28 декември 2012

Космически новини

Китайците мислят да отглеждат зеленчуци на Марс

Китайските астронавти се подготвят да отглеждат зеленчуци в космоса, като Марс и Луната са посочени като потенциални места за това. "Екологичната животоподдържаща система" ще им позволи да произвеждат въздух, вода и храна при техните мисии.

Това намерение на китайците е оповестено от тяхната информационна агенция Синхуа.


Източник: Metro.co.uk
Дата на оригиналната публикация: 4 декември 2012
Връзка

Учените са получили нови доказателства за активни вулкани на Венера

Европейският апарат Venus Express работи на орбита около Венера вече шест години , но едва неотдавна апарата е открил на Венера значителни изменения в количеството на серен диоксид в атмосферата на планетата. Подобно увеличение на концентрацията на сернист газ може да говори за това , че на повърхността на Венера може и сега в момента да има активни вулкани.

Да се наблюдават пряко тези вулкани не е възможно , тъй като Венера е покрита с много дебела и непрозрачна облачна атмосфера. Изследователите казват , че ръста на концентрацията на сернист газ , може да има различни причини, но на Земята , увеличението на атмосферния сернист газ - това е следствие от изригването на вулкани. За хората този газ е токсичен.

Източник: SpaceNewsBg
Дата на оригиналната публикация: 7 декември 2012
Връзка

Река наподобяваща Нил е забелязана на Титан

Космическият апарат Касини е заснел мини-подобие на земната река Нил на Титан - спътника на Сатурн. Реката е дълга около 400 км и вероятно е пълна със смес от етан и метан. Това не е първият подобен обект заснет на този спътник, но засега това е най-развитата речна система с притоци и разклонения намирана извън Земята.


Източник: Message to the Eagle
Дата на оригиналната публикация: 12 декември 2012
ВръзкаНяма коментари:

Публикуване на коментар