15 декември 2012

5 книги писани от духове

За тези книги се твърди, че са написани под диктовката на мъртви хора. Най-често за осъществяване на връзка с починалите е използвана дъска Уиджа.

The Sorry Tale

Някъде след 1910 две жени Пърл Ленор Кърман (Pearl Lenore Curran) и Емили Гранд Хътчингс (Emily Grant Hutchings) започват по два пъти на седмица да се занимават с дъската Уиджа. Те го правели за да има с какво да се развличат докато техните съпрузи играели карти. В продължение на година показалецът показвал произволни букви, които рядко образували думи, камо ли цели изречения. Но на 8 юли 1913 се появил духа на Пейшънс Уорт (Patience Worth).

Според спиритическата дъска, Пейшънс е роден през 1649 или 1694 "отвъд морето" и е убит при индианско нападение. Постепенно, със скорост от 1500 думи на час, духът продиктувал новелите "The Sorry Tale" и "Hope Trueblood". Но дори и духовете не могат да избягат от литературната критика. В списанието "Atlantic Monthly" Агнес Риплайър (Agnes Repplier) определила книгата като "толкова глупава, колкото и скучна".


Кърман написва кратка история за "The Saturday Evening Post" през 1919 използвайки своето собствено име. В нея се разказва за момиче на име Мейми, което вярвава, че има "духовен водач" на име Роза. В края на историята Мейми признава, че си е измислила Роза. Дали така Кърман не издава, че е измислила Пейшънс Уорт?

"Пейшънс Уорт" между другото е и герой от популярна новела в началото на ХХ век. Дали Кърман не е взаимствала името от там?

Jap Herron

Емили Гранд Хътчингс, споменатата вече в горния текст приятелка на Кърман също твърди, че е написала книга под диктовката на дух. Но тук не става дума за някакъв си никому неизвестен дух, на нея лично и диктувал духа на Сам Л. Клемънс, по-известен като Марк Твен! По време на "писането" на "Jap Herron" правел и странични забележки:

"Този апостроф е твърде на долу. Аз съм в опасност да падна от дъската всеки път, когато тръгвам за него"

"На другия свят, те не са запознати с растението на Уолтър Рали и аз още не съм намерил самия Уолтър за да му се оплача"

Уолтър Рали (Walter Raleigh) е човека, който популяризира тютюна в Европа.

Може би това, че е мъртъв ограничава таланта на Марк Твен, защото крайния резултат е недодялан. През 1917 "The New York Times" пише:

"Ако това е най-доброто, което "Марк Твен" може да напише през бариерата между живите и мъртвите, неговите почитатели ще се надяват, че от тук нататък няма да прескача тази граница"

Освен това Клара Клемънс, дъщерята на Марк Твен и изпълнителка на завещанието осъжда Хътчингс и я задължава да унищожи всички непродадени все още бройки от книгата. Затова няма да я намерите редом до "Том Сойер" в книжарниците. Разбира се има я онлайн и стига да държите може да я прочетете в интернет.


God Bless U, Daughter

Изглежда мъртвия Марк Твен обаче не се отказва да диктува нови творби и след като приключва с Хътчингс, влиза в контакт с Милдред Свансон (Mildred Swanson). Така през 60-те години на ХХ век се появява "God Bless U, Daughter" (Бог да те благослови, дъще). Заглавието на книгата идва от фразата с която Марк Твен приключвал всяка сесия.

Писанията на Сет 

През 1963, "енергийна личностна есенция" (personality energy essence) наричаща себе си "Сет" (Seth) влиза в контакт с Джейн Робъртс (Jane Roberts) чрез Уиджа дъска. Сет диктувал неща свързани с теми като прераждането, свободната воля, телепатията, физическата материя, анти-материята и подсъзнанието.

Постепенно Робертс толкова привикнала със Сет, че вече дори не се нуждаела от спиритическа дъска и директно предавала нещата казани и от "есенцията". Дуото написало повече от 10 книги.

Това е едно видео от сесия със Сет от 1974 година:A View From the Other Side

Джейн Робъртс умира през 1984 на 55 годни и на свой ред, вече като дух се свързва с Мари Марасек (Mary Maracek) на която продиктува книгата "Изглед от другата страна". Повечето от феновете на Робъртс считат това за фалшификация.

Източник: mental_floss
Дата на оригиналната публикация: 30 октомври 2012
Връзка

ПОДОБНИ СТАТИИ:За някои Земята все още е плоска

Няма коментари:

Публикуване на коментар