязват предимно нощем най-вече над блата и торфища, но не само там. Едни от най-известните са така наречените светлини от Марфа, които се забелязват в Тексас, САЩ. Дори е поставен пътен знак, който насочва любопитните към местността, където могат да се видят:


В днешно време много от светлините могат да се обяснят с светещ блатен газ, оптически отражения и т.н. В миналото в Англия се е вярвало, че това са фенери или факли носени от феи или духове.


Смята се, че от това народно вярване е тръгнала традицията да се правят тиквени фенери за празника Хелоуин.


В днешно време старите фолклорни вярвания са заменени с нови - примерно, че това са НЛО.

Авторът на статията на английски от където съм черпил информация за този материал разказва, че за първи път видял прословутите светлини на Марфа през 1970 година. Той посетил една нощ обсерваторията Макдоналд принадлежаща на Университета на Тексас. Един от астрономите му посочил две неподвижни светлини над хоризонта, там където не би трябвало да се виждат звезди. Човекът казва, без да иска да обижда никого, че и самата обсерватория изглежда зловещо през 3 часа през нощта.


Ето и снимка на прословутите светлини. За най-ярката червена светлина пише, че не била призрачна Марфа светлина, само другите били такива. Не разбрах обаче как са решили, че не е Марфа светлина и какво тогава е според тях.


Според скептиците светлините на Марфа не са нищо повече от отражения на автомобилни фарове в далечината. Обаче има сведения, че тези светлини са виждани и преди ерата на автомобила. Скептиците отвръщат, че тези сведения не са напълно достоверни.

Това пък е снимка на други известни призрачни светлини от Америка - "Светлините от Кафявата планина".


За първи път тези светлини са видени през 1913 от един рибар. Скептиците казват, че човека е видял...светлините на влак!?

Източник: EarthSky
Дата на оригиналната публикация: 31 октомври 2012
Връзка

ПОДОБНИ СТАТИИ:



Град Аркадия, Флорида



Индо-китайската граница: НЛО, подривна операция, халюцинации или нещо друго?

Няма коментари:

Публикуване на коментар