12 декември 2012

Множество космически новини

Намерена е нова междузвездна планета

Определение за "междузвездна планета" от "Wikipedia България:

Междузвездна планета е планета, която се движи свободно в междузвездното пространство, без да обикаля около някоя звезда.

До момента астрономите са открили едва няколко такива планети, но по оценки в Млечния път може би има над 100 000.

Най-новата открита такава планета е едва на 100 светлинни години от Земята, което не е много в космическите мащаби. Това е най-близката такава планета до нас и е получила названието CFBDSIR J214947.2-040308.9 (страхотно име).

Източник: Universe Today
Дата на оригиналната публикация: 14 ноември 2012
Връзка

Според разни теории, е възможно да има и доста по-близо разположена планета - митичната Нибиру.

3.5 милиона долара за SETI

Институтът SETI занимаващ се с търсене на радио-сигнали от извънземни цивилизации е получил 3 и половина милиона долара за да продължи дейността си. Дарението е направено от Франклин Антонио, съосновател на компанията Qualcomm, която произвежда телекомуникационно оборудване.

Източник: FOX5 San Diego
Дата на оригиналната публикация: 14 ноември 2012
Връзка

Какво казаха от НАСА на 3 декември 2012

След като първо казаха, че марсоходът Curiosity е направил "разтърсващо" откритие, а после казаха, че нямало такова нещо, най-накрая на официална пресконференция на 3 декември 2012 от НАСА обясниха за какво става въпрос.

При проби на почвата "Любопитство" е открил хлор, сяра, вода, както и органични компоненти (вещества съдържащи въглерод). Хлорът е с марсиански произход, но въглеродът може да е донесен от Земята от самия апарат.


Източник: Openminds.tv
Дата на оригиналната публикация: 4 декември 2012
Връзка

Преди време пък засякоха със същия апарат метан в проби от въздуха на Марс, но отново казаха, че той е донесен от Земята. Дано не заснемат тичащи животни с камерите на апарата, защото тогава ще трябва да обясняват, че и те са дошли с марсохода от Земята.

Воден лед и органични материали на Меркурий

На 29 ноември 2012 от НАСА са обявили, че космическият апарат Messenger е установил, че на полюсите на Меркурий има милиарди кубични тона воден лед. На тази планета температурите могат да надхвърлят 400 градуса по Целзий, но на полюсите са под -200 градуса и затова има лед там.

Данните от апарата предполагат, че има лед и в по-топли райони, като той е покрит със странен тъмен материал, който действа като изолатор. Учените предполагат, че този материал е смес от органични материали съдържащи въглерод.


Източник: Openminds.tv
Дата на оригиналната публикация: 30 ноември 2012
Връзка

Органични вещества на Меркурий. Ами, ясно е, че това е материал донесен от Земята от самия апарат и хвърлен върху планетата :)

ПОДОБНИ СТАТИИ:


Морско свинче на Марс?

Няма коментари:

Публикуване на коментар