02 декември 2012

Градската легенда за черната волга

Докато подготвях материала за автомобилите на мъжете в черно, се сетих за страшните истории за черните волги, които си разказвахме като деца. Странно, но не можах да си спомня детайли от тези истории, затова се поразрових в интернет. На български не намерих особено задоволителни резултати. Най-доброто на което попаднах са няколко коментари под този материал от 13 февруари 2011:


Ето ги и самите коментари:

Мен пък винаги ме е било страх от "Волга", до ден днешен като видя черна "Волга" и изтръпвам... Иначе дядо имаше бледочервен "Запорожец", а баща ми - бял :)

*************

9585, имаш ли идея, защо те е било страх от черна Волга?
Това ми напомни страшните истории, които си разказвахме вечер пред блока. Имаше една за черната Волга, в която се качваш, а вътре разни страхотии... Бррррр... Ужас голям!

*************

Хммм... нямаше ли нещо такова: - да видиш бяла волга - носи щастие, черна волга - нещастие :)))

*************

Също така веднъж се возихме в черна Волга - такси и през целия път мислех, че шофьорът на таксито е самият Дявол и ще ни закара в Ада или може би ще спре ей сега до някое пусто поле и ще ни се случат най-различни ужасии
Изобщо, някак си на Волгата муцуната е ужасяваща, все едно те гледа чудовище бррр ... :)

Реших да потърся дали няма нещо и на английски. Оказа се, че има, понеже легендата не се оказа само българска, ами характерна за целия източен блок от времето на комунизма. Дори в английската Wikipedia има кратка статия по въпроса:

Black Volga

Превод:

"Черна Волга" се отнася за градска легенда широко разпространена в Полша, Русия, Беларус, Украйна и Монголия основно през 60-те и 70-те години на ХХ век. Разказва се за черна (в някои случаи червена) Волга-лимузина (с бели джанти, бели пердета и други бели елементи), която се използва за отвличане на хора, най-вече на деца. Според различните версии, тя е шофирана от свещеници, монахини, евреи, вампири, сатанисти или самият дявол. Децата са отвличани за да се използва тяхната кръв за лечение на богати западняци или араби, страдащи от левкемия. В друга версия целта е кражба на органи, така историята се доближава до друга легенда - за кражбата на бъбреци от КГБ. Легендата се появява отново в края на ХХ век, като този път волгата е заменена от БМВ или Мерцедес, като понякога се разказва, че вместо странични огледала, автомобилът има рога. В тази версия, шофьорът ще попита преминаващите наблизо за часа след което ще ги убие. В друг вариант, те ще умрат по същото време на следващия ден.

Не знам дали и в България легендата е продължила да съществува, като само е заменен типа автомобил, понеже отдавна не съм дете и не знам какви са днешните детски страшни истории - май повече харесват историята за "Кървавата Мери".

Иначе предполагам избора на автомобил за тази легенда не е случаен. Не е зелен Москвич или синя Лада, а именно черна Волга, защото едно време в черни волги са се возели основно важните клечки. И докато възрастния лесно осъзнава притесненията си от "партийния функционер", то при децата често пъти това е един неосъзнат страх - и затова се появяват в разказите вампири, дяволът и т.н. Ето една истинска история (поне така се твърди) от която е видно, че с право хората са се притеснявали от черните волги:

Като студентка в СУ "Св. Климент Охридски" ходех най-редовно на бригади - лятна и есенна. Имах късмета да ни пращат в плевенски села, където имаше конни бази за отглеждане на спортни коне. Това беше любимият ми спорт. Работех като хала - от 8 до 11 часа аз съм изпълнила и преизпълнила нормата - все едно дали беряхме домати, чушки, цвекло или грозде, според сезона. След това бях свободна и отивах в базата - не им достигаха жокеи и до вечерта яздех. Прибирахме кравите на ТКЗС-то.

Един ден - вълнения в лагера. Строяват ни под знамето. Пристига черна "Волга", от нея излизат началници от окръжния комитет на партията. Усмихват се благо и питат: "Е, имате ли ударници, кои са най-добрите берачи?" Ние мълчим. Така си беше най-безопасно - да не се набиваш на очи. Бригадирите ни обаче викат: "А, имаме много добри, ето например Антонина, излез пред строя!" Излизам. Качват ме във волгата, от разговора в колата върху трудовите рекорди започвам да си мисля, че може би ще ме снимат за местния вестник по темата бригадирски труд. Слизаме на едно голямо поле с елитни сортове домати и чушки. Шофьорът отваря багажника и вади касети. Началниците от окръжния комитет на БКП слизат, палят цигари, облягат се на колата и казват: "Бери!" А, мисля си аз, сега сигурно ще ме снимат. Обаче фотоапарат няма. Брах с най-високата си скорост около час и им напълних багажника до горе с домати и чушки. А те ми казаха: "Браво! Браво! Наистина си много добра!" И ме оставиха на полето да се прибирам пеша, а те отпрашиха с волгата. Този час унижение ми беше достатъчен. Вървях още час пеша до лагера и пристигнах при колегите си завършен дисидент. До края на бригадата се смеехме до сълзи, защото всеки си признаваше колко ми е завиждал в какъв "герой на труда" ще се превърна.

Източник

Тази история пък е от Русия, случила се е след падането на комунизма и отново се твърди, че е истинска:

Стара Волга крие мумия

Мумифициран труп, престоял в багажника на вехта волга цели дванайсет години, най-после бил открит и погребан. До последния му дом го изпратила държавата, тъй като никой не разкрил самоличността му. Човек да престои в тясно, затворено помещение толкова дълго време и да не се разложи, е рядко срещана гледка, твърдят криминалистите. Затова и мумиите в коли се броят на пръсти по целия свят.

Необичайната случка, станала в началото на април, е с адрес Нижни Новгород. Любопитната пенсионерка Наташа В. забелязала, че в двора на съседката й Ирина С. през нощта се е появила черна волга. Колата била паркирана пред входа на заключен гараж. Ирина от няколко месеца гостувала на сина си в друг град и къщата й стояла празна. Затова още щом забелязала чуждата кола, преданата й комшийка надушила, че става нещо нередно, ала интересно, и веднага набрала номера на милицията. В началото униформените не обърнали сериозно внимание на сигнала на възрастната жена. Мислели, че нещо не е до видяла, пък и в този тих и мирен край рядко ставали престъпления. Решили все пак да проверят за какво става дума и да успокоят развълнуваната възрастна дама. Още щом отворили вратите на волгата обаче, останали поразени - вътре било пълно с оръжия. Имало пушки, пистолети и ножове, достатъчни за малка армия. Някои от тях изглеждали доста вехти и с полепнал по тях дебел слой прах, което подсказало на разследващите, че отдавна не са били използвани.

Милиционерите повикали подкрепление от спецслужбите, с които продължили огледа. Тогава дошъл редът на багажника. Вътре лежал, сякаш непокътнат от времето, труп на мъж, чиято самоличност тепърва ще се уточнява. В хода на разследването бързо се изяснило, че черната волга е била обявена за издирване точно преди дванайсет години. От тогава до сега е била търсена навсякъде, ала напразно. Как е попаднала в двора на Ирина и кой е седял зад волана, продължава да е загадка с множество неизвестни. Предстои да се изясни и дали с оръжията не са извършени други престъпления. Интересното е, че по останките на жертвата не личи да е претърпяла насилие. Вероятно мъжът е бил отвлечен, а впоследствие зарязан барабар с автомобила. След направени експертизи волгата все пак е била върната на собственичката й, 40-годишна жителка па града.


И накрая въпреки настъплението на западните автомобили, изглежда "Черната Волга" продължава да живее в съзнанието на хората. Има дори руски фантастичен филм за нея - "Черната светкавица". И макар в легендите за черната Волга, тя да е управлявана от лошите, то в този филм една черна Волга с фантастични способности е притежание на добрия герой. Отново забелязваме същия феномен като при американския игрален филм "Мъже в черно" - лошият персонаж от митовете се превръща в добър:ПОДОБНИ СТАТИИ:
Автомобилите на мъжете в черно

Няма коментари:

Публикуване на коментар